Regija
AGRO-KLASTER U KORONAKRIZI

Domaći proizvod traže vrtići, škole, domovi...
Objavljeno 23. siječnja, 2021.
Značajno je porasla svijest o važnosti domaće proizvodnje, to je pozitivna strana pandemije, kaže direktor Zdenko Podolar
ŽUPANJA - Pandemija bolesti COVID-19 dobrim je dijelom poremetila uhodane poslovne odnose gospodarskih subjekata u svim djelatnostima, a uvođenje i provedba epidemioloških mjera ograničile su gospodarske aktivnosti.Sve se to odrazilo i na poslovanje Agro-klastera Vukovarsko-srijemske županije, osnovanog početkom 2018. godine, radi ujedinjavanja poljoprivrednih proizvođača kako bi lakše došli do tržišta i prodaje svojih proizvoda. Namjera je bila umrežiti što više proizvođača domaćih proizvoda kako bi zajednički izišli na hrvatsko i europsko tržište. Postavljeni su zdravi temelji i Agro-klaster je vrlo brzo uspostavio kontakte s poslovnim partnerima i počeo otvarati tržišta. I dok je koronakriza neke projekte u prošloj godini značajno usporila, druge je, pak, pokrenula, što potvrđuje i direktor Zdenko Podolar.

Kratki lanci opskrbe
- Najviše su stradale uslužne djelatnosti, turizam, ugostiteljstvo, trgovina i slično, kao i svi oni koji su u tim sektorima pronalazili tržište za svoje proizvode i usluge. S druge strane, zatvaranje granica i ograničavanje kretanja ljudi, roba i usluga, kao i promjene ustaljenih navika kod potrošača, pružilo je tvrtkama iz pojedinih sektora, a osobito iz sektora proizvodnje hrane, zauzimanja boljih pozicija na nacionalnom tržištu. I mnogi su takvu mogućnost jako dobro iskoristili - istaknuo je. Ustvrdio je kako je pandemija koronavirusa usmjerila daljnje poslovanje u plasmanu poljoprivrednih proizvoda lokalnih OPG-ova.

- U Agro-klasteru u proteklih godinu dana osjetili smo i loše i dobre strane pandemije. Izostanak turističke sezone i ograničenja u radu ugostiteljskih objekata koji se bave prodajom hrane doveli su nas u situaciju da su nam otkazani neki ugovoreni i uhodani poslovi vezani uz plasman i prodaju proizvoda naših OPG-ova - pojasnio je. Kroz cijelu godinu nisu bili u mogućnosti odraditi ni planirane aktivnosti vezane uz promociju domaćih proizvoda i promidžbu na raznim manifestacijama i sajmovima. Kao dobro i pozitivno u 2020. godini ističe značajan rast svijesti o važnosti jačanja domaće proizvodnje i potrebe potrošnje kvalitetnih, domaćih proizvoda, kako u domaćinstvima tako i u okvirima takozvanih kratkih lanaca opskrbe - škole, dječji vrtići, studentski domovi, domovi za stare i nemoćne, bolnice.

- Upravo u tom segmentu poslovanja u protekloj godini napravili smo značajne pomake - zaključuje.

Proizvodnja jaja
Istaknuvši proizvodnju jaja iz slobodnog uzgoja kao jednu od najvažnijih aktivnosti Agro-klastera u 2020. godini, direktor Zdenko Podolar kazao je da se vlastita proizvodnja jaja, koja jamči čvrste i dugoročne ugovore s velikim kupcima, pokazala kao jako dobar potez.

- Proizvodnja jaja iz slobodnog uzgoja do sada se pokazala vrlo uspješnom i vjerujem da će tako biti i ubuduće. U projekt smo izravno uključili dvadeset OPG-ova i time otvorili najmanje dvadesetak radnih mjesta, a kroz logistiku koja prati ovaj projekt još bar desetak - kazao je. Trenutačna dnevna proizvodnja jaja na razini je 4000 komada kod kooperanata i 2500 komada iz vlastite proizvodnje na farmi u Soljanima. Situacija na tržištu je, zadovoljno ističe, takva da trenutačno mogu unaprijed prodati sve proizvedene količine. Značajan iskorak napravljen je uvođenjem na tržište prvih GMO FREE jaja u Republici Hrvatskoj. Kao važan projekt vezan uz plasman proizvoda lokalnih OPG-ova i malih proizvođača ističe otvaranje maloprodajnog centra u Zagrebu, otvorenog u suradnji s Hrvatskom agencijom za hranu. Podolar također navodi i pomake i napredak u suradnji takozvane plave i zelene Hrvatske, jer su, napominje, uspostavljeni brojni kontakti na Jadranu, što je od obostrane koristi.

- Poslovni planovi za 2021. postoje, oni su realni i ambiciozni istovremeno, ali njihova realizacija ovisit će i o dostupnosti financijskih sredstava, osobito onih iz fondova EU-a - zaključuje.

Marija Lešić Omerović
SURADNJA S HOTELIMA NA JADRANU
“Od osnivanja Agro-klastera do danas uspostavili smo ozbiljne poslovne kontakte s nizom renomiranih hotelskih, ugostiteljskih i trgovačkih tvrtki na Jadranu. Pandemija koronavirusa tu je suradnju usporila i dobrim dijelom limitirala, ali vjerujemo kako će se u 2021. situacija promijeniti i da ćemo moći nastaviti tamo gdje smo stali”, poručuje Podolar. Napominje da je promjena percepcije kupaca u korist domaćih proizvoda u toj priči bitan faktor i da će poslovanje u ovoj godini ovisiti o okolnostima u kojima ćemo živjeti i raditi.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike