Novosti
HRVATSKA BILJEŽI POZITIVNE EPIDEMIOLOŠKE TRENDOVE

Beroš: U bolnicama je 110 osoba manje, ali i dalje treba biti na oprezu
Objavljeno 20. siječnja, 2021.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u srijedu kako Hrvatska i dalje bilježi pozitivne trendove vezane uz zarazu koronavirusom, a poglavito u broju hospitaliziranih, kojih su trenutno 1603, što je 110 manje nego u utorak. "To je velik pad u jednom danu, ali imamo dva bolesnika više na respiratoru pa treba biti i dalje na oprezu", rekao je Beroš. Smanjenje osobnih kontakata je, istaknuo je, garancija za daljnje sprječavanje širenja epidemije, a cijepljenje daje nadu i pruža sigurnost u svjetliju budućnost.

"Trenutno je dostava cjepiva stabilna, svi proizvođači planiraju povećanje proizvodnje i doza. Nadamo se da će ovo s cijepljenjem ići dalje i pridonijeti borbi protiv epidemije", rekao je Beroš.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je kako trenutno najveću incidenciju COVID-19 ima Sisačko-moslavačka županija, a najmanju Istarska županija.

Hrvatska je po 14-dnevnoj incidenciji na 7. mjestu u EU-u, a na 20. mjestu po smrtnosti, sa stopom od 1134 na milijun stanovnika. Dosad su cijepljene 54.304 osobe te je zabilježeno 167 prijava nuspojava, među kojima se šest odnosi na Modernino cjepivo. "Najčešće se radi o lokalnim reakcijama, temperaturi, mučnini. Od petka smo zaprimili i pojavu crvenila, žarenja, nekoliko ozbiljnih nuspojava, koje su sve završile dobro", rekao je.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić još jednom je upozorila na oprez zbog novog, zaraznijeg soja virusa, koji se već pojavio u okruženju, u Sloveniji i Mađarskoj. "Nije upitno da će se naći i u Hrvatskoj", rekla je Markotić. Građane je stoga pozvala na oprez i poštovanje mjera zaštite - nošenje maski i održavanje distance te istaknula da postojeća cjepiva pokrivaju dosadašnje mutacije. "Pratit ćemo situaciju. Sekvencirat ćemo jedan postotak uzoraka. Mi smo se prijavili da imamo kapacitet koji se može uključiti u proces sekvenciranja. Oni koji moraju putovati u zemlje gdje ima više slučajeva, trebaju to reći svojim liječnicima", rekla je Markotić te posebno apostrofirala Veliku Britaniju.

Vezano uz mogućnost pooštravanja mjera po uzoru na Njemačku, načelnik Stožera Davor Božinović istaknuo je da Hrvatska ima vlastiti pristup, koji ju je svrstao među zemlje koje se dobro nose s epidemijom.

"No zbog veza s okolnim zemljama pratimo trendove i izvan Hrvatske. Mjere koje će se donositi za 11 dana bit će rezultat situacije u Hrvatskoj, nećemo automatizmom kopirati ono što primjenjuju druge zemlje", istaknuo je. Naglasio je da je za popuštanje mjera važno da se zadrži pozitivan trend. "Razgovarat će se o mogućim korekcijama, ali 1. veljače nije datum kada će se događati nešto spektakularno s popuštanjem mjera", poručio je Božinović. H
EU POKUŠAVA USKLADITI MJERE
Čelnici država članica EU-a sudjelovat će u četvrtak navečer na videokonferenciji na kojoj će razgovarati o epidemiološkoj situaciji i usklađivanju mjera u borbi protiv pandemije COVID-19. To je prvi virtualni samit čelnika EU-a u ovoj godini. “Iznimno je važno podići javnu svijest o opasnosti novih sojeva koronavirusa”, rekao je u srijedu izvor iz EU-a. Virtualni samit se održava u trenutku kada mnoge članice analiziraju situaciju nakon božićnih i novogodišnjih blagdana i razmatraju treba li pojačati ili pak ublažiti mjere za suzbijanje pandemije, uzimajući u obzir opasnost od novih, mutiranih sojeva. Stoga u EU-u upozoravaju na važnost sekvenciranja genoma COVID-a kako bi se prepoznale mutacije. Sljedeća tema je proces cijepljenja, koji je usporen zbog nedovoljnih količina raspoloživog cjepiva, posebice nakon što je Phizer najavio privremeno smanjenje proizvodnje u sljedećih nekoliko tjedana. Čelnici će razgovarati i o potvrdama o cijepljenju, vrlo osjetljivoj temi koja otvara mnoga pitanja. “Važno je osigurati interoperabilnost i standardizaciju tih potvrda”, ističe izvor iz EU-a.
Možda ste propustili...

HDZ-OV ODGOVOR NA NOVA PROZIVANJA PREDSJEDNIKA RH

“Svi oni koji podržavaju Milanovića krše Ustav”

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu