Osijek
O TEMPORA, O MORES!

Nekad smo satima sjedili uz kavu, sad ju pijemo s nogu
Objavljeno 23. siječnja, 2021.
Kava, čaj, kuhano vino i fritule samo su izgovor za “čašicu razgovora”

Prošlo je gotovo dva mjeseca otkako su odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske zaključana vrata ugostiteljskih objekata. Tog 28. studenoga prošle godine posljedično je ukinut građanima omiljeni oblik društvene interakcije - ispijanje kave i drugih napitaka u omiljenim kafićima. Za viši cilj, reći će neki, jer s bolešću se ne treba igrati. Odnijela je u međuvremenu stotine života, stoga bi bilo neozbiljno dovoditi u pitanje mjere kojima se epidemiji COVID-19 nastoji stati na kraj.

S druge strane, jednako bi neozbiljno bilo ignorirati činjenicu da je čitav jedan gospodarski sektor, koji za sobom povlači tisuće radnih mjesta, suočen s teškim egzistencijalnim problemom. Država u međuvremenu subvencionira plaće zaposlenika i pokriva određene fiksne troškove ugostitelja, a oni pak ističu kako to ipak nije dovoljno da bi većina njih sačuvala poslovanje.

I dok skupa s njima čekamo neka bolja vremena kada ćemo se vratiti u normalu, a čini se prema posljednjim informacijama da se to neće dogoditi još neko vrijeme, dio ugostitelja, onaj koji uz piće u ponudi ima i hranu, teškoj je situaciji doskočio tako da nudi tzv. drive in usluge i usluge dostave.

Građani su objeručke prihvatili ovaj način poslovanja, pa ih sve češće viđamo kako ispijaju napitke, najčešće s nogu, ispred ili u blizini ugostiteljskih objekata. Postoji nekoliko najpopularnijih punktova gdje se okupljaju željni društva, u ovo doba godine najčešće uz kuhano vino, čija se cijena kreće od 15 do 18 kuna.

Jedna od najfrekventnijih zimskih lokacija prostor je ispred Karake kod Sjenjaka, a da je zaživio jedan posvema novi trend potvrđuju i slični prizori s drugih lokacija. Ma kako hladno bilo, volja za socijalnom interakcijom koja nam svima toliko nedostaje jača je od svih Celzijevih minusa. Uz kape, šalove i dobro raspoloženje građani se druže i ispred American Bara Dollar u Županijskoj ili slastičarnice Gold u istoj ulici, ispred Merlona u Tvrđi, na Trgu slobode...

- Ne možemo dočekati povratak u normalu i otvaranje kafića, stoga na ovakvim mjestima u međuvremenu pronalazimo bar privid normalnog života. Nemoguće je sve vrijeme provoditi u stanu, otvoreni društveni prostor srž je našeg bića - lijepo je sažela studentica Sara ono što su nam manje-više rekli i drugi građani s kojima smo razgovarali na nekim od navedenih ugostiteljskih punktova.

Neki od njih nude i slastice, u Merlonu se mogu naručiti langošice, slane ili slatke, tu su, dakako, i čaj, kava, kuhano vino, topla čokolada... American Bar Dollar nudi fritule, germknedle i kobasice koje sjajno sjedaju u ovo zimsko doba. Drive in ima i Slavonska kuća u Tvrđi, gdje se također može naručiti ukusno kuhano vino. Oni ugostiteljski objekti koji nemaju mogućnost ovakvog poslovanja, dakle, "obični kafići" koji u ponudi imaju samo piće, u propisima iščitavaju i diskriminaciju (jer, reći će, zašto i mi ne bismo mogli funkcionirati na ovaj način). Neki, međutim, nude tople napitke iz vending aparata, poput The Kavane i Brooklyna, gdje također možete zastati za jednim od visokih stolova.

Dodajmo kako su vrlo česte gužve ispred restorana McDonald‘s u Županijskoj ulici i, još veće, u drive in restoranu na Drinskoj, gdje promet povremeno mora regulirati policija. Iako su tu ekspeditivne dostavne službe, očito je želja za neposrednim društvenim kontaktom jača od svega. Ona je, u konačnici, i prirodna.

Važno je u ovoj priči spomenuti kako tijekom obilaska ugostiteljskih punktova nismo uočili ništa što bi činilo epidemiološku ugrozu. Iako se na nekim mjestima okuplja nešto veći broj ljudi, u pravilu su oni raspoređeni u manje grupe. Uostalom, sve se navedeno odvija na svježem zraku, pa je i mogućnost širenja zaraze smanjena. Da čitava stvar funkcionira u granicama koje je zadao Stožer civilne zaštite, potvrđuju i njegova svakodnevna izvješća. U protekla dva mjeseca otkako su zatvoreni kafići samo je nekoliko puta Stožer izvijestio da je uočeno kršenje mjera, tek uz izricanje opomene.

Ivan Alilović
Sara

studentica

Ne možemo dočekati povratak u normalu i otvaranje kafića, stoga na ovakvim mjestima u međuvremenu pronalazimo bar privid normalnog života. Otvoreni društveni prostor srž je našeg bića.
Možda ste propustili...

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

PROJEKT OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE ZA SREDNJOŠKOLCE

Prijavite se za “Učeničko poduzetništvo”

Najčitanije iz rubrike