Novosti
POČETAK DRUGOG POLUGODIŠTA

Nadaju se povratku svih učenika 1. veljače, učit će i o potresima
Objavljeno 19. siječnja, 2021.
“Nadamo se da će uskoro prosvjetari biti cijepljeni protiv COVID-a te da će i to pridonijeti stabilnosti održavanja nastave”

Kako diljem Hrvatske tako i u Slavoniji, na temperaturama ispod nule, počelo je u ponedjeljak drugo polugodište školske godine 2020./2021., u kojemu su vrata škola otvorena za učenike razredne nastave, one u posebnim razrednim odjelima i maturante. U školama je počela i edukacija o postupanju u slučaju potresa, a učitelje ne napušta nada da bi se 1. veljače u redovitu nastavu mogli vratiti svi učenici.

Na daljinu
Svojim učiteljima vratili su se i osnovci od prvog do četvrtog razreda osječke Osnovne škole Vijenac, njih približno 120. "Na nastavi su učenici sedam razreda razredne nastave, a od utorak će na nastavu krenuti i jedan posebni razredni odjel. Online nastavu prati sedam razreda predmetne nastave, u čemu već imamo iskustava, s obzirom na to da smo u prošlom polugodištu imali nastavu na daljinu tri tjedna. Također, za učenike razredne nastave redovito radi i produženi boravak. Lijepo nam je svima počeo dan, veseli me što su se djeca vratila, njima je mjesto u školi. Svi su nam učitelji na broju, pridržavamo se svih epidemioloških mjera, provodimo dezinfekciju, mjerenje temperature, nose se maske, nadamo se kako ćemo svi ostati zdravi. Uvjereni smo i kako bi uz te mjere na nastavu u školu mogli i učenici predmetne nastave te kako će se to za dva tjedna i dogoditi. Također, nadamo se da će uskoro svi prosvjetari biti cijepljeni protiv COVID-a te da će i to pridonijeti stabilnosti održavanja nastave. U petak su na sjednici Učiteljskog vijeća svi učitelji prošli dodatnu edukaciju o zaštiti i spašavanju u slučaju potresa te će o toj temi svatko od njih razgovarati sa svojim učenicima, a uskoro ćemo organizirati i vježbu za slučaj potresa na nivou cijele škole", rekla je Vesna Vrbošić, ravnateljica OŠ Vijenac, koja je, osvrnuvši se na mogućnost provedbe ispita za "predmetnjake" u školi, ako ostanu do daljnjeg online, istaknula kako takav način provođenja provjera mora za podlogu imati ispunjavanje epidemioloških uvjeta.

Na drugo polugodište u OŠ "Vladimir Nazor" u Đakovu u klupe su nakon zimske pauze od ukupno 576 vratilo tristotinjak učenika razredne nastave i onih s teškoćama u razvoju, odnosno 21 razredni odjel u matičnoj školi i tri odjela u dvije područne škole.

Provedba ispita
"Poštujemo sve preporuke Stožera. Tako je u našoj školi predmetna nastava prema modelu A počela za razrednu nastavu i učenike s teškoćama. Iako je u ovim uvjetima moguća nastava za sve učenike u jednoj smjeni, mi smo odlučili ipak u matičnoj školi zadržati dvosmjenski model kako bismo dodatno pridonijeli smanjenju širenja virusa. U područnim školama nastava je organizirana samo u jutarnjoj smjeni. Prema modelu C učenici od petog do osmog razreda uključeni su u nastavu na daljinu. Svima su osigurani tableti za praćenje nastave, koja se izvodi preko Timesa. Takav je način rada učenicima poznat. Osim za praćenje nastave korišten je do sada i za ispite. Koliko su ocjene iz tih ispita bile odraz stvarnog znanja učenika, odnosno jesu li prilikom ispitivanja imali kakvu pomoć sa strane, u nekim je slučajevima upitno. Stoga ne bi imali ništa protiv da se ispiti provode u školi. To je svakako izvedivo, no nije naša odluka. Jasno, najsretniji bi bili da su se sva djeca mogla vratiti u školske klupe. No to nije bilo realno očekivati, tako da smo se dobro pripremili za ovakav način rada. Ipak, nadamo se kako bi se i predmetna nastava mogla provoditi prema modelu A od 1. veljače", kaže ravnatelj Andrija Šušak i dodaje kako će učenici koji su se u ponedjeljak fizički vratili na nastavu proći edukaciju o mjerama u slučaju potresa. "Učitelji će, svatko u svome razredu razgovarati s učenicima o toj temi, a potom ćemo, do kraja tjedna, imati u školi i protupotresnu vježbu. Uz napomenu kako za nas to nije nikakva novost. Naša škola i inače provodi ovakvu edukaciju te svake godine organiziramo jednu protupotresnu i vatrogasnu vježbu", kaže Šušak.

Ivana Solar
ODMAH POČELE PRIPREME ZA MATURU
U osječkoj III. gimnaziji ukupno 134 učenika u šest razreda već su prvog dana počela pripreme za državnu maturu. “Razrednici su učenicima četvrtih razreda podijelili po dvije pamučne maske, a učenici prvih, drugih i trećih razreda maske će dobiti kada nam se budu priključili u školi. Uz redoviti program provodimo i edukaciju o ponašanju u slučaju potresa. Sve je živnulo, svi se bolje osjećamo kada su djeca tu. Razgovarao sam s nekoliko njih na hodnicima i ispred škole, osjeti se da su svi svjesni kako državna matura dolazi i da je vrijeme za ozbiljnije pripreme. I njima je stoga drago da su u školi, jer nikako nije isto učiti online i uživo”, kaže Dražen Jakopović, ravnatelj III. gimnazije.
NEDOSTAJE KONTAKT
“Vidimo da je djeci nedostajala škola, druženje... Mi smo na nastavu na daljinu prešli krajem studenoga, i tako otišli i na zimske praznike. Puno je to vremena. Pozdravljam ovakvo postupno vraćanje učenika u klupe te se nadam da će se i ostali razredi vratiti do početka veljače”, kaže ravnatelj III. gimnazije.