Novosti
OSTAJU U SLAVONIJI

Bolesnom mladiću iz Siska i njegovoj majci - kuća u Tenji
Objavljeno 26. siječnja, 2021.
Ivanka Kralj: Ivanu je, uz njegovih 17 teških zdravstvenih dijagnoza, nužna sigurnost

Vezani članci

VELIKO BIKERSKO SRCE

Osječki bikeri ispunili san Ivanu iz Siska

Netom prije nego što je 20-godišnji Ivan Kralj iz Siska, mladić sa 17 teških zdravstvenih dijagnoza, sjeo na trike (motocikl s tri kotača) na kojem su ga prošle subote provozali motoristi iz Osijeka i okolice, kako bi mu ispunili želju, ekipi Glasa Slavonije rekao je da, unatoč tome što cijeli život živi u Sisku, želi ostati u Osijeku. Njegove želje "pročitao" je Osječanin Boro Ivković, koji je njemu i njegovoj majci Ivanki Kralj, uz pomoć župana Ivana Anušića te Osječko-baranjske županije, ali i brojnih prijatelja, odlučio kupiti kuću u Tenji.

Mogućnost da ostanu na sigurnom iznenadila je majku i sina koji su tijekom razornog potresa na Banovini jedva izvukli živu glavu, a puzeći su izišli iz stana u prizemlju zgrade stare stotinu godina. Na rame Ivanke Kralj pao je komad zida, a Ivan posljedice potresa osjeća još i sad. Stoga nije mogla biti bolja odluka negoli ih zadržati trajno u Slavoniji, a što će, kaže Ivković, biti realizirano u najskorije vrijeme.

"Kuća ima tri sobe, kuhinju, kupaonicu, lijepo dvorište i veliki plac. Ovih dana trebali bismo uplatiti novac vlasnici kuće, koja je inače iz Novog Sada, i potom se Ivanka i Ivan mogu useliti u kuću bez problema. Ne smijem izostaviti i veliku pomoć Tihomira Distlera - Tileta, ali i svih vinkovačkih Ultrasa koji žive u Berlinu, potom Gorana i Siniše Mikinčića, kod kojih Ivanka i Ivan svakodnevno objeduju u restoranu "Corner", Ante Raspudića iz Đakova, Ferde i Ivice Kraljevića iz Ferivi sporta, Damira Kurtovića iz PPD-a i svih drugih koji će pomoći pri realizaciji ove moje ideje. Naime, njihov je stan u Sisku uništen i tko zna kad će biti obnova, a osim toga, ondje tlo podrhtava, a Ivan, koji je doista bolestan mladić, treba svu moguću skrb", pojasnio je Ivković, koji je, odmah nakon potresa, osobno otišao po obitelj Kralj i smjestio ih u svoje apartmane uz osječki NK Metalac.

Ivanovoj majci suze nisu prestajale teći kad je u subotu čula da će budućnost njezina sina, ostankom u Osijeku, odnosno u Tenji, biti trajno riješena. Kroz suze radosnice ispričala nam je, opisujući kako je Ivan, prilikom srećom lakšeg podrhtavanja tla u Osijeku, majci rekao da se potres ovdje uopće ne osjeti te poželio ostati.

"Ovo nam je velika sigurnost i nemam riječi hvale za sve ljude koji su se uključili, na čelu s našim anđelom čuvarom, Borom Ivkovićem. Naime, nas veže prijateljstvo još iz 2005. godine kad je Ivanu pod hitno trebao pulsni oksimetar. Prije nego što ga je Ivan dobio, dvije i pol godine provela bih budna noću u strahu hoće li preživjeti. Iako mu je taj aparat pomogao, nažalost, moj Ivan je mladić kojem se dijagnoze nižu jedna na drugu, počevši od hidrocefalusa s dva mjeseca života, a potom i tumora na kralježnici, sljepoće, problema s mjehurom i niza popratnih bolesti", priča majka Ivanka, dodajući da se dolaskom u Osijek njezin sin tek malo smirio, no i dalje noću, kad se okreće u krevetu i osjeti vibracije, pomisli da je potres i panično zove majku. Kad se tlo u Sisku zatreslo, Ivan je pak ostao bez riječi. No, pribrana majka izvlačila ga je iz kreveta i odmah su sjeli u automobil, gdje su ostali do sljedećeg dana.

"Ono najvrjednije, Ivanove zdravstvene dokumente, imala sam u automobilu, jer ih uvijek ondje, zlu ne trebalo, držim. U automobilu je bila i jedna moja trenirka koju bih trebala u slučaju da Ivan mora u bolnicu, a nakon što je bio prvi slabiji potres 28. prosinca, spakirala sam i Ivanovu odjeću, kao da sam predosjećala da ćemo dan kasnije ostati bez svega. Zahvaljujući dobrim ljudima ovdje u Slavoniji, Ivan i ja ipak ćemo imati svoj krov nad glavom. Znate, mi živimo u divnom apartmanu, imamo što jesti i imamo divan smještaj, ali nisi svoj na svome i nekako ti je neugodno", priča Ivanka Kralj, koja je, odmah nakon saznanja da će dobiti kuću i postati Slavonka, čvrsto zagrlila svoga sina, koji također nije mogao skriti sreću zbog vijesti da ostaje ovdje, gdje mu je, rekao je, drugi dom.

U kući u Tenji, u koju bi se uskoro trebali useliti, moći će ih posjećivati kći, koja je u Zagrebu, i sin, koji s obitelji živi u Sisku. Ivanka je sretna jer je i njezino starije dvoje djece izvuklo živu glavu tijekom potresa. Inače, Ivanka ima status roditelja njegovatelja za svoje najmlađe dijete i svjesna je, kaže, da mu mora osigurati život bez stresa, uz sve zdravstvene poteškoće koje ovaj mladić ima. Zahvaljujući dobrim ljudima, njihove želje uskoro će se i ostvariti.

Marija Mihelić
KAKO POMOĆI
Uz status roditelja njegovatelja Ivanka Kralj ne može obavljati nikakav drugi posao jer je 24-satna skrb za Ivana nužna. Stoga, ako se želite priključiti novčanom pomoći, to možete učiniti uplatom na njezin račun kod Raiffeisen banke – HR0624840083223299474.
Možda ste propustili...