Zdravlje
KLASTER ZDRAVSTVENOG TURIZMA PANNONIAN HEALTH

Slavonija i Baranja kao destinacija zdravlja
Objavljeno 25. siječnja, 2021.
Najveći potencijal je u prirodnim lječilištima gdje se već desetljećima izdvajaju Bizovačke toplice

Turizam u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, odavno više nije samo sunce i more, sve je više turista koji traže individualni pristup prilagođen vlastitim afinitetima.

Slavonija i Baranja su destinacija koja uistinu ima što ponuditi bilo da se radi o turistima željnim gastronomskih i enoužitaka, netaknute prirode, kulturnih znamenitosti, adrenalina ili zdravstvenog turizma. Upravo segment zdravstvenog turizma u svijetu poprima sve veće značenje. Prema prognozama Svjetske zdravstvene organizacije, očekuje se da će briga o zdravlju postati najjača svjetska industrija koja će u godinama koje su pred nama činiti sve veći udio u svjetskom BDP-u. Bilo da je riječ o prevenciji, rehabilitaciji ili estetskim aspektima zdravstva, Osječko-baranjska županija ima što ponuditi.

Najveći potencijal je i u prirodnim lječilištima gdje se već desetljećima izdvajaju Bizovačke toplice. Termalna voda koja obiluje ljekovitim mineralima najtoplija je jodna hipertermalna voda u Europi, a svojim je sastavom jedinstvena u svijetu.

Upravo je te potencijale prepoznao Klaster zdravstvenog turizma Pannonian Health koji okuplja članove iz redova medicinskoga, turističkog i sektora pratećih usluga s namjerom stvaranja prepoznatljivog i konkurentnog zdravstveno-turističkog proizvoda na lokalnoj i međunarodnoj razini.

Klaster objedinjuje pripreme i plasman prepoznatljivog i konkurentnog zdravstveno-turističkog proizvoda koji svojom ponudom slijedi svjetske trendove oslanjajući se na tradiciju, prirodne resurse i specifičnosti destinacije i time brendirajući Slavoniju i Baranju kao “destinaciju zdravlja”.

Članice klastera brojne su zdravstvene i lječilišne ustanove koje nude uslugu lječilišta kao što su fizikalna terapija, priprema za operaciju, rehabilitacija nakon operacije ili samo opuštanje, zatim usluge dentalne medicine, oftalmologije i poliklinika koja objedinjuje vaskularnu kirurgiju, opću, abdominalnu te plastičnu kirurgiju u estetske svrhe.

Terapeutsko djelovanje, reći će svatko tko je jednom u životu posjetio istok Hrvatske, ima i bogata prirodna baština ovog kraja, posebice Kopački rit, koji je atraktivan u svako doba godine. Turističku uslugu nadopunjuju i smještajni kapaciteti, od kuća za odmor, seoskih domaćinstava, obiteljskih motela te hotela s fitness i spa centrom, a gastronomske i enoužitke nude brojni restorani te vinski podrumi u sva četiri vinogorja ovog kraja.

Svim akterima zdravstvenog klastera zajednički je cilj promocija istoka Hrvatske gdje će dolaziti pacijenti kako bi uz visoku razinu kvalitete usluge obavili određene zdravstvene zahvate, a istovremeno svoj boravak upotpunili uživajući u još neistraženim prirodnim i turističkim potencijalima ovoga kraja.

Slavonija i Baranja stoga imaju potencijal pozicionirati se kao turistička destinacija među vodećim “destinacijama zdravlja i turizma”. Prednost zdravstvenog turizma je i u cjelogodišnjoj ponudi, a zajedno s kvalitetom usluge prema najvišim standardima može učiniti gospodarski iskorak privlačeći turiste iz svih zemalja svijeta. Zaokružen i cjelovit zdravstveno-turistički proizvod povezuje i ostale djelatnosti stvarajući time dodatnu vrijednost.

Kako će zdravlje biti nova valuta, stiže nam nova budućnost turizma čija će glavna značajka biti porast potražnje za medicinskim i održivim zdravstvenim resortima. Ključna autentičnost u turizmu, po čemu su Slavonija i Baranja prepoznatljive, sve će se više prenositi i u sferu zdravstveno-turističke ponude te su lokalni identitet, hrana, ljekoviti činitelji i znanje u njihovoj primjeni sve prisutniji u tretmanima, menijima i cjelokupnoj turističkoj ponudi.

Jasminka Knežević
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike