Magazin
TJEDNI OSVRT

Penava uoči izbora postaje čak i “šaljiv”
Objavljeno 6. veljače, 2021.

Situacija uoči svibanjskih lokalnih izbora u Vukovaru se sve više usložnjava. Prvi su svoju kandidaturu za gradonačelnike objavili “otpadnici” ili “otpisani”, kako hoćete, iz najjačih stranaka, a to su aktualni gradonačelnik i bivši HDZ-ovac Ivan Penava te bivši SDP-ov gradonačelnik Željko Sabo.

Sabu je podržao lokalni SDP, ali ne i središnjica na Iblerovu trgu, i to zbog odslužene zatvorske kazne nakon političke korupcije, a protiv kojeg se vodi i još jedan kazneni postupak. Štoviše, zbog svojih istupa u javnosti iz stranke je i izbačen te je odlučio na izbore samostalno. Po novi mandat sa svojom strankom ide i Penava, koji je svoju listu “originalna” naziva - Ivan Penava nezavisna lista - predstavio u srijedu. I to sve nakon što je prvo naglo napustio HDZ, a onda koketirao i sa Škorinim Domovinskim pokretom, ali odbio u njega ući. No na tom je predstavljanju primijećeno i podosta neozbiljnosti, da ne kažemo “šaljivosti”. Kako je Penava najavio, na izbore će ući u širokoj koaliciji brojnih stranaka, a među kojima, kaže, očekuje i HDZ. “To uključuje i HDZ, i to nije šala. Kada sam izlazio iz stranke, i tada sam zamolio članove da nas prate i gledaju naše vrijednosti. Očekujem veliku potporu i unutar HDZ-a”, rekao je gradonačelnik Vukovara na opće iznenađenje. Ali kada govori o suradnji s HDZ-om, tu je jedino možda mislio na poražene gubitnike unutarstranačkih izbora u vladajućoj stranci, tako da nije želio direktno odgovoriti ni na kuloarske priče kako će njegova opcija, kao i Domovinski pokret, u utrci za župana vukovarsko-srijemskog podržati aktualnog dožupana Josipa Dabru, koji je nedavno izgubio unutarstranačke izbore za predsjednika županijskog HDZ-a od ministra obrane Marija Banožića. I iz Penavina odgovora može se zaključiti da se priča razvija u tom smjeru. Suradnja s Domovinskim pokretom, kazao je, nastavlja se kako je i dogovoreno. Očekuje se da će Škorina stranka biti dio predizborne koalicije koja će podržati Penavu. Istaknuto je i kako će najnovija nezavisna lista raditi na dobrobit građana Vukovara i županije, pa onda ostaje nejasno što je radio do sada. Zatim, teško je i povjerovati u istinitost navoda jer jer riječ o jednoj od utvrda HDZ-a, da se razgovara i s ljudima iz te stranke koji su im navodno ostali bliski i kako velik dio njihovih članova s terena surađuje s njima.

Na kraju, nazvati stranku svojim imenom i prezimenom je “egoistično”, što i psihologinja Mirjana Nazor naziva “mesijanskim sindromom”, dok komunikologinja Smiljana Leinert Novosel upozorava kako će vođe stranaka koje su nazvali po sebi imati problema s koaliranjem.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

SVJETSKO PRIZNANJE ZA LIVIU PULJAK I HRVATSKU ZNANOST

Često ne mogu spavati od novih ideja koje mi padnu na pamet

S INOM NA KAVI: DRUGA STRANA DIPLOMACIJE

Veseli me prijateljstvo litavskih i hrvatskih gradova

DR. SC. BRANIMIR VUKOSAV, DOCENT NA ODJELU ZA GEOGRAFIJU SVEUČILIŠTA U ZADRU

Vojska Europske unije još je prilično daleko od realizacije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVJETSKO PRIZNANJE ZA LIVIU PULJAK I HRVATSKU ZNANOST

Često ne mogu spavati od novih
ideja koje mi padnu na pamet

2

VELEPOSLANIKOV IZBOR

Jučer za danas

3

GLAZBENI INTERVJU: VALTER KOCIJANČIĆ - PARAF

Priča nije završena, svi
i dalje živimo u punku!