Svijet
VALENTIN INZKO:

Veličanje ratnih zločinaca u BiH mora prestati, s tim nema kompromisa
Objavljeno 6. veljače, 2021.

SARAJEVO - Vlasti Republike Srpske moraju prestati veličati osobe osuđene za ratne zločine jer je to jedini način da se od takvih zločina distanciraju i otvore put pomirenju u Bosni i Hercegovini, rekao je visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko.

U intervjuu za sarajevsko "Oslobođenje" od subote Inzko je kazao da će inzistirati na svom zahtjevu parlamentu RS-a da poništi odluke iz 2016. godine kojima je dodijelio priznanja ratnim liderima bosanskih Srba poput Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić.

Te su osobe pravomoćno osuđene za ratne zločine pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju, a Inzko je 27. siječnja od predsjednika Narodne skupštine RS Nedeljka Čubrilovića pismom zatražio da se do kraja travnja ponište odluke kojima im je taj parlament dodijelio posebna priznanja za nastanak RS.

Brojni političari iz RS ocijenili su da je to neprihvatljiv pritisak i nametanje "kolektivne krivnje" svim bosanskim Srbima. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da to pismo dokazuje da Inzko "mrzi sve Srbe" i ponudio je i svoje proročanstvo što će se na kraju dogoditi Inzku, ali i zemlji iz koje dolazi.

"Austrijanci su i ranije postavljali ultimatume i znamo kako su prošli. Tim ultimatumima su pravili ogromne štete srpskom narodu. Izgubili smo 35 posto svog stanovništva i 50 posto vojno sposobnog. Ali su Austrijanci ostali bez države. Nestala je Austro-Ugarska. Јa to i kroz ovu prizmu gledam, iako se on sad ovome smije", kazao je Dodik za televiziju RS.

Inzko je na to dogovorio konstatacijom kako nije on taj koji nekome nameće kolektivnu krivnju nego upravo političari poput Dodika te da želi da Srbi ispravno razumiju što je njegova poruka.

"Ja sam tražio skidanje kolektivne odgovornosti zbog glorificiranja ratnih zločinaca u njihovo ime", kazao je Inzko.

Nije želio objasniti što će se točno dogoditi ne ispuni li parlament RS njegov zahtjev do kraja travnja dodajući kako zasada ne želi govoriti o sankcijama nego očekuje odgovornu politiku.

Novi pristup nulte tolerancije prema veličanju ratnih zločinaca osmišljen je i prije nego što se znalo da uskoro dolazi novi visoki predstavnik za BiH odnosno prije predsjedničkih izbora u SAD.

Kazao je da je "jako sretan" jer će BiH dobiti novog visokog predstavnika ove godine a prema najavama bi to trebao biti njemački konzervativni političar Christian Schmidt.

Inzko tvrdi da za visokog predstavnika ima još puno posla u BiH i da je ta zemlje predugo čekala da ponovno dođe u središte pozornosti velikih sila.

"Vjerujem da je taj trenutak došao", kazao je Inzko i najavio novu sineirgiju između Europske unije i Sjedinjenih Država koja će promijeniti stanje u BiH.

(Hina)

Najčitanije iz rubrike