Osijek
NAJBOLJA PODUZETNIČKA IDEJA 2020.

Prva nagrada pripala Neuro centru Osijek
Objavljeno 19. siječnja, 2021.
Cilj projekta je poticanje startup-poduzetnika i onih koji još uvijek razmišljaju o ulasku u svijet poduzetništva

Osječko-baranjska županija od 2006. godine organizira projekt Najbolja poduzetnička ideja, a ove je godine nagrađeno 13 najkvalitetnijih poduzetničkih ideja od pristigle 44. Uz epidemiološke mjere, dodjela je odrađena u velikoj vijećnici Županijske skupštine, gdje je u utorak župan Ivan Anušić dodijelio priznanja i novčane nagrade najboljima. Tako su prva nagrada i iznos od 12 tisuća kuna uručeni Neuro centru j.d.o.o. iz Osijeka, druga nagrada i osam tisuća kuna pripali su Osječanki Emiliji Gotlibović za ideju Interno upravljanje zgradama - mobilni suvlasnik, a treću nagradu i pet tisuća kuna dobio je Likewise, obrt za prevoditeljske usluge vlasnice Ane Buljan iz Osijek za Speeka online platformu za učenje. Ukupni ovogodišnji nagradni fond iznosio je 50 tisuća kuna, a preostalih deset nagrađenih dobilo je po 2500 kuna. Nagradni fond svih 14 dosad objavljenih natječaja iznosio je 1,32 milijuna kuna, od čega je Osječko-baranjska županija osigurala 299 tisuća, a ostatak iznosa prikupljen je od sponzora. U tom je razdoblju na natječaje pristiglo čak 748 prijava i poduzetničkih ideja.


- Ovo je samo jedan od važnih projekata za one koji još uvijek razmišljaju o ulasku u svijet poduzetništva, za stvaranje novih proizvoda i usluga koje mogu ponuditi tržištu. Iz godine u godinu Najbolja poduzetnička ideja ispunjava razloge svoga postojanja, a to je kvalitetnije i bolje društvo, bolje poduzetništvo i stvaranje bolje ukupne gospodarske slike na području naše županije. Ljudi koji imaju ideju i na neki ju način žele oplemeniti - u pravilu te ideje i zažive, što nam je i cilj, uz promicanje poduzetničke ideje i poduzetničkog duha - kazao je Anušić, dodavši kako je upravo to danas potrebno cijeloj našoj državi.


Prvonagrađeni Neuro centar koristi se sofisticiranom tehnologijom - neurofeedback, biofeedback, i branding-vježbama za pomoć djeci s teškoćama, djeci urednog razvoja s nešto manjim teškoćama, tinejdžerima i odraslima.


- Smatramo da je ovakav centar potreban našem gradu i našim sugrađanima, koji su to prepoznali. Važno je što vidimo da imamo podršku u provođenju ove naše vizije. Novac smo već utrošili na branding-vježbe, odnosno prostor koji smo morali kvalitetno opremiti. Zahvaljujući ovom financijskom dijelu dječica uživaju u tim vježbama - kazala je Brankica Perković iz osječkog Neuro centra.


Drugonagrađena poduzetnička ideja nastala je na temelju vlastitog iskustva, kaže Emilija Gotlibović, a radi se o razvoju aplikacije prilagođene web-sučelju i mobilnim uređajima.
- Odnosi se na unutarnje upravljanje stambenih zgrada, namijenjena je predstavnicima suvlasnika u komunikaciji s vlasnicima stanova. Novčana nagrada bit će utrošena za pripremne aktivnosti, a ide se u razgovore s IT sektorom, koji bi ju razvijali i preuzeo istraživačku djelatnost za istraživanje tržišta - poručila je dobitnica nagrade za ideju Interno upravljanje zgradama - mobilni suvlasnik.


Tomislav PRUSINA
Polovinu tvrtki čine prerađivačke tvrtke
Predsjednik HGK - Županijske komore Osijek Zoran Kovačević tvrdi kako je u COVID krizi došlo do zastoja trenda iz posljednjih nekoliko godina a to je da smo imali 500-tinjak novoregistriranih tvrtki više nego što ih je bilo ugašeno.

- Riječ je o ohrabrivanju svih onih koji imaju dobru poduzetničku ideju da se što prije otisnu u svijet poduzetništva. Niz godina imamo vrlo dobar trend, posebice u segmentu tih najmanjih, najjednostavnijih za otvaranje, a raduje i struktura - od tisuću j.d.o.o.-a polovinu čini prerađivačka industrija, zatim ugostiteljstvo turizam i trgovina - kaže Kovačević.
Ivana Katavić Milardović

pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo

Od 13 poduzetničkih ideja sedam već posluje i radi se o poslovnim subjektima koji su registrirani kao obrti ili trgovačka društva. To nas raduje jer to pokazuje da one ne ostaju na ideji, nego da se ona realizira u poduzetnički pothvat.
Najčitanije iz rubrike