Magazin
DENIS AVDAGIĆ, POLITIČKI ANALITIČAR IZ KONZULTANTSKE TVRTKE INMS

Sve što nam se događa usporedivo je s teškim ratnim vremenima
Objavljeno 13. veljače, 2021.

Pandemija i potresi na Banovini i dalje su vruće teme, posebno zanimljive kad ih se stavi u kontekst domaće političke scene koja je u Hrvatskoj posebna priča s obzirom na dnevne napetosti i javnu medijsku komunikaciju krcatu negativnostima i senzacionalizmom. O aktualnoj političkoj i općenito društvenoj situaciji za Magazin smo razgovarali s Denisom Avdagićem, političkim analitičarem iz konzultantske tvrtke INMS (Ideje novih medijskih strategija).

FOLKLOR DEMOKRACIJE
Vidimo i slušamo kako Vladu, HDZ i Krizni stožer oporba konstantno žestoko proziva, ruši se kvorum u Saboru, podržavaju prosvjedi protiv kriznih mjera, i sve to dodatno povećava napetost u društvu. Kako zapravo sve to objasniti, dojam je da su neki u realnom, a drugi u alternativnom svijetu?

- S jedne strane, većina onog što se događa dio je folklora demokracije. Očekivano je za opoziciju da aktivno napada Vladu, a posebno u izbornoj godini. Zato stvari u politici uvijek treba gledati kroz prizmu tekuće političke utakmice. S druge, trenutak u kojem je dramatičan, usporedivo s ratnim godinama, jer osim globalne koronakrize, mi smo nažalost, ne zaboravimo, pogođeni i razornim potresima, pri čemu nas je netom ranije zahvatila propast najveće hrvatske kompanije, Agrokora, te iznimno skupi slom brodogradnje. Ponovio bih, usporedivo jedino s ratnim vremenima. Vlade Andreja Plenkovića dobile su "vrući krumpir", koji su zagrijali naši kronični problemi, a onda i pandemija te razorni potresi.

Trebamo biti korektni sagledavajući kako se nosimo s problemima. Potreseni Zagreb i Banovina imaju potporu EU-a, radi se o čak pet milijardi kuna nepovratnih sredstava zasad samo za Zagreb, a tek se očekuje izdašna pomoć za Banovinu. Solidarnost se iskazuje ne samo preko financijske pomoći, pogledajmo i nemalu potporu koju dobivamo od vanjskih partnera. Primjerice Turska je unesrećeno stanovništvo u Sisačko-moslavačkoj županiji pomogla s čak 200 stambenih kontejnera, što ne možemo gledati samo kao prijateljsku gestu (što ona neizbježno jest), važno je i tko su ljudi koji nam vode državu. Kada smo kod kontejnera, Mađarska i MOL dali su ih 50. Pazite, u tom odnosu prema suvlasniku INA-e do jučer su padale teške riječi, odnos Vlade i najvećeg investitora u Hrvatskoj je bio gotovo ratni, a sada se u sjeni odvija najveća investicija od samostalnosti Hrvatske, u Riječku rafineriju, od četiri milijarde kuna.

Vratimo se na Banovinu, obitelj Gavrilović i mesna industrija darovali su školu ranjenoj Petrinji, a dobro sam čitao, naglasili su kako je to napravljeno nakon razgovora s premijerom. Tvrtka je osigurala i stotine kontejnera za svoje radnike, ali je važno spomenuti kako su također, skoro do jučer, bili u sporu s državom. Pokušavam sumirati prigodnim primjerima kako je i više nego jasno da ova Vlada ima određeni ugled u međunarodnim odnosima, pa i s gospodarskim sektorom. Epidemiološke brojke ovih dana su nam jako dobre, ako su one loše bile krimen Vlade, onda su i ove dobre na korist.

Koliko to oni sve kvalitetno komuniciraju drugo je pitanje, odnosno koliko kvalitetno oporba komunicira svoju priču.

Uz probleme vezane uz pandemiju, krizne mjere, cijepljenje i Banovinu, već sad su aktualni i svibanjski lokalni izbori. Koliko će se stvorena percepcija javnosti oko svih tih pitanja odraziti na lokalne izbore, odnosno na odluke birača za koga glasovati?

- Sada već znamo iz recentnog primjera kako birači itekako gledaju na krizni moment. Vidjeli smo to na parlamentarnim izborima, na kojima je nagrađen HDZ i prvi mandat premijera Plenkovića. Međutim, naravno da lokalni izbori nose svoju posebnost, i tu glasači prirodno gledaju svoju korist i svoju užu zajednicu. Možda smo mlada demokracija, ali građani dobro znaju kako na lokalnim izborima u Vukovaru, Vinkovcima ili Virovitici neće birati ni Peđu Grbina ni Andreja Plenkovića, nego kandidate koji se lokalno nude. Tako da možemo reći kako svu prednost ili zaostatke koje kandidati imaju uz pomoć stranaka mogu izgubiti ili nadoknaditi s loše ili dobro pozicioniranim politikama namijenjenim općini, gradu ili županiji.

