Regija
DRVNI KLASTER, ŠUMARSKI FAKULTET I DRVODJELSKA ŠKOLA U PROJEKTU WOOD4STEM

S 1,7 milijuna kuna isplanirali promociju šumarstva od vrtića
Objavljeno 20. siječnja, 2021.
VINKOVCI



Predsjednik Drvnog klastera Slavonski hrast, dr. sc. Josip Faletar potpisao je ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava za projekt Jačanje kapaciteta Drvnog klastera Slavonski hrast za popularizaciju STEM područja. Nositelj projekta, nazvanog Wood4STEM, udruga je Slavonski hrast, a partneri na projektu su Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Drvodjelska tehnička škola Vinkovci. Vrijednost projekta iznosi 1,7 milijuna kuna, a u cijelosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda.


- Osim promoviranja srednjoškolskog i fakultetskog obrazovanja, još je važnije djeci i mladima od malih nogu podizati svijest o drvnoj industriji, ekologiji, šumarstvu i vrijednostima šuma koje nas okružuju. Od malih nogu moraju imati spoznaju kako je naš hrast ekološko drvo i kako je ekološki mnogo prihvatljivije koristiti za grijanje pelet nego plin koji cjevovodima dolazi negdje iz Ukrajine ili Rusije. Peleti, gorivo koje nastaje i praktički raste u našim šumama sigurno je ekološki ispravno, a to znaju i u razvijenoj Europi, posebice u Italiji ili Švedskoj, gdje najviše prodajemo pelete i gdje se maksimalno koristi to gorivo. Drvo u šumi stvara kisik koji je, recimo slikovito, uskladišten u proizvode od drva, u podove, vrata ili prozore i prisutan je sve dok taj proizvod traje. Zato je važno već u dječjem vrtiću upozoravati na važnost i vrijednost naših šuma i proizvoda od drva - kaže Josip Faletar, koji je i predsjednik najvećeg hrvatskog drvoprerađivača Spačve d.d. Cilj je toga projekta zainteresirati djecu za šumu i drvoprerađivačku industriju kako bi se odlučili za srednju Drvodjelsku školu, a potom i studij Drvne tehnologije.


- Kroz projekt će se odvijati aktivnosti popularizacije STEM područja, i to konkretno područja šumarstva i drvne tehnologije. Aktivnosti će se provoditi ciljano u vrtićima, osnovnim i srednjim školama diljem općina i gradova Vukovarsko-srijemske županije - naglasio je prilikom potpisivanja ugovora dr. sc. Ivan Ambroš, menadžer i član upravnog odbora Drvnog klastera Slavonski hrast. Pojasnio je kako je zapravo riječ o potrebama Drvodjelske tehničke škole i Šumarskog fakulteta da jačaju svoj kadar koji će u budućnosti upisivati ovu školu i fakultet i poslije se zapošljavati u drvnom sektoru.
- Time će naše tvrtke drvnog sektora imati kvalitetan kadar, a upravo taj budući kadar moramo mobilizirati od najranije dobi. Cijeli je projekt usmjeren u popularizaciju šumarstva i drvne tehnologije kao zanimanja i područja djelatnosti - kaže Ambroš i poručuje da će Drvodjelska škola i Šumarski fakultet imati nastavnike i profesore koji će sudjelovati na svim aktivnostima projekta. Svi će oni zajedno s ekipom Drvnog klastera koja bude radila na provedbi ovog projekta odlaziti u vrtiće i škole te na tim lokacijama osmišljavati i provoditi kreativne radionice i tako nastojati zainteresirati djecu vrtićke i školske dobi.


Miroslav Flego
Od akademske godine 2020./2021. u Vinkovcima se izvodi preddiplomski stručni studij Drvna tehnologije Šumarskog fakulteta u Zagrebu, traje šest semestara i u prvoj godini ga je uspisalo 37 studenata. Nakon završetka stječu zvanje inženjera drvne tehnologije.
Podizanje svijesti o važnosti šume
- Vukovarsko-srijemska županija predodređena je za šumarske djelatnosti zbog Spačvanskog bazena koji obiluje slavonskim hrastom, no uvijek možemo dodatno poraditi na podizanju svijesti o potrebi i važnosti šume, zdravog okoliša i svega onoga što šuma znači za lokalno stanovništvo. Zato je važno s informiranjem i aktivnostima krenuti što ranije - kaže Ivan Ambroš, dodajući kako će provesti pedeset radionica.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike