Novosti
DRŽAVA SVE PREUZIMA

Horvat: Grad Sisak neće platiti ni kunu za obnovu
Objavljeno 17. siječnja, 2021.
Država će u cijelosti financirati obnovu i gradnju novih objekata na potpomognutim područjima pogođenima potresom, a za objekte koji nisu na tom području, participacija građana od 20 posto za konstrukcijsku obnovu ovisit će o dohodovnom i imovinskom cenzusu, ponovio je u nedjelju ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat. Sve one zgrade i kuće koje su uništene i neće se obnavljati država će o svom trošku sto posto financirati gradnju zamjenskih zgrada i kuća, dodao je. No ako Sisačko-moslavačka županija ne bude imala dovoljnog fiskalnog kapaciteta pokriti onih 20 posto svoje obveze, naglasio je, država će u njezino ime participirati s tih 20 posto, što je Vlada u zakonu ostavila kao mogućnost.


Naime, Vlada je sa sjednice u četvrtak u saborsku proceduru poslala izmjene Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske te Zagrebačke županije, kojima predlaže proširenje primjene toga zakona i na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju, koje je krajem prošle godine pogodio razorni potres. Sve u zakonu vrijedi i za Grad Sisak, rekao je ministar Horvat, osvrnuvši se time i na subotnju izjavu gradonačelnice Siska Kristine Ikić Baniček, koja je, uz ostalo, izrazila nezadovoljstvo, ustvrdivši da će se "Sisak obnavljati po istom modelu kao i Zagreb", što Sisak neće moći isfinancirati.
"Ono što smo ugradili u samo tijelo zakona jest da Grad Sisak nema potrebu niti će ijednu kunu morati platiti u obnovu. Ja sam poručio gradonačelnici neka pročita zakon, a ako joj on nije transparentno jasan, ja ću joj ga pojasniti", reagirao je Horvat na tvrdnje sisačke gradonačelnice. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike