Kultura
VRHUNSKI BASIST I KONTRABASIST

Umro jazz-glazbenik Mladen Baraković
Objavljeno 25. siječnja, 2021.
Cijenjeni hrvatski jazz-basist i kontrabasist, nekadašnji član Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT) Mladen Baraković Lima, umro je u 71. godini. Mladen Baraković rođen je 1950., u Zagrebu, gdje je završio gimnaziju i glazbenu školu Vatroslav Lisinski. Glazbom se počeo baviti sredinom 1960-ih kao rock-glazbenik. Zatim je radio s Dražen Boić kvintetom, pratio Ivu Robića, Gabi Novak i ostale pjevače onoga vremena. Sa Stjepan Mihaljinec kvartetom pratio je Arsena Dedića. Radio je i kao studijski muzičar u tadašnjem Jugotonu. Posvetio se potom jazz-glazbi i osim bas-gitare počinje svirati i kontrabas. Zapošljava se u Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija, a od 1993. do 2003. bio je stalni član tadašnjeg Big Banda HRT-a. Nakon angažmana u Jazz orkestru HRT-a vraća su u Komediju gdje je djelovao sve do umirovljenja početkom rujna 2015. godine.

Mladen Baraković Lima kao istaknuti jazz-glazbenik bio je i gost mnogih sastava. Nastupao je s gotovo svim hrvatskim, ali i svjetskim glazbenicima, poput Kaya Windinga, Ursule May, Michaela Urbaniaka, Georgija Garagnana, Pepina Principa, Csabe Desea, Rona Ringwooda i drugih.

Bio je iskusan studijski glazbenik koji je snimio brojne albume te stalni član Boilers Quarteta s kojim je objavio nosače zvuka Some Blues, Abstract Lights i St. Miles Infirmary, u suradnji s Boškom Petrovićem te Boilers All Starsa s kojim je snimio album That‘s It. Brojni su sastavi s kojima je surađivao, kao što su Matija Dedić trio, Damir Dičić trio, Denis Razumović kvartet, Cute kvartet, Hot Club Zagreb. T.K.
“ZAGREBAČKIM ULICAMA” NAKON POTRESA
Višestruki je dobitnik nagrade Status Hrvatske glazbene unije (HGU) za najboljeg kontrabasista, a do zadnjih dana bio je aktivan na polju jazz-glazbe. Također, jedan je od mnogih poznatih Zagrepčana, glumaca i glazbenika koji su se odazvali, na inicijativi programskog Odjela Glazbenih sadržaja HTV-a, suradnji s glazbenim producentom Antom Gelom koji je pripremio novi aranžman svima dobro poznate pjesme Jadranka Črnka ‘Zagrebačkim ulicama’, nakon potresa koji je 22. ožujka 2020. pogodio Zagreb.
Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente