Magazin
JOSEP BORRELL VISOKI PREDSTAVNIK/POTPREDSJEDNIK EK

Jače sredozemno partnerstvo ključno je za Europsku uniju
Objavljeno 13. veljače, 2021.

Kako bi se ponovo pokrenulo i ojačalo strateško partnerstvo Europske unije i njezinih partnera u južnom susjedstvu, Europska komisija i visoki predstavnik donijeli su zajedničku komunikaciju u kojoj se predlaže ambiciozan i inovativan novi program za Sredozemlje.

U povodu je toga visoki predstavnik/potpredsjednik Komisije Josep Borrell izjavio:

- Ovom komunikacijom šaljemo snažnu poruku o važnosti koju pridajemo našem južnom susjedstvu. Jače sredozemno partnerstvo i dalje je strateški ključno za Europsku uniju. Prošlo je 25 godina od Deklaracije iz Barcelone i deset godina od Arapskog proljeća, a izazovi na Sredozemlju i dalje ostaju. Mnogi od njih posljedica su globalnih kretanja. U interesu je svih nas da se još više angažiramo i partnerski surađujemo kako bismo svladali te izazove. Upravo se o tome radi u novom programu. Odlučni smo surađivati s našim južnim partnerima u osmišljavanju novog programa koji će biti usmjeren na ljude, osobito žene i mlade, i pomoći im da ostvare planove za budućnost, uživaju prava koja im pripadaju i izgrade mirno, sigurno, demokratsko, ekološki usmjereno, prosperitetno i uključivo južno susjedstvo.

Povjerenik za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi dodao je:

- Obnovljeno partnerstvo s južnim susjedstvom novi je početak u odnosima s našim južnim partnerima. Temelji se na zajedničkim interesima i izazovima, a osmislili smo ga u suradnji s našim susjedima. Ono pokazuje da Europa želi izravno pridonijeti dugoročnoj viziji blagostanja i stabilnosti regije, osobito tijekom društvenog i gospodarskog oporavka od krize prouzročene pandemijom. U bliskom dijalogu s našim partnerima odredili smo niz prioritetnih sektora, od gospodarskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta do ulaganja u ljudski kapital i dobrog upravljanja. Smatramo da su migracije zajednički izazov i spremni smo na suradnju s našim partnerima u borbi protiv nezakonitih migracija i krijumčara koji čine rizik za sve nas. Zajednički ćemo se angažirati kako bismo ostvarili stvarne promjene na terenu koje će koristiti našim susjedima i Europi u cjelini.

Novi program oslanja se na različite instrumente kojima EU raspolaže:

- Namjenskim gospodarskim i investicijskim planom nastoji se ljudima iz te regije osigurati kvalitetniji život te postići da tijekom gospodarskog oporavka, što uključuje i oporavak nakon pandemije bolesti COVID-19, nitko ne bude zapostavljen. Plan uključuje preliminarne vodeće inicijative za jačanje otpornosti, izgradnju blagostanja i povećanje trgovine i ulaganja radi potpore konkurentnosti i uključivom rastu. Poštovanje ljudskih prava i vladavina prava sastavni su dio našeg partnerstva i ključni su za osiguravanje povjerenja građana u institucije - navodi se u priopćenju Europske komisije. (EK/DJ)

Darko Jerković
Možda ste propustili...

NATO - SIGURNOST U NESIGURNOM SVIJETU

Prilagodba za novo desetljeće

VELEPOSLANIKOV IZBOR

Jučer za danas

THIERRY BRETON POVJERENIK EUROPSKE KOMISIJE ZA UNUTARNJE TRŽIŠTE

Europa će i dalje postavljati globalne standarde

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVJETSKO PRIZNANJE ZA LIVIU PULJAK I HRVATSKU ZNANOST

Često ne mogu spavati od novih
ideja koje mi padnu na pamet

2

VELEPOSLANIKOV IZBOR

Jučer za danas

3

GLAZBENI INTERVJU: VALTER KOCIJANČIĆ - PARAF

Priča nije završena, svi
i dalje živimo u punku!