Novosti
VLADA: SANACIJA ŠTETA I POMOĆ STANOVNIŠTVU

Besplatna struja, grijanje i RTV pretplata za nastradale u potresu
Objavljeno 18. siječnja, 2021.

Vlada je na sjednici u ponedjeljak odlučila kućanstva na potresom stradalom području osloboditi plaćanja struje i grijanja za siječanj, veljaču i ožujak, kao i plaćanja RTV pretplate.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je kako se zaključkom zadužuje HEP da sanaciji šteta na potresom pogođenim područjima u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji pridonese tako da se krajnjim kupcima iz kategorije kućanstva, čiji su objekti oštećeni, otpišu sva potraživanja vezana uz isporučenu električnu energiju te druga potraživanja odnosno naknade u visini jedinstvenog računa za isporučenu energiju s pripadajućim naknadama za razdoblje siječanj, veljača i ožujak ove godine. Za krajnje kupce iz kategorije kućanstva čiji su objekti pretrpjeli štetu, čiji opskrbljivač nije HEP, nego netko drugi, neće se naplatiti naknada za distribuciju i prijenos električne energije, rekao je Ćorić. Izvijestio je i kako će se za potresom oštećene objekte otpisati i potraživanja vezana uz premještanje priključaka na elektroenergetsku mrežu na privremeni zamjenski objekt, uključujući i izgradnju novog priključka na istoj lokaciji te poslije premještanje priključka za potrebe napajanja novog odnosno obnovljenog objekta. HEP će kroz svoja povezana društva krajnje kupce iz kategorije kućanstva čiji su objekti također pretrpjeli štetu, a koji kupuju plin i toplinsku energiju od povezanih društava HEP-a otpisati potraživanja u iznosu jedinstvenih računa za siječanj, veljaču i ožujak, rekao je Ćorić. On je nakon sjednice Vlade na Twitteru napisao kako je uputio poziv i drugim opskrbljivačima da se uključe u akciju otpisa računa, jer se dio kućanstava na potresom pogođenom području koristi njihovim uslugama. Vlada je odlučila i da kućanstva stradala u potresu čiji su objekti pretrpjeli štetu i/ili ona za koja je osiguran privremeni zamjenski smještaj na potresom pogođenom području budu oslobođena naplate RTV pristojbe te je zadužila HRT za provedbu. Vlada je odlučila i interventnih 25 milijuna kuna izdvojiti za sanaciju šteta na županijskim i lokalnim cestama, a što će osigurati Hrvatske ceste.

Prve procjene šteta na mreži državnih, županijskih i lokalnih cesta na području Sisačko-moslavačke županije utvrđene su u iznosu od 57 milijuna kuna (bez PDV-a), rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Odlukom će se, kako je objasnio, sanirati šteta na 11 županijskih cesta duljine oštećenja 7,5 kilometara, procijenjene vrijednosti 4,1 milijun kuna bez PDV-a, 11 lokalnih cesta duljine oštećenja 19,8 km, procijenjene vrijednosti 8,65 milijuna kuna bez PDV-a, kao i pet mostova procijenjene vrijednosti oštećenja od oko tri milijuna kuna. Potres je aktivirao i pet klizišta i jedan odron, čija je sanacije procijenjena na 3,1 milijun kuna. Procijenjeni trošak projektiranja klizišta i mostova je 1,5 milijuna kuna.

Potpredsjednik Vlade i ravnatelj Stožera civilne zaštite za obnovu potresom pogođenih područja Tomo Medved izjavio je kako su na području Sisačko-moslavačke županije postavili ukupno 507 kontejnera i kućica za stradale, a samo u tri dana postavili su ih 130. Izvijestio je da su na elektroenergetsku mrežu priključili više od 650 privremenih smještajnih objekata, uključujući i one iz privatnih donacija. H
OTIŠLO IH 2045
Ravnatelj Stožera civilne zaštite za obnovu potresom pogođenih područja Tomo Medved naveo je kako je dosad evidentirano 2045 osoba koje su nakon potresa privremeno boravište prijavile izvan Sisačko-moslavačke županije. Istaknuo je kako su na Stožeru donijeli zaključak o nabavi materijala za uspostavu kontejnerskog naselja na lokaciji Staro sajmište u Petrinji, a dodatno su mobilizirali jednu tvrtku radi postavljanja šatora za građane i volontere na lokaciji Sportsko-rekreativnog centra Banovac u Glini.
Najčitanije iz rubrike