Novosti
PRIZIVNI SUD U BEOGRADU

Oslobođeni optužbi za zločin u Lovasu?!
Objavljeno 21. siječnja, 2021.
Prizivni sud u Beogradu promijenio je prvostupanjsku presudu i oslobodilo Željka Krnjajića i Milana Devčića optužbi za ratni zločin u Lovasu, mjestu nedaleko od Vukovara, u jesen i zimu 1991. Krnjajić i Devčić prvostupanjskom presudom osuđeni su na osam i sedam godina zatvora. Obrazloženo je kako su Devčić i Krnjajić oslobođeni "jer su u njihovim slučajevima prekoračene optužnice te nema dokaza za djela koja im se stavljaju na teret". Saša Stojanović osuđen je na šest godina, Darko Perić i Radovan Vlajković na po četiri godine, dok su Radisav Josipović, Jovan Dimitrijević i Zoran Kosijer osuđeni na kazne od po tri godine zatvora, navodi beogradski Prizivni sud.

Ovo je bio prvi slučaj u kojemu su za najteže ratne zločine bili optuženi i pripadnici JNA. U obrazloženju presude navodi se kako su Perić, Vlajković, Josipović, Dimitrijević, Stojanović i Kosijer proglašeni krivim zato što su od 17. do 18. listopada 1991. u Lovasu, kršeći pravila međunarodnog prava, neljudski postupali prema civilima. Optužnica ih je teretila da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne formacije Dušan Silni tijekom napada na Lovas, 10. listopada 1991., godine ubili 22 civila u kućama i dvorištima, a do 18. listopada ubijene su i 23 osobe u improviziranim zatvorima. Optuženi su i da su 18. listopada te godine "načinili živi štit od civila i natjerali ih da koračaju kroz minsko polje". Tada su poginule 22 osobe, a u to vrijeme u povremenim izgredima smrtno su stradala još tri civila. M.Flego

Miroslav Flego
PRVA PRESUDA PALA 2014. GODINE
Prva prvostupanjska presuda izrečena je sredinom 2012., kada je 14 pripadnika JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne formacije Dušan Silni osuđeno na ukupno 128 godina zatvora. Presudu je donijelo Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, osuđujući optužene za ratni zločin nad najmanje 70 civila tijekom listopada i studenoga 1991., ali je presuda pala na Prizivnom sudu početkom 2014., kada je predmet vraćen na ponovno odlučivanje Višem sudu, pa je lipnju 2018. ponovno počelo suđenje za ratne zločine u Lovasu.