Kultura
“UDOVICE”, PREMIJERA U OSJEČKOM HNK-U

Dojmljiva izvedba komada o komici u tragici i obrnuto
Objavljeno 6. veljače, 2021.
Od svih Mrożekovih tekstova najviše se približavaju definiciji teatra apsurda
Nakon Čehovljeva "Višnjika", realiziranog u koprodukciji sa zagrebačkom Gavellom, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku održana je nova premijera, druga u dva tjedna. U petak je, naime, unutar programa Scena u sceni, a u sklopu projekta "Žene u crvenom", svečano izvedena crna komedija "Udovice" velikog poljskog književnika, dramatičara i karikaturista svjetskog glasa, Sławomira Mrożeka.

Glasni pljesak

Od svih Mrożekovih tekstova "Udovice", nastale 1992., ponajviše se približavaju Esslinovoj definiciji teatra apsurda iz šezdesetih godina prošloga stoljeća. Riječ je o metafizičkoj drami koja u formi farse tretira bit smrti, slučajnost i beznađe postojanja, ljudsku tragediju.

U ovoj jednočinki svoje su mjesto pronašli Matea Grabić Ćaćić (Udovica Prva), Ivana Soldo Čabraja (Udovica Druga), Ivana Gudelj Tešija (Udovica Treća), Antonio Jakupčević (Gospodin Prvi), Aljoša Čepl (Gospodin Drugi) i Miroslav Čabraja (Konobar). Šestorka je dojmljivom izvedbom izmamila osmijeh na licima 80-ak posjetitelja - toliko ih je moglo biti u gledalištu zbog ograničenosti kapaciteta - koji su ih na kraju nagradili glasnim i dugotrajnim pljeskom. Prema prijevodu Pere Mioča slojevit Mrożekov komad o komici u tragici i obrnuto na scenu je postavio redatelj i scenograf Jasmin Novljaković.

- Jako smo htjeli Mrożeka pokazati na način kako je on doista govorio - pomalo uvrnuto i ne baš od početka jasno. To se u početku malo osjetilo i na publici dok nije otkrila ključ te ipak dosta nadrealne, apsurdne situacije. Ali kako je predstava išla, mislim da je publika sve više ulazila u cijelu priču i sada, na kraju, vidim po reakcijama da smo uspjeli ono što smo htjeli, a to je progovoriti o zapravo vrlo ozbiljnim temama, od kojih često bježimo, ali na jedan duhovit i zabavan način. Dojmovi su i više nego dobri i iznimno mi je drago da je tako jer doista smo vrijedno radili ovu predstavu - rekao je Novljaković, uz kojega autorski tim čine Davor Molnar (suradnik scenografa), Jasminka Petek Krapljan (kostimografija i scenski pokret), Igor Valeri (glazba), Tomislav Kobia (oblikovanje svjetla).

"Žene u crvenom" projekt je kojim je osječki HNK treću godinu zaredom zajedno s Upravnim odjelom za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Osječko-baranjske županije obilježio Dan crvenih haljina, međunarodnu edukativno-zdravstvenu akciju s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije moždanog i srčanog udara kod žena.

Kraća turneja

- Na koji način kazalište može bolje progovoriti o podizanju svijesti o prevenciji moždanog udara i bolesti krvožilnog sustava nego pomoću onoga što najbolje zna - predstavom! Stjecajem okolnosti zašli smo u teatar apsurda i odabrali Mrożekov tekst, koji možda i više nego ikad korespondira s aktualnim trenutkom i apsurdnom situacijom u kojoj se nalazimo. Jako sam zadovoljna predstavom i mislim da smo dobili jedan naslov koji će puniti gledališta, ili bar onoliko mjesta koliko nam bude dopušteno - nakon svečane izvedbe rekla je intendantica Dražena Vrselja te dodala kako osječki HNK ima poziv iz Poljske u koju se planira zaputiti na kraću turneju s "Udovicama", naravno, kada epidemiološke mjere to dopuste.

Predstava “Udovice” u subotu je premijerno izvedena i u okviru građanske pretplate, a na rasporedu je i 8. veljače u 19 sati te 9. i 10. veljače, također s početkom u 19 sati.

Danijel Miklić

Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike