Mozaik
RAJKO STILINOVIĆ IZDAO NOSAČ ZVUKA

“Gdi zvira kaj’’ zbirka je kajkavske pjesme iz podravskog kraja
Objavljeno 19. siječnja, 2021.
Stihove pjevaju pitomački izvođači, ali i slavna imena kao što su Tereza Kesovija, Vice Vukov, Arsen Dedić i Kićo Slabinac...

U nakladi izdavačke kuće Arija iz Zagreba uz suizdavaštvo Centra za kulturu "Drago Britvić" objavljen je nosač zvuka "Gdi zvira kaj", koji sadrži izabrane skladbe skladane na kajkavske stihove Rajka Stilinovića.

Stilinović iz Pitomače poznat je široj javnosti kao pjesnik i jedan od osnivača festivala Pjesme Podravine i Podravlja, ravnatelj je i Centra za kulturu "Drago Britvić" u Pitomači. Kao autor 290 uglazbljenih stihova pojavljuje se na nizu festivala u Hrvatskoj i izvan nje. Uz općinska, županijska i državna priznanja i odličja, također je i dobitnik Porina u kategoriji folklorne skladbe.

Kako je došlo do realizacije ove priče?

- Prošla je godina bila godina "novog normalnog" vremena, godina novih izazova posljedica čega je osiromašen opus glazbenih događanja i glazbenih izdanja. Posebno se to odnosi na predstavljanje skladbi nastalih na stihove kajkavskog govornog izričaja. U pravilu se skladbe pisane na kajkavske stihove promoviraju i zabilježe na medij na Festivalu kajkavskih popevki u Krapini i dijelom na glazbenom festivalu Pjesme Podravine i Podravlja u Pitomači. Kako su mjere za sprječavanje širenja koronavirusa onemogućile ili u velikoj mjeri ograničile održavanje navedenih festivala, u pitomačkom Centru za kulturu "Drago Britvić" odlučili smo izdanjem kompilacijskog nosača zvuka popuniti prazninu u produkciji pjesama s kajkavskim stihovima. Od dvjestotinjak napisanih stihova na kajkavskom narječju izvršio sam odabir njih 21 s kriterijem predstavljanja pamtljivih izvedbi, nadahnutih skladatelja, pozornica prvih izvedbi i veliki raspon vremena nastanka pjesama. Zahvaljujući iskazanoj ljubaznosti Croatia Recordsa, kao i trudu glazbenih suradnika Marinka Barčana, Vladimira Smiljanića i Tonija Eterovića, u izdanju izdavačke kuće Arija iz Zagreba objavljen je nosač zvuka ‘‘Gdi zvira kaj‘‘, a što je i naslov moje prve tiskane zbirke kajkavskih pjesama. Poseban doprinos ovom izdanju zahvaljujemo slikaru Stjepanu Đukiću Pišti na ustupljenim slikama Telepatija, Ritam Zagorja i Podravski svati, čije motive je Domagoj Stilinović koristio u oblikovanju omota nosača zvuka.

Vaše su stihove otpjevali velikani poput Arsena, Kiće, Tereze... Velika je to čast za vas kao autora, zar ne?

- Jedan od kriterija izbora pjesama bio je predstaviti suradnju sa skladateljima koji su nadahnuće za skladanje pronašli u mojim stihovima poput dr. Marijana Jergovića, Ljube Kuntarića, Nikice Kalođere, Siniše Leopolda, Dražena Žanka, Vlade Smiljanića, Siniše Doronjge, Zorana Mišolongina, Željena Klašterke, Rajka Suhodolčana, Rozike Othman i Davora Jendrašića. Ne manje važan kriterij bio je i predstaviti eminentne izvođače hrvatske glazbene scene koji su pjevali moje stihove, a koji se na CD-u pojavljuju sljedećim redom: Tereza Kesovija, Vice Vukov, Arsen Dedić i Đurđevčice, Đuka Čaić, Barbara Othman, klapa Nostalgija, Ksenija Erker, Kićo Slabinac, Zlatko Vitez, Vlatka Burić, Hrvoje Hegedušić, Višnja Korbar, Stjepan Lach, Ćiro Gašparac, Ana Filipović, Adam Končić, Ljupka Dimitrovska i Ivica Šerfezi, Antonija Šola i Žiga, kvartet Gubec i Kristina Domović. Velika je čast i privilegij imati za interprete svojih stihova najveće zvijezde naše glazbene scene poput Tereze, Arsena, Kiće, Hega, Šerfe, ali isto tako je veliki izazov povjeriti izvedbu stihova domaćim, pitomačkim izvođačima, od kojih na CD-u imamo Anu Filipović, Kristinu Domović i Stjepana Lacha.

Objava vaše zbirke imala je poseban motiv.

- Poseban motiv u uređivanju i izdanju albuma bio je zahvaliti glazbenom posvetom skladateljima i interpretima s kojima, nažalost, više nemam priliku surađivati, kojih više nema među nama. Zahvala i vječni mir Arsenu Dediću, Ljupki Dimitrovskoj, Marijanu Jergoviću, Nikici Kalođeri, Ljubi Kuntariću, Kići Slabincu, Ivici Šefeziju i Vici Vukovu.

Vladimir Grgurić
NADAMO SE FESTIVALU U PITOMAČI OVE GODINE
Prošle godine izostao je i festival koji ste vi pokrenuli, Pjesme Podravine i Podravlja u Pitomači, gdje su se promovirali mnogi glazbenici. Što očekujete od ove godine?- Teško je prognozirati kakva će epidemiološka situacija biti sredinom lipnja i hoćemo li biti u prilici organizirati festivalsku priredbu 28. izdanja Pjesama Podravine i Podravlja, koji smo prošle godine bili prisiljeni odgoditi. Valja se nadati da ćemo ove godine imati uvjete za održavanje festivala i predstaviti skladbe koje su izabrane za naše 28. izdanje koje s nestrpljenjem čekaju svoje prvo izvođenje na sceni pitomačkog festivala.
PJESMA ZA KRAPINU
- Polako se slaže gradivo za treću zbirku kajkavskih stihova, a upravo dovršavam stihove za dvije skladbe za Festival kajkavskih popevki u Krapini. Za stihove na kajkavskom narječju nadahnuće je tu u podravskom pejzažu, u škrinji sjećanja, u domovinskoj zahvalnosti, u svakodnevici, ma kakva ona bila - kaže Stilinović.
Jedan od kriterija izbora pjesama bio je predstaviti suradnju sa skladateljima, kaže Stilinović
veliki opus
OD NJIH 200

IZBIRAO JE 21 PJESMU
Najčitanije iz rubrike