Tehno
VIBER ANKETA

Digitalna privatnost važna
Objavljeno 5. veljače, 2021.
Viber je predstavio rezultate svoje globalne in-app dobrovoljne ankete u kojoj je sudjelovalo oko 340.000 ljudi, anketa jasno pokazuje da 77 posto korisnika aplikacije, diljem svijeta, digitalnu privatnost i dalje stavlja u sam vrh po važnosti. COVID-19 kriza nastavlja ubrzavati digitalizaciju mnogih aspekata naših života, od edukacije do poslovanja i zdravstva, a ljudi se okreću appovima i digitalnim formatima kako bi ostali u kontaktu s obitelji, prijateljima i kolegama. Nedavna anketa koju je proveo Rakuten Viber dodatno je potvrdila da je kroz taj proces transformacije korisnicima privatnost itekako važna stavka.


U anketi su sudjelovale zemlje iz Europe, s Bliskog istoka, Sjeverne Afrike i Dalekog istoka. Od svih zemalja one iz Zapadne Europe pokazale su najveću zabrinutost oko digitalne privatnosti – čak 85 posto sudionika ocijenilo je privatnost kao vrlo važnu, što je 10 posto više od globalnog prosjeka. U Hrvatskoj 88 % Viberovih korisnika koji su sudjelovali u ovoj dobrovoljnoj anketi potvrdilo je da im je digitalna privatnost izrazito važna, što je 8 % više od prosjeka za regiju.


U anketi je ponuđeno pet različitih opcija – 79 % korisnika iz Hrvatske kao najvažniju je odabralo jamstvo privatnosti razgovora. Odmah nakon toga bitno im je povjerenje da se njihovi podaci neće skupljati ili dijeliti u svrhe koje nadilaze uobičajene potrebe funkcioniranja aplikacije – tu je opciju odabralo 8 % korisnika. Gotovo 100.000 ljudi, odnosno 72 posto sudionika iz Središnje i Istočne Europe, kao najvažniju stavku odabralo je obostranu enkripciju, za razliku od samo 18 posto iz ankete otprije godinu dana. Postotak je sličan i na globalnoj razini. M.R.
Najčitanije iz rubrike