Osijek
RODITELJI JASLIČARA IZ "CVRČKA" UPOZORAVAJU:

Ograda se ne zaključava, a u dvorištu prijeti dimnjak
Objavljeno 21. siječnja, 2021.
"Cvrčak" je jedan od najstarijih objekata u sustavu osječkih gradskih vrtića

Na više od stotinu adresa roditelji mališana iz gradskih jaslica "Cvrčak" uputili su apel za pomoć zbog, kako kažu, očajne situacije u kojoj je ugrožena sigurnost njihove djece. Žale se da dvorište nije adekvatno ograđeno te da djeci u dvorištu vrtića prijeti urušavanje dimnjaka sa susjedne derutne građevine.


"Sigurnost ulazne ograde u dvorište s ulice ovisi o samovolji roditelja i svih koji dolaze i odlaze. Nagli izlazak iz dvorišta na ulicu opasan je i za odraslog čovjeka, a kamoli za malo dijete koje je tek naučilo hodati, jer se ulaz u jaslice nalazi odmah uz tramvajske tračnice i izuzetno prometnu Strossmayerovu ulicu. Mora li netko poginuti da bi se ograda promijenila? Bar danas ima raznih vrsta vrata, ograda koje se samozatvaraju. Za sigurnost bi poslužila čak i nekakva pregrada kao zaštita da se uopće ne može doći do ulaznih vrata, Ovako samo možemo čekati da dijete izleti iz dvorišta na prugu i cestu”, objašnjavaju roditelji opasnu situaciju u kojoj se nalaze njihova djeca.

Ograda "za kokošinjac"

Dodaju i kako je njihova sigurnost ugrožena i kada se igraju na spravama u dvorištu jaslica.


“Uz dvorište nalazi se zastrašujuća i prijeteća susjedna građevina kojoj je potrebno vrlo malo pa da se sruši sama od sebe. Od dvorišta je ograđena niskom, tankom žičanom ogradom koja ne bi nimalo pomogla ako bi se dimnjak kuće srušio, a upravo je on u najgorem stanju. Takvu je ogradu koristila moja baka za kokošinjac! Osim toga, uz građevinu stoji i neko trulo stablo koje se valjda računa kao ‘dodatna zaštita‘, a zapravo je dodatna opasnost, jer bi se nakon urušavanja kuće i ono također srušilo u dvorište jaslica”, kažu roditelji koji su se medijima, ali i Vladi RH, predsjedniku Zoranu Milanoviću te brojnim institucijama obratili za pomoć pri rješavanju ovoga problema, jer, kako ističu, na njihova upozorenja i molbe lokalna zajednica ne odgovara.


Lokalnoj zajednici, odnosno Gradu Osijeku kao osnivaču Dječjeg vrtića Osijek, pod čijom se kapom nalaze jaslice "Cvrčak", obratili smo se i mi vezano uz ovaj problem. No ni odgovor, pa ni komentar nismo dobili jer Uprava Dječjeg vrtića Osijek i nastavlja višemjesečnu blokadu komunikacije s novinarima o svim pitanjima, pa tako i o ovome.


Ono što je poznato jest činjenica da su ove jaslice jedan od najstarijih objekata u sustavu gradske predškolske ustanove, u koji se nije mnogo ulagalo. Posljednja je javnosti poznata investicija ugradnja klimatizacijskih uređaja prošlog ljeta.
Stručni nadzor


Obilaskom lokacije izvana lako je razumjeti zabrinutost roditelja. Ogradu s vanjske strane uistinu ne dijeli ni metar nogostupa od tramvajske pruge iz koje se nadovezuje jedan od najprometnijih dijelova Strossmayerove ulice. Sama ograda prekrivena je hrđom, a zaključava se mehanički, "klik-klak" bravom. Brava nije nadohvat dječjih ruku, pa ako se roditelji i odgojitelji trude zaključavati je pri svakom ulasku i izlasku iz vrtića, čini se nemogućim da bi jasličar mogao sam izići iz dvorišta objekta. No, u slučaju da odrasla osoba propusti zaključati vrata, mališani se stvarno u tren oka mogu naći na opasnoj prometnici. Kada se govori o urušavanju susjedne kuće na dvorište jaslica, već na prvi pogled jasno je kako ta mogućnost realno postoji. No koliko je sigurna i čvrsta ograda koja građevinu dijeli od mališana, teško je zaključiti bez stručnog nadzora.
Ivana Solar
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana