Autoglas
UNIKATNI MOPED

Plavi Tomos ima dijelove radijatora, ali i zrakoplova
Objavljeno 26. siječnja, 2021.
Dragan Pantović ponosni je vlasnik Tomosa, mopeda s više od sto prerada

Nema onoga tko voli motocikle, a da nije u životu probao voziti Tomos, moped sada već legendarne marke i sinonim za jeftin i pouzdan prijevoz na dva kotača, čiji su automatici i mopedi već za svog postojanja postali prave legende.

Tomos su vozili svi, djeca, mladi i stariji, a i danas se često vozi po gradskim ulicama jer je njime nekako najlakše baratati, čak lakše nego danas popularnim skuterom. Takav je danas i plavi Tomos iz Virovitice koji u sebi ima dijelove svega i svačega, pa čak i zrakoplova. Kada ga ljudi vide na virovitičkoj tržnici, teško je ne nasmijati se, no njegov vlasnik kaže kako je riječ o zaista neobičnoj preinaci tog vozila. Dragan Pantović (72) dolazi iz virovitičkog prigradskog naselja Taborišta i dok je čekao u redu ispred pekare, njegov limeni ljubimac plijenio je poglede brojnih građana.

- Ovaj Tomos doživio je više od sto prerada, ali sve u skladu s propisima i pravilima cestovnog prometa. Registriran je i koristim ga za svakodnevne potrebe, a najviše kada idem nabavljati razne potrepštine za kuću. Ponekad njime idem i u šumu ili u berbu gljiva - kaže kroz smijeh Pantović, aludirajući na veliki spremnik koji se nalazi na stražnjem dijelu mopeda napravljen od dijelova zrakoplova.

- Spremnik koji se nalazi na priključku mopeda i služi za pohranu raznih potrepština prilikom svakodnevne kupnje nekoć je služio kao spremnik za rakete koje se koriste kada se na nebu nakupe tmurni i teški oblaci puni leda koji u trenu mogu uništiti usjeve i kuće. Također, kotači ove male "prikolice" zapravo su kotači sportskog zrakoplova. Okvir motora napravljen je od uljnih radijatora, a papučice su skinute s invalidskih kolica – kaže ovaj ponosni vlasnik te dodaje kako to nisu jedine preinake i prerade.

- Te su prerade samo dio onih kojima se godinama na svom Tomosu bavim. Uvijek imam želju učiniti nešto novo, dodati mu nešto, nije važno što, sve se može iskoristiti, samo na pravi način i u prave svrhe. Ja to radim iz ljubavi, uživam u tome, svaki dan pomalo ‘‘šarafam‘‘ - zaključuje svestrani Dragan Pantović iz Taborišta.

Vladimir Grgurić
// raritet //
STARI TOMOS IMA I ORAHOVČANIN
I stariji Orahovčanin gotovo cijeli život vozi svoj crveni Tomos i ne odvaja se od njega:

- Zovem ga motorić, nigdje ne idem bez njega. Sada kada je snijeg ne mogu, pa se vozim autom, ali čim su ceste imalo dobre, ja sam na svom Tomosu. Najlakše mi je s njim, mogu ga svagdje parkirati, provući se, a prevozio sam sve što se moglo - kaže Slavko iz Orahovice.