Regija
POSEBAN OBLIK TURISTIČKE PROMIDŽBE VINKOVACA, NAJSTARIJEG EUROPSKOG GRADA

Videorazglednica na znakovnom jeziku
Objavljeno 20. siječnja, 2021.
VINKOVCI

Najstariji europski grad među rijetkima je koji svoju kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu promovira i na jedan poseban način, a riječ je o videorazglednici Vinkovaca - na znakovnom jeziku. Time su pak bogatstvo i raznolikost turizma tog dijela kontinentalne Hrvatske postali dostupniji svima kojima je hrvatski znakovni jezik jedino sredstvo komunikacije, a njihov broj nipošto nije zanemariv.

Zanimljiv i informativan video u trajanju od devet i pol minuta rezultat je projekta Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba “Dodir” nastao, valja to istaknuti, u jeku trenutačne epidemiološke situacije. Glavni su akteri polaznici tečaja znakovnog jezika što se održavao upravo u Vinkovcima, a njihov uradak vidljiv je na YouTube kanalu saveza “Dodir”, gdje je i osvojio stotine “lajkova”. U ulozi promotora Vinkovaca pojavljuje se pritom 15-ak polaznika, a njihova znakovna priča pripovijeda o gradu na Bosutu nadaleko znanom kao šokačka metropola u srcu žitnih polja i šuma, gradu bogate tradicije i kolijevci europske civilizacije s kontinuitetom naseljenosti od 8000 godina. Znakovnim jezikom pričaju o bogatom fundusu Gradskog muzeja, a usput i o simpatičnim podatcima poput onih o vranama što se gnijezde u središnjem parku, i kolonijama sova, gnijezdima roda... Nastavljaju o glavnoj gradskoj crkvi sv. Euzebija i Poliona iz 1777. godine, obližnjoj Galeriji likovnih umjetnosti, dugoj tradiciji Gradskog kazališta Joze Ivakića, Glazbenoj školi što je osnovana 1948. godine i dobila ime po Josipu Runjaninu, skladatelju hrvatske himne, a ima 200-tinjak učenika koji sviraju violinu, harmoniku, klavir, uče solo pjevanje i suvremeni ples...

Nije izostavljena ni vinkovačka Gimnazija iz 1766. ustanovljena po odluci, kako će znakovnim jezikom reći, kraljice Marije Terezije, dotaknuli su se indoeuropskog kalendara Oriona, parka Lenije, gradske kavane, koncerata, druženja... “Vinkovci su puno više - tradicija, običaji, folklor, i dobra hrana i piće, a najvažniji su ljudi, dobri domaćini”, zaključit će, među ostalim, uz zvučnu podlogu dviju poznatih, prigodnih pjesama, “Inati se Slavonijo” i “Dođi u Vinkovce”.

Valja reći i da je cijela priča vezana uz 17. ZnakoFest 2020. godine, održan, zbog koronavirusa, u virtualnom obliku. Nacionalna je to smotra hrvatskog znakovnog jezika, a osim Vinkovaca, videorazglednicu dobili su još Zagreb, Osijek, Split i Varaždin. Inače, savez “Dodir” ima 360 članova, a voditeljica njihova ureda Tajana Uzun kaže kako je broj glohoslijepih u Hrvatskoj znatno veći, a videorazglednice pomoć su i njima i stranim turistima u upoznavanju ljepota hrvatskih gradova. S. Butigan
INTERES ZA EDUKACIJE
Kako kažu u savezu “Dodir”, velik je interes za učenje znakovnog jezika, pa tako i u Vinkovcima, gdje se dvogodišnji tečaj provodi od 2015., a po godini bude 20-ak polaznika. “Dodir” provodi i edukaciju za prevoditelje na znakovni jezik, što traje dodatne dvije godine. Videorazglednicu Vinkovaca podržala je i gradska Turistička zajednica kako bi se taj “značajan uradak učinio što vidljivijim”.
Možda ste propustili...

POTPISANO JE 37 UGOVORA

Za braniteljske udruge 32.300 €

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

Najčitanije iz rubrike