Osijek
KBC-U NUŽAN UREĐAJ ZA PEDIJATRIJU

Mali borci trebaju pomoć. Donirajte!
Objavljeno 26. siječnja, 2021.
Na godišnjoj razini u Zavodu za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu Klinike za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Osijek liječi se oko 300 novorođenčadi. Usto, Zavod je regionalni centar treće razine, što znači da prima i skrbi se o svoj teško bolesnoj novorođenčadi i nedonoščadi vrlo male porođajne mase, niže od 1500 grama. Riječ je osim o osječkoj i o nedonoščadi iz drugih regionalnih rodilišta, iz Slavonskoga Broda, Vinkovaca, Vukovara, Našica, Požege i Virovitice.

Nažalost, brojnoj se novorođenčadi razvija bolest pluća s posljedičnim dišnim zatajenjem, što je vodeći uzrok njihove životne ugroženosti. Stoga, prema riječima voditeljice Zavoda, dr. med. Mirne Sipl, oko 20 posto malih pacijenata zahtijeva liječenje respiratorom, koji tijekom razdoblja plućne bolesti preuzima funkciju pluća i osigurava dovod kisika u vitalne organe.

- Kod određenog broja pacijenata liječenje respiratorom ne postiže zadovoljavajući terapijski učinak, pa je dijete i dalje izloženo nedostatku kisika, s rizikom od nepovoljnog ishoda preživljavanja. U takvim slučajevima važnu ulogu u liječenju ima uređaj za isporuku dušikova monoksida (NO) u dišne putove, koji, selektivno djelujući na plućne krvne žile, već unutar nekoliko sati poboljšava razinu kisika u krvi. Taj se uređaj koristi kao respirator, kao viša terapijska opcija i kompatibilan je s našim postojećim respiratorom - objašnjava dr. Sipl. Dodaje kako se mali pacijenti koje se ne uspijeva stabilizirati primjenom respiratora žurno transportiraju u KBC Zagreb, no uz rizik izlaganja novorođenčeta prolongiranom nedostatku kisika tijekom transporta.

Iako je u dogovoru s Ravnateljstvom KBC-a Osijek uređaj za isporuku dušikova monoksida uvršten u plan nabave, njegovu je važnost prepoznao ženski Lions klub Mursa Osijek te je pokrenuta humanitarna akcija prikupljanja novca za nabavu spomenutog uređaja pod nazivom "NO-a za male borce".

- Započele smo velik projekt nabave nužnog tzv. NO uređaja, a valja naglasiti da takav uređaj ne postoji na području koje pokriva KBC Osijek. Pokretanjem ove inicijative unaprijed se radujemo svakom spašenom životu malih palčića, uz moto da "nisu snažni, ali su važni", i vjerujemo da ćemo uspjeti u nakani da Zavodu omogućimo takav uređaj kako roditelji malih palčića više ne bi morali, u slučaju da je uređaj potreban, svoju tek rođenu djecu slati u Zagreb - kaže dr. med. Vesna Samardžić-Ilić, koordinatorica akcije, naglašavajući da je akcija započela dogovorno sa Zavodom, gdje se također nadaju da će prijeko potreban uređaj dobiti što prije.

Inače, ovo nije jedina akcija Lions kluba Mursa za KBC Osijek, a kako su i ostale provedene uspješno, koordinatorica Samardžić-Ilić nada se da će javnost prepoznati važnost ovoga uređaja, koji brojnim prijevremeno rođenim bebama daje veliku šansu za preživljavanje.

- Naš je račun za ovu akciju otvoren, tako da se onaj tko želi može bez problema priključiti i na taj način sudjelovati u spašavanju života palčića. Ne stajemo dok ne prikupimo novac - poručila je dr. Samardžić-Ilić.
M. Mihelić
I VI MOŽETE POMOĆI
Onaj tko želi pomoći u nabavi uređaja, može to učiniti uplatom na račun kod Privredne banke Zagreb - IBAN: HR3523400091511107309 (s naznakom: NO-a za male borce).
Lions klub Mursa pokrenuo je humanitarnu akciju s ciljem nabave uređaja za isporuku dušikova monoksida
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike