Kultura
PRVO SVEOBUHVATNO DJELO O PRIVLACI

Vrelo povijesti o međi Slavonije i Srijema
Objavljeno 26. siječnja, 2021.
Martin Grgurovac na oko 600 stranica prikazao je Privlaku od prapovijesti do danas, bogato ilustrirajući privlački kraj

Doslovce je 40 godina Martin Grgurovac neumorno skupljao sve što se, bilo po arhivima bilo po ljudskim sjećanjima, moglo naći o Privlaci, selu što se smjestilo na međi Slavonije i Srijema, pa se stoga nerijetko naziva i "istočnim vratima Hrvatske", da bi krajnji rezultat bilo - prvo sveobuhvatno kulturno-povijesno djelo o privlačkom kraju. Tako će, naime, o knjizi "Privlaka, zemlja i ljudi", zapisati urednik te, kako ju je pritom nazvao, kapitalne povjesnice, viši arhivist prof. Stjepan Prutki, dodajući i kako je vještim načinom autor učinio povijest Privlake dostupnom i svima jasno razumljivom služeći tako kao "nezaobilazno vrelo povijesti" toga kraja.

Život i običaji
Autor je naime, na približno 600 stranica prikazao Privlaku od prapovijesti i prvog spomena imena sela 1332. godine sve do današnjih dana, donoseći čitatelju i brojne crtice iz života ljudi, narodne i crkvene običaje, ne izostavljajući ni arhaični jezik koji polako nestaje, ili pak biografije poznatih Privlačana. Grgurovac je, treba to reći, rođeni Privlačanin i njegova je nova, opsežna i fotografijama Privlake i tamošnjih ljudi, polja, šuma i Bosuta, bogato ilustrirana knjiga tek nedavno izišla iz tiska, nastala iz osobnog osjećaja, kako sam autor to opisuje, dužnosti prema kraju iz kojega je potekao.

Objavio je inače, Martin Grgurovac dosad 13 vlastitih djela, među kojima su neka bila i "privlačka", dok je u Slavonskoj nakladi "Privlačica", koja je naziv i dobila po Privlaci i koja ove godine obilježava 40 godina postojanja, izdao 700 knjiga raznih hrvatskih autora. Novinar je, kulturni djelatnik, književnik i nakladnik, dobitnik nagrade HAZU-a za najveće nakladničke projekte Slavonica 1 - 100 (1994.) i Croatica 1 - 100. (2000. godine). Za ovu, najnoviju knjigu o "svojoj" Privlaci, reći će da je sretan što ju je dovršio. Zadnjih je godinu dana intenzivno radio dopunjujući ranija saznanja i tragajući po arhivima od Vinkovaca do Zagreba, proučavajući muzejsku građu i objavljenu relevantnu literaturu, prikupljena sjećanja, i sažimajući sve to u, kako će uvodno zapisati urednik Prutki, jedinstvenu književno-povijesnu cjelinu temeljenu na objektivnosti, stvarnosti i povjesničarski uvriježenim kritičkim osnovama. Autor otkriva da je koncepcija knjige "Privlaka, zemlja i ljudi" pomalo unikatna.

- Paralelno se kroz knjigu "prati" povijest Hrvatske, Slavonije i Privlake. Od tragova primjerice, prapovijesnih vremena i predslavenskih civilizacija, s osvrtima što se tada događalo u okruženju današnje Privlake, pa do zapisa o svjetskim civilizacijama u to doba - objašnjava Grgurovac i kao primjer navodi kuće od šiblja i blata na domaćem terenu, dok je Mezopotamija već bila visokorazvijena civilizacija. Kao specifičnost knjige autor će izdvojiti i poglavlja o jezikoslovlju i imenoslovlju privlačkog kraja govoreći zapravo o lokalizmima svojstvenima Privlaci koje će, pak, i navedena knjiga (sa)čuvati od zaborava.

Živi trag
- Važno mi je bilo osvrnuti se i na brojne poznate Privlačane koji su ostavili živi trag ne samo u Slavoniji i Hrvatskoj, nego i u svijetu - kaže Martin Grgurovac, a pritom se u njegovoj knjizi može čitati o obitelji Domac koja je dala jednog od osnivača apotekarstva Hrvatske Julijusa Domca, slikara Ivana Domca, ili o majci hrvatskog bana Josipa Šokčevića iz privlačke obitelji Čolić, ili pak u Privlaci danas omiljenog Mirka Filipovića, svjetske legende u borilačkim sportovima.

Kroz dugo razdoblje obuhvaćeno knjigom, nije izostavljen ni prikaz političkih prilika što su se izmjenjivale u Hrvatskoj, vrijeme ratova, pri čemu je posebno poglavlje o Domovinskom ratu u kojem je i Privlaka s okolnim područjem, sve do Vinkovaca, prošla kalvariju.

Sanja Butigan
OSOBNA IMENA, RJEČNIK MJESNOG GOVORA...
Pišući o Privlaci, autor je posebnu pozornost posvetio istraživanju imenoslovlja i jezikoslovlja, donoseći pred čitatelja brojne zanimljivosti o osobnim imenim, od onih najstarijih, narodnih hrvatskih imena (Trpimir, Ljudevit), preko onih svetačkog podrijetla (Jakov, Luka, Magdalena), do najezde stranih i pomodnih imena. Koja su imena, pa i prezimena, ili pak nadimci, najčešća u Privlaci, kakvi su kroz vrijeme bili nazivi ulica..., sve se to sa zanimanjem može pročitati. A jednako tako i proći kroz rječnik mjesnog govora, od A do Ž, i doznati što je to kod Privlačana bila badnjica ili kabo, pritka, tačci, živinar... Tu su i popisi stanovništva, arheološka nalazišta, prve zadruge, graditeljstvo, školstvo, crkveni život...
knjiga
PRATI I

POVIJEST

HRVATSKE
Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

Najčitanije iz rubrike