Osijek
DIJABETIČARI LJUTITI

Ivan Klanac: Umjesto da za lijekove za dijabetes ukinu nadoplatu, još je i povećaju!?
Objavljeno 21. siječnja, 2021.

Pacijenti oboljeli od dijabetesa tipa 2 za Badnjak su ostali nemalo iznenađeni kada su odlaskom u ljekarnu shvatili da su pojedini oralni lijekovi, ali i inzulini - poskupjeli, a neki od njih i za više od sto posto. U ljutnji, dio je pacijenata odbio uzeti lijekove i inzulin, protestirajući tako zbog visokih cijena.


Poznato je to i Ivanu Klancu, predsjedniku Društva za zaštitu od dijabetesa Osijek, koji je i sam korisnik određenih lijekova, točnije lijeka Tresiba, čija je nadoplata nakon postupka usklađivanja cijena od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje porasla s 41,30 na 76,11 kuna. Dodajmo i da Tresiba nije jedini lijek čija je cijena sada viša. Naime, porasla je i doplata za liječenje dijabetesa tipa 2 za inzulin Levemir s 90,70 na 115,00 kuna, za lijek Fiasp doplata je 14,46, a za NovoMix 50 - 2,67 kuna.


- Konkretan primjer je Tresiba, odnosno tzv. noćni inzulin, čija je nadoplata, kad sam ga počeo trošiti, bila 355 kuna. Tada je Hrvatski savez dijabetičkih udruga uspio smanjiti nadoplatu na 150 kuna, a potom je država, odnosno Agencija za lijekove, smanjila nadoplatu na 40-ak kuna, što nas je sve ugodno iznenadilo. No, neki dan nadoplatio sam 76,11 kuna - kaže Klanac. Dodaje kako je velik problem nadoplata lijekova u tabletama, od kojih se neki nadoplaćuju 80, a neki i više od stotinu kuna.


Osobno je, ističe, kao predsjednik Društva sudjelovao u nizu rasprava za smanjenje participacije, to više što je dijabetičara u Hrvatskoj, kaže, više od 300 tisuća. Samo u Osječko-baranjskoj županiji, navodi Klanac, ima ih približno 30 tisuća, dok osječko Društvo broji oko 200 članova. S obzirom na to da su dijabetičari, nastavlja naš sugovornik, prisiljeni koristiti spomenute lijekove doživotno, participacija bi, smatra on, morala biti ukinuta, no događa se upravo suprotno - dogodilo se podizanje cijena, što brojni umirovljenici dijabetičari ne mogu financijski podnijeti.


- Imate nekoliko lijekova koji se nadoplaćuju više od stotinu kuna, a pakiranje je upola smanjeno. To je ono što nije u redu i svakako ćemo kao Društvo reagirati na ovo poskupljenje u okvirima mogućega. Problem je u tome što mi u Agenciji za lijekove nemamo svoga predstavnika, a ranije smo ga imali, i štitio je interese dijabetičara u cijeloj Hrvatskoj. Nadam se da i zahvaljujući vama novinarima možemo mnogo toga učiniti - zaključuje Klanac.
Valja istaknuti da je danas jedan od skupljih lijekova na tržištu Trajenta, koji je već pojedinim umirovljenicima s nedostižnih 186 kuna skočio na 190 kuna, a tu je i Janumed koji se prije plaćao 89,30 kuna, a sada je 93 kune. I u drugim dijelovima Hrvatske, a ne samo na osječkom području, situacija kod dijabetičara nije nimalo ugodna, pa tako u splitskim ljekarnama tvrde kako su u samo jednom danu imali desetak pacijenata koji su odbili uzeti lijekove, a neki i inzulin, jer su imali povećanu nadoplatu.


Većina njih su umirovljenici koji nemaju dovoljno novca za kupnju lijekova, pa se onda u odluci hoće li platiti, primjerice struju, kupiti kruh, ili uzeti lijek s doplatom, radije odlučuju ne piti ih. Dodaju kako to nije samo slučaj s tom kategorijom lijekova, nego se odnosi i na sve lijekove koji se doplaćuju.


Ljekarnici im objašnjavaju da postoje zamjenski lijekovi na osnovnim listama za koje neće trebati izdvajati ni lipu, kao i da im liječnik specijalist to može prepisati. Dapače, treba ih i upozoriti kada im prepiše lijek koji se nadoplaćuje.

Marija Mihelić/Hina

HZZO: OBVEZNI SMO USKLADITI CIJENE


Iz HZZO-a, na upit o poskupljenju lijekova i inzulina za dijabetičare tipa 2, odgovorili su kako je način utvrđivanja cijena lijekova koji se nalaze na osnovnoj i dopunskoj listi lijekova HZZO-a propisan pravilnikom o mjerilima za stavljanje lijekova na listu lijekova, kao i načinu utvrđivanja cijena lijekova koje će plaćati HZZO te načinu izvještavanja o njima, a koji donosi ministar zdravstva.
“HZZO je obvezan provesti postupak usklađivanja cijena lijekova koji se propisuju na recept HZZO-a kroz referentne terapijske skupine i podskupine, pri čemu se utvrđuje razina cijene koju će za pojedini lijek plaćati HZZO-u. U postupku, farmaceutska trgovačka društva, odnosno nositelji odobrenja, očituju se prihvaćaju li ili ne prihvaćaju referentnu cijenu lijeka. Na temelju tog očitovanja lijekovi se uvrštavaju na osnovnu ili na dopunsku listu (oni za koje nisu prihvatili)”, objašnjavaju u HZZO-u.

Najčitanije iz rubrike