Osijek
OPTIMIZACIJA I UŠTEDE

Po četiri vijećnika manje u Skupštini i Gradskom vijeću
Objavljeno 26. siječnja, 2021.
Smanjenje je posljedica stupanja na snagu Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi

Skupština Osječko-baranjske županije u novom će sazivu imati četiri vijećnika manje nego što ih je imala, odnosno 47 umjesto 51 vijećnika, koliko ih je bilo u prijašnjim sazivima.

Jednako tako, i Gradsko vijeće Osijeka imat će četiri vijećnika manje, 31 umjesto dosadašnjih 35. Da ne bi bilo zabune, broj je vijećnika u aktualnom mandatu uvećan u Županijskoj skupštini za još četiri (dakle ukupno ih je 55), a u Gradskom vijeću za dva vijećnika (ukupno 37), a riječ je o pripadnicima nacionalnih manjina čija zastupljenost nije bila osigurana među izabranim članovima.

Smanjenje je posljedica stupanja na snagu Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi krajem prosinca prošle godine, kojim se ide k optimizaciji sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave i smanjenju broja lokalnih dužnosnika, što će pridonijeti znatnim uštedama u proračunima općina, gradova i županija. Primjerice, odlučeno je da se smanjuju i naknade koje vijećnici primaju za svoju participaciju u radu Županijske skupštine, odnosno Gradskog vijeća.

Podsjetimo, novim zakonom broj zamjenika općinskih načelnika, gradonačelnika i župana nakon lokalnih izbora polovinom ove godine smanjit će se za 618. U velikim gradovima s više od 35.000 stanovnika, gradovima sjedištima županija i županijama birat će ukupno 53 zamjenika gradonačelnika, odnosno župana, od kojih 29 zamjenika gradonačelnika i 24 zamjenika župana. Također, na lokalnim izborima do sada su se birala ukupno 8254 člana predstavničkih tijela (taj se broj, kao što smo spomenuli u uvodnom dijelu teksta, uvećavao za broj članova iz redova pripadnika nacionalnih manjina u slučaju ako njihova zastupljenost nije osigurana među izabranim članovima), a sada bi se ukupan broj članova smanjio za desetak posto.

Na primjeru Županije - predviđeno je da predstavničko tijelo županije s više od 300 tisuća stanovnika, a to je kategorija u koju prema službenim podatcima popisa stanovništva iz 2011. godine ulazi i Osječko-baranjska županija - ima 47 članova (do sada je broj vijećnika Skupštine Osječko-baranjske županije određen zakonom prema broju stanovnika bio 51). U našoj se županiji broj zamjenika župana, također s obzirom na broj stanovnika, neće mijenjati, uz župana birat će se i dva dožupana.

Grad Osijeka, budući da prema popisu iz 2011. godine ima više od 100 tisuća stanovnika, i dalje zadržava pravo na dva dogradonačelnika, no imat će četiri vijećnika manje, dakle 31.

O prijedlozima promjena Statuta odlučivat će vijećnici, pa je tako sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije koja uključuje ovu točku najavljena za ovaj tjedan (četvrtak), a u gradskoj upravi sjednicu Gradskog vijeća, također s točkom sličnog sadržaja, planiraju za polovinu veljače.

Dario Kuštro
U STATUT I e-SJEDNICE
Poučeni situacijom koju je izazvala pandemija COVID-19, odnosno nastupanja posebnih okolnosti na koje se nije moglo utjecati, jedan od prijedloga koji će se naći u novom Statutu Županije u dijelu kojim se uređuje rad Skupštine na sjednicama jest dodati odredbu o iznimnoj mogućnosti održavanja sjednica elektroničkim putem, elektroničkom poštom i videokonferencijom.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana