Regija
PRVI UČINCI OPĆINA U STAMBENOJ BRIZI

Drenje sufinancira prvu nekretninu i samcima
Objavljeno 20. siječnja, 2021.
Semeljci i Drenje osigurali za kupnju/gradnju prve nekretnine po 100.000 kuna (10 i 20 tisuća kuna), Strizivojna 300.000
ĐAKOVO

Za općinama koje su demografski oporavak svojih ruralnih područja odlučile, uz rodiljne naknade, (su)financiranje predškole, vrtića i dr., pomoći i sufinanciranjem gradnje ili kupnje prve nekretnine prva su iskustva u tom modelu potpore mladim obiteljima da odluče baš u njihovim naseljima sagraditi dom i ondje ostati.

Bjanko-zadužnica
Općina Semeljci u proračunu za 2020. prvi je put izdvojila 100.000 kuna, 10.000 po zahtjevu, za sufinanciranje kupnje/gradnje prve nekretnine mladima i mladim obiteljima na svom području, a javni poziv za njihovo podnošenje provela je u prosincu.

- Zasad su to ta sredstva, prvi smo put išli s tim, da se vide okvirne potrebe s terena, to je svojevrsni probni balon. Na javni poziv javilo se sedam - osam zainteresiranih - kaže načelnik Grga Lončarević. ­Ostvarivanje prava prate striktni uvjeti – podnositelj u trenutku podnošenja zahtjeva ne smije biti stariji od 45 godina te on, njegov (izvan)bračni partner ili djeca ne smiju na sebi imati nikakvu nekretninu. U nekretnini mora stanovati najkasnije za tri godine, a njome ne smije trgovati deset godina. Općina se od svih eventualnih zloporaba sa strane korisnika, koji prema njoj ne smije imati duga i u njoj mora imati prebivalište, ogradila bjanko-zadužnicom.

I za Drenjem su prva iskustva u financijskom suportu za gradnju/kupnju prve nekretnine. Općinski pročelnik Igor Milošević kaže kako je i Drenje u proračunu za 2020. za to osiguralo 100.000 kuna, po korisniku 20.000 kuna.

- Išli smo na najviše pet zahtjeva, a lani su realizirana četiri, 80.000 kuna. Uz (mlade) obitelji kod nas zahtjev mogu podnijeti i samci, uz uvjet da ne budu stariji od 45 godina, uz očekivanja da će imati obitelj, a za što je preduvjet i rješavanje stambenog pitanja - kaže Milošević. U sva četiri slučaja riječ je o kupnji nekretnina – starijih kuća, tri korisnika su obitelji, jedan je samac.

- Podnositelj zahtjeva ne mora biti s područja općine, no uvjet je da gradi ili kupi nekretninu ovdje, a moratorij na promet njome je deset godina - dodaje Milošević.

Refundacija
I Drenje se zaštitilo bjanko-zadužnicom na iznos od 20.000 kuna, ovjerenom kod javnog bilježnika, ali i time da Općina sredstva isplaćuje korisniku u obliku refundacije kada on realizira sve troškove, pa nema isplate 20.000 kuna unaprijed.

- Dođe li do prometa nekretninom prije isteka 10-godišnjeg moratorija, mi automatski aktiviramo zadužnicu i vraćamo novac u proračun - dodaje Milošević. S istim uvjetima Općina ide i ove godine, zadovoljna prošlogodišnjim odazivom.

Općina Strizivojna osluškuje prva iskustva drugih lokalnih samouprava, a zaključke će sažeti u natječaj koji ide na proljeće. Do tada će svoje uvjete o ovom obliku pomoći (mladim) obiteljima u kupnji/gradnji prve nekretnine detaljizirati, pa zasad, kaže načelnik Josip Jakobović, nije poznat ni iznos kojim će ta općina ići u sufinanciranje po korisniku.

U proračunu za 2021. za tu je mjeru predviđeno 300.000 kuna.

Suzana Župan
Do sada bez zanimanja za mjeru
Strizivojački načelnik Josip Jakobović kaže da će se ova potpora odnositi na gradnju ili kupnju nekretnine, ne na adaptaciju postojećeg stambenog objekta, kao što je, primjerice, adaptacija kupaonice. Na ovaj općinski novac neće moći računati ni oni, dodaje načelnik, koji, primjerice, žele kupiti postojeću nekretninu nekoga s kim su u krvnom srodstvu. U Općini Punitovci, kaže pročelnik Nikola Milanović, zasad nisu posegnuli za ovom mjerom jer, dodaje, dosad nije bilo iskazanih zahtjeva, interesa, no da je Općina otvorena i za tu mogućnost.
Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

Najčitanije iz rubrike