Svijet
NOVI PREDSJEDNIK NJEMAČKOG CDU-A

Laschet - graditelj političkih mostova
Objavljeno 17. siječnja, 2021.
Premijer savezne pokrajine Sjeverne Rajne - Vestfalije Armin Laschet novi je predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU). Na digitalnoj stranačkoj konvenciji u drugom krugu glasanja on je pobijedio Friedricha Merza.


Laschet slovi kao predstavnik umjerene struje i graditelj političkih mostova te je blizak sadašnjoj kancelarki Angeli Merkel, čije će smjernice kao novi čelnik stranke i nastaviti. Merz je predstavnik konzervativnijeg dijela stranke. Hoće li Laschet biti i demokršćanski kandidat za kancelara na izborima u rujnu, odlučit će se nakon nekoliko pokrajinskih izbora u ožujku. "Moramo biti jasni u onome čemu težimo, ali ne smijemo polarizirati", rekao je 59-godišnji Laschet nakon izbora. On je dodao, imajući u vidu ovogodišnje parlamentarne izbore, da CDU može opet pobijediti samo ako i dalje bude stranka centra. "Ono što ja donosim sa sobom kao novi predsjednik stranke je iskustvo u vladajućim strukturama, vodstvo velike savezne pokrajine i približavanje različitih interesa", rekao je Laschet.
Na izboru za čelnika CDU-a Laschetu je čestitao i hrvatski premijer Andrej Plenković te mu poručio kako se raduje nastavku kvalitetne suradnje. H/D.Pav.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike