Kultura
NA SVJETSKOM NATJECANJU ZAKLADE ART RENEWAL CENTER

Najbolja je slika Marija Javorana
Objavljeno 22. siječnja, 2021.
Na prestižnom svjetskom natjecanju zaklade Art Renewal Center slika likovnog umjetnika Marija Javorana proglašena je najboljom, a nagrada je izlaganje u New Yorku i Barceloni. Tek mu je 27 godina, a već je oštru konkurenciju ostavio iz sebe. Na jednom od najprestižnijih natječaja u svijetu za figurativno slikarstvo, crtež i kiparstvo, među 5000 radova iz 83 zemlje, njegova je slika proglašena najboljom i osigurana mu je svjetska vidljivost. Sedamdesetak najbolje ocijenjenih radova bit će izloženo u New Yorku i Barceloni.

- To je prvi veliki uspjeh koji sam napravio i drago mi je da se pokazalo da čovjek ne mora otići van, ne mora nužno otići živjeti u New York, London ili Pariz da bi bio viđen. Muzej suvremene umjetnosti u Barceloni možda je najjača institucija u Europi, a Sotheby‘s jedna od dvije-tri najjače galerije, odnosno muzeja u svijetu. Tako da mi više od same nagrade znači što ću izlagati u tim prostorima - rekao je Javoran za HTV. On će izlagati u društvu dojučerašnjih uzora, a pobjednička slika dio je ciklusa kojim želi ovjekovječiti ljepotu i težinu života mediteranskog čovjeka. Monumentalna alegorija u tehnici ugljena u olovci impresionirala je ocjenjivački sud. Za Marija je to velik korak prema ostvarenju sna.

- Mogu raditi u Zadru, odnosno u Hrvatskoj, a izlagati i prodavati u inozemstvu i živjeti od toga - zaključuje Mario.

Organizator 15. natječaja Art Renewal Center neprofitna je obrazovna zaklada posvećena oživljavanju realizma u suvremenoj likovnoj umjetnosti. T.K.
Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

Najčitanije iz rubrike