Regija
“OSLIK” OBNAVLJA PROČELJE GIMNAZIJE

Najreprezentativniji su grifoni na drugom katu
Objavljeno 26. siječnja, 2021.
Restauriraju dekorativne elemente pročelja i kamene okvire ulaznih vrata - vraćaju im izvorni izgled s početka 20. stoljeća
VINKOVCI

Oslik je osječko-čepinski obrt specijaliziran za restauratorske radove na arhitektonsko-dekorativnoj plastici što ga je Duško Pešut, nakon višegodišnjeg iskustva rada u toj djelatnosti, otvorio 1999., otkada počinje samostalno raditi u konzervatorsko-restauratorskim poslovima. Od tada do danas usavršava znanje i vještine u restauratorskoj radionici u Osijeku, gdje trenutačno zapošljava osam radnika, po struci većinom restauratora raznih specijalnosti - štuko, kamena plastika i arhitektonsko-dekorativna plastika - koji posjeduju certifikate za rad na zaštićenim kulturnim objektima. Sada rade i na obnovi pročelja zgrade vinkovačke Gimnazije Matije Antuna Reljkovića, sagrađene 1879. Zaduženi su, naravno, za obnovu i uređenje dekorativne plastike i bit će najzaslužniji kada nakon završetka radova ta historicistička ljepotica zasja u punom sjaju.

Nestručne obnove
- Svakom poslu pristupamo s detaljnom razradom plana restauracije konzultirajući se s nadležnim konzervatorskim nadzorima, poštujući pravila restauratorske struke, a s ciljem zadržavanja izvornog oblikovanja, koristeći se pritom tradicionalnim materijalima. Takav pristup imamo i u izvođenju restauratorskih radova na Gimnaziji u Vinkovcima, gdje nam je posao restaurirati dekorativne elemente pročelja i kamene okvire ulaznih vrata, odnosno vratiti izvorni izgled pročelja prema povijesnom stanju vidljivom na fotografijama s početka 20. stoljeća. Ulično pročelje bogato je ukrašeno vučenim profilacijama i arhitektonsko-dekorativnim elementima. Dekorativni elementi izvedeni su u štuku s primjesama različitih materijala (vapno, šljunak sitnije granulacije), čime je dobivena velika tvrdoća i visoka otpornost na vanjske utjecaje, poput umjetnog kamena, zbog čega se i očuvala u relativno dobrom stanju do danas. Prijašnje su obnove bile nestručne, posebno 80-ih godina prošlog stoljeća, kada se u velikoj mjeri koristio sivi cement u žbuci, koji u kombinaciji s vlagom proizvodi soli, sulfate, štetne za sebe, ali i okolne materijale, te paronepropusne fasadne boje, kojima su pročelja bojena. Većinu elemenata restauriramo na licu mjesta, osim onih koje je potrebno zamijeniti replikama jer su nepovratno uništene. U tom slučaju demontiramo pojedini, bolje sačuvani element, koji nam služi kao model pri izradi replike. U radionici ga očistimo od boja i "krpeža" do izvorne forme, retuširamo i domodeliramo oštećenja te na takvo oblikovanje izvedemo kalup iz kojeg ćemo dalje lijevati replike. Replike se u ovom slučaju lijevaju u umjetnom kamenu kako bi bile otpornije na vrijeme. U centralnoj zoni pročelja prizemlja Gimnazije nalaze se tri ulaza s kamenim okvirima, koji su naknadnim neprimjerenim obnovama pregletani cementim mortom i zatim prebojeni, a posao nam je vratiti izvorni izgled s vidljivim kamenim površinama - objašnjava Duško Pešut, dodajući kako je rad na svakom pojedinom elementu specifičan i jednako izazovan, jer i dva potpuno jednaka elementa nikada nemaju jednaka oštećenja.

Tipski elementi
Ponekad nemaju fizičkih ukrasnih elemenata jer su s vremenom i s obnovama jednostavno nestali, pa ih rekonstruiraju na temelju arhivskih fotografija i izrađuju model.

- U slučaju restauratorskih radova na Gimnaziji nemamo takvih nepoznanica, elementi su uglavnom tipski i stilom se ne razlikuju od elemenata sličnih objekata na kojima smo izvodili radove. Kao najreprezentativnije dekorativne elemente na Gimnaziji možemo izdvojiti skulpture grifona iznad centralnih prozora drugog kata - kaže Duško Pešut, dodajući kako su radove na Gimnaziji počeli u svibnju i nastavljaju ih kada vremenske prilike dopuste, a u međuvremenu u radionici u Osijeku restauriraju kameni križ sa starog katoličkog groblja u Vukovaru.

Pešut i njegova ekipa iz Oslika radili su po cijeloj Hrvatskoj, a najviše u Slavoniji. Izdvajaju restauratorske radove na obnovi interijera HNK-a u Šibeniku i na obnovi Biskupskog dvora u Đakovu 2003., u povodu dolaska pape Ivana Pavla II.

Miroslav Flego
Rekonstruirali prozore iz 13. stOLJEĆA
Oslik je radio i na franjevačkoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Našicama, gdje su parcijalno rekonstruirani i konzervirani gotički prozori iz 13. st., na konzervaciji i restauraciji pročelja franjevačkog samostana u Cerniku iz 18. st., romaničke crkve sv. Bartola u Mikanovcima iz 13. st., na restauraciji štuko-dekorativnih elemenata u secesijskom stilu na pročeljima očne bolnice u Osijeku, obnovi mauzoleja Mimbelli u Orebiću, spomenika Svetom Trojstvu u Vinkovcima, restauraciji štuko-dekorativnih elemenata na pročeljima vile Batory u Osijeku...
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike