Crna kronika
NASTAVAK SUĐENJA U "AFERI SMS"

Varga poručio kako mu je sve montirano te da je optužnica netočna
Objavljeno 21. siječnja, 2021.
Varga nije želio odgovoriti je li Zdravko Mamić tražio da načini navodnu korespodenciju između sudaca i Cvitana

Ne želim odgovoriti na pitanje je li Zdravko Mamić od mene tražio da načinim navodnu korespodenciju između sudaca i tadašnjeg glavnog državnog odvjetinika Dinka Cvitana. U cijelosti poričem počinjenje kaznenog djela za koje me se tereti i tvrdim da mi je sve montirano i namješteno. Optužnica je kompletna konstrukcija, apsolutno netočna, kao i vještačenja - rekao je sudskom vijeću iznoseći obranu Franjo Varga, optužen u tzv. aferi SMS. Optužnicom ga se tereti da je kreirao lažne prepiske kako bi spriječio dokazivanje u sudskom postupku protiv Zdravka Mamića, kao i u postupku izručenja Ivice Torodića iz Velike Britanije.


U vezi s izradom lažne korespodencije Ivice Todorića dodao je da mu je Tomislav Karamarko, preko Ivice Prnjaka, dostavio laptop na kojem je trebalo napraviti back-up. S laptopa je datoteke prenio na svoj cloud - oblak, i Google Photos, gdje se i danas nalaze. Po laptop su već sutradan došli Prnjak i Đemal Paloš te mu odnijeli i sva računala. Tada je protiv nepoznatog počinitelja sam podnio kaznenu prijavu te dostavio sadržaj tih datoteka.

Slao Mamiću MMS i USB

- Što se tiče Zdravka Mamića, dobio sam SMS poruke, mislim, od jednog policajca nekoliko dana prije presice koju je održao Mamić i poslao ih Zdravku MMS-om. Sadržaj tih poruka odnosio se na korespodenciju između jednog osječkog suca i bivšeg glavnog državnog odvjetnika, u kojoj je navodno pisalo da ga treba osuditi. Što se tiče Zdravka Mamića, on je te dokumente predao kada je završeno dokazivanje u sudskom postupku protiv njega, pa samim tim nisam ni mogao sprječavati dokazivanje.


Preko Brune Hotke poslao sam Mamiću USB na kojem je bila dokumentacija koja se odnosi na svastiku na poljudskom stadionu, dostavljao sam mu podatke u vezi s osobama koje su ga napale na Pagu i koje su ga ucjenjivale, s tim što sam mu rekao da ništa od toga ne može biti dokaz, nego da je to samo moja sumnja.


Ono što sam htio jest pomoći Zdravku Mamiću u njegovu predmetu jer sam dobio informacije da su ga Mario Bertina, koji je bio načelnik PNUSKOK-a, i Ranko Ostojić pratili nezakonito. Predložio sam da ih pozove za svjedoke, pretpostavio sam da na sudu neće lagati, kao što ne lažem ni ja - nastavio je obranu Varga, istaknuvši kako on tu korespodenciju za Mamića nije napravio. Rekao je kako mu je za informacije o svastici na Poljudu Mamić dao oko 55.000 eura za kuću.
Izbriši sve...

Nakon što ga je sutkinja Vlasta Šimenić Kovač upitala kako objašnjava razgovor preslušan u sudnici u kojem mu Blaž Curić govori: "Izbriši sve, baš sve", Varga je rekao da se to odnosilo na sasvim drugi predmet, u kojem je protiv njega odbačena kaznena prijava. Dodao je kako mu Blaž Curić nije dao ni proslijedio brojeve Martine Dalić, Milijana Brkića, Andreja Plenkovića ni SOA-e te je rekao da je sa SOA-om komunicirao i prije uhićenja. Naveo je kako nije izrađivao nikakvu lažnu koresponedenciju, nego da ju je zaprimao i od policije i od "agencije" te od domaćih i stranih agenata.

- Da će se istraga protiv mene pokrenuti, saznao sam tri mjeseca prije jer sam bio žestok protivnik Istanbulske konvencije. Kako je istraga počela tri mjeseca poslije, utvrdili su da sam bio u kontaktu s određenim političarima pa sam trebao poslužiti kao mamac da se do njih dođe. Samo su četiri fajla vještačena jer se moje istrage i saznanja koriste u novim slučajevima koje vodi USKOK protiv drugih osoba". Varga je ustvrdio da je sudska vještakinja provela apsolutno krivo i netočno vještačenje te da većina fajlova nije njegova.


Sandra Lacić
CURIĆ: FRANJI VARGI TREBALA JE POMOĆ
Blaža Curića optužnicom se tereti da je Vargi nabavio brojeve telefona raznih osoba, pa i premijera.

- Vargu sam upoznao prije pet-šest, možda i sedam-osam, godina u nekakvoj kampanji kao čovjeka kojem je trebala nekakva socijalna ili materijalna pomoć. To je jedina tema o kojoj smo ikada razgovarali. Vargi nikada nisam dostavio brojeve telefona, a pogotovo ne nekih visokih političkih dužnosnika. U MUP-u sam cijeli život radio časno, pošteno i odgovorno i nikada nisam ni pomislio da bih napravio bilo kakvo kazneno djelo. Niti se osjećam krivim, niti mi je mjesto u sudnici - rekao je Blaž Curić.
JAVIO SE USKOKU
Varga je rekao kako je uvijek volio raditi istrage. "USKOK mi je rekao da trebaju takav kadar. Ja sam podnio više od 90 kaznenih prijava Državnom odvjetništvu. Čak vezanih i uz neriješena ubojstva u Osijeku, kojih je 106, a zašto to nikada nije riješeno, ne znam", naveo je Varga.
Možda ste propustili...

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

Najčitanije iz rubrike