S rejtingom stranaka u vezi, HDZ je i dalje nedodirljiv i suvereno vodi u dosadašnjim anketama. Kako objasniti, svim pokušajima da ih se poremeti u stabilnosti, takvu dominantnu poziciju HDZ-a?

- Kao što sam rekao, sve što nam se događa posljednjih godina usporedivo je jedino s ratnim vremenima. I zapravo je prirodno da se traži stabilnost. Rekao bih kako su birači prije svega percipirali premijera Plenkovića kao takvog lidera, a to se ocrtava i na kompletnu stranku. Možda ne u cijelosti, ali svakako se može vući paralele s momentom podrške kakvu je devedesetih imao prvi predsjednik Tuđman, manje usporedivo jer je tada i sam HDZ bio nešto posve drugo ili s posve neusporedivom ulogom u društvu.

Suprotno od HDZ-a, percepcija SDP-a u javnosti je i dalje vrlo loša, a gomilaju se i unutarstranački problemi. Što se događa s nekad jakom strankom, koja i s Grbinom nikako da se oporavi i krene uzlaznom linijom, a lokalni izbori su blizu?

- SDP ima prilično velike probleme, i posve je jasno, ne konsolidira li se stranka i ne uspije li ostvariti dobre rezultate, prije svega u Rijeci, ali i Zagrebu, teško će se oporaviti. Možda se nekome čini kako se radi o stranci koja je obilježila političku scenu, pa je teško zamisliti da ona može nestati, ali primjeri liberalnih stranaka, HNS-a i HSLS-a najbolje pokazuju kako unutarstranački razdori i loša komunikacija odluka, u kratkom vremenu izrazito jake političke stranke mogu dovesti do margine, pa i potpunog nestanka.

BANDIĆ, HDZ I ZAGREB
Što se događa s Mostom, Domovinskim pokretom? I oni su nekako zabetonirani na 7-8 posto, a imaju problema i s napuštanjem nekih uglednih članova...

- Most je pametno postupio na parlamentarnim izborima, no jedno je bila strategija za te izbore, drugo je djelovanje u Saboru, a treće lokalni izbori. Izgledno je da Most ide ozbiljno na Rijeku, i to će biti jako zanimljivo pratiti.

Zasad se ne čini da Domovinski pokret ima kapaciteta, ne mogu računati ni na Vukovar, gdje Penava ide sam sa svojom listom, ne vidimo da imaju ozbiljne kandidate za velike gradove, nemaju organizaciju za osvajanje županija... Sve to otvara priliku za veliki povratak HDZ-a, kojemu će jedna od ključnih političkih bojišnica biti Slavonija, ali ne zaboravimo da će za to trebati kvalitetne ljude za nositelje tog za stranku važnog izbornog pohoda.

Može li Bandić, kako sada stvari stoje, do još jednog mandata? Koji su mu najopasniji protivnici? Može li HDZ konačno izabrati pravog kandidata za gradonačelnika Zagreba?

- Bandića se puno puta otpisalo, ali jednako toliko puta se uspješno podigao iz pepela. Pitanje je ima li elana za novu utrku i može li još jednom prepakirati svoj politički proizvod. Na tom putu za sada se kao najozbiljniji protukandidat istaknuo Tomislav Tomašević, ali u svemu tomu prebrzo se i prelako otpisuje HDZ, koji je na parlamentarnim izborima ostvario pobjedu u I. zagrebačkoj izbornoj jedinici. Puno se pričalo o potencijalnim kandidatima HDZ-a, to očekivanje i ispitivanje sve govori.

Krene li HDZ u doista ozbiljnu kampanju i stanu li istinski iza svog kandidata koji je sada iznenađenje, relativno nepoznati Davor Filipović, ne treba iznenaditi ako se u drugom krugu za čelo metropole suoče kandidat alternativne ljevice (zbog kraha SDP-a u Zagrebu) Tomašević te Filipović, kako sam zapravo na neki način još ljetos prognozirao upravo u razgovoru za Magazin Glasa Slavonije. Puno toga će ipak ovisiti o slijedećim potezima Milana Bandića.

(D.J.)
Rekao bih kako su birači prije svega percipirali premijera Andreja Plenkovića kao jakog i stabilnog lidera, a to se ocrtava i na kompletnu stranku...
Epidemiološke brojke ovih dana su nam jako dobre, ako su one prethodno loše bile krimen Vlade, onda su i ove dobre na njezinu korist...
Očekivano je za opoziciju da aktivno napada Vladu, a posebno u izbornoj godini. Zato stvari u politici uvijek treba gledati kroz prizmu tekuće političke utakmice...
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVJETSKO PRIZNANJE ZA LIVIU PULJAK I HRVATSKU ZNANOST

Često ne mogu spavati od novih
ideja koje mi padnu na pamet

2

VELEPOSLANIKOV IZBOR

Jučer za danas

3

GLAZBENI INTERVJU: VALTER KOCIJANČIĆ - PARAF

Priča nije završena, svi
i dalje živimo u punku!