Regija
DARKO NIKOLIĆ IMA ZBIRKU OD 350 STARIH RAČUNALA

Robotron RGB 110 iz 1982.
najstarije računalo u zbirci
Objavljeno 21. siječnja, 2021.
Darko je skupio i mnogo igraćih konzola, programa, disketa, CD-ova, kaseta...

DONJI MIHOLJAC - Legendarni Commodore C64, Atari ZX Spectrum, Amiga 500, Macintosh, Apple II, Amstrad CPC, IBM PC, Orao, Galeb, Ivel ultra, Ivel Z3… samo su mali dio velike i vrijedne zbirke stare tehnike Darka Nikolića, profesora glazbe iz Donjeg Miholjca, koji ih je godinama skupljao i uspješno očuvao.

U njegovoj je zbirci i mnogo drugih predmeta, od igraćih konzola, programa za računala, disketa do CD-ova, kaseta i informatičke literature.

– Sve to išlo je prirodno još od malena. Otkad sam postao svjestan postojanja računala, pokazivao sam velik interes za njih. Počeo sam kupovati računalne časopise te se učlanio u Radioklub "Nikola Tesla" Donji Miholjac. Zanimalo me programiranje. Prvo računalo koje sam upoznao bilo je Orao, na kojem sam učio programirati u osnovnoj školi, prvo računalo kupio sam 1989. i bio je to Apple II, a nakon njega slijedila je Amiga 2000 – prisjeća se Darko Nikolić, koji je prije 30 godina postao kolekcionar računala iz osamdesetih i devedesetih godina. Orao je školsko računalo koje je proizvodila tvrtka PEL Varaždin, a koja je proizvodila i 8-bitno kućno računalo Galeb. Najstarije računalo je Robotron RGB 110 iz 1982. godine.

– Krajem devedesetih, u eri PC-ja, javila se želja da se prisjetim nekih igrica i programa kojima sam se koristio deset godina prije, pa sam instalirao neke emulatore i pokušao simulirati rad starih kućnih računala. Međutim, to me nije zadovoljilo pa sam si ponovno nabavio Amigu, pa Atari i tako redom. Neplanirano, bio je to početak skupljanja starih računala i opreme. Svako to računalo imalo je operativni sustav, specifičan hardware i "dušu", za razliku od današnjih unificiranih PC-ja i Androida – objašnjava vlasnik 350 računala.

U njegovoj neprocjenjivoj zbirci nedostaje jedino Apple I, koji je, kaže Darko, najskuplje i kolekcionarski najpoželjnije računalo, s obzirom na to da ih je proizvedeno samo 200. Darkovi raritetni i stari eksponati u dobrom su stanju i još rade.

– Većina računala još radi. Kada ih nabavim, prvo ih očistim od prašine, a plastične dijelove i operem. Onda ide testiranje, a to može biti igrica ili neki program. Uglavnom, upoznavanje računala traje danima, jer ipak mi je to hobi – govori Darko.

Najstariji je predmet u njegovoj zbirci hard disk s kraja sedamdesetih, a najstarije računalo s početka osamdesetih.

– Računala i opremu nabavljam na buvljacima, preko prijatelja i internetskih oglasnika. Nešto sam kupio, nešto dobio, a nešto zamijenio. Cijene najčešće nisu jako visoke. Rijetka računala nekome su smeće, a nama vrijednost. Meni su najdraža domaća računala, ona koja su proizvedena u bivšoj "Jugi" i Hrvatskoj.

Amerikancima, naravno, ona ništa ne znače. Oni bi dali možda 50 dolara, a ja ta računala ne bih prodao za 5000 kuna – kaže Darko Nikolić, ljubitelj tehnologije. Dodaje da mu je drago što su se odbačena stara računala, često zamijenjena novim modelom, napokon počela cijeniti poput povijesno važnih vrijednosti.
Snježana Fridl

Nada se muzeju
Sudbina zbirke je neizvjesna. Eksponata je sve više, a prostora sve manje. Darko želi da se u Donjem Miholjcu napokon ustroji zavičajni muzej i uredi stalni izložbeni postav tehnike. “Dok god mi to bude bilo osobno zadovoljstvo, nastavit ću skupljati stara računala. Želja mi je izložiti svoju kolekciju u budućem zavičajnom muzeju u Donjem Miholjcu, u kojem bi se uredio stalni postav tehnike. Bio bi to edukativni centar za današnje i buduće generacije školaraca, ali i svih ljubitelja tehničkog znanja i povijesti”, kaže pasionirani kolekcionar.

Uvjeren je da bi postav retrotehnologije bio pravi hit. U Donjem Miholjcu imao je dvije izložbe, a dio opreme bio je izložen i prilikom otvaranja riječkog muzeja računala i tehnologije Peek&Poke, prvog i jedinog u Hrvatskoj.
Možda ste propustili...

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

NA TRGU U SREDIŠTU NAŠICA

Škola je predstavila strukovna zanimanja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana