Crna kronika
UHIĆEN U OSIJEKU

Smartom švercao dvije crne vreće rezanog duhana
Objavljeno 18. siječnja, 2021.
Pretragom vozila te dviju kuća 55-godišnjaka policajci su pronašli oko 120 kilograma duhana

Osječki su policajci proteklih dana imali nekoliko većih zapljena duhana. Najnovija se zbila u subotu u Osijeku, a uslijedila je nakon redovite kontrole prometa. Automobilom Smart, stoji u priopćenju Policijske uprave osječko-baranjske, upravljao je 55-godišnji muškarac.


Policajac je prilikom zaustavljanja ispred suvozačeva mjesta vidio veliku crnu najlonsku vreću koja je dijelom bila prekrivena dekom. Ispostavilo se da se u njoj nalazio sitno rezani duhan, a još jedna vreća pronađena je i u prtljažniku malog automobila. Vozač automobila je uhićen, a zbog činjenice da je prevozio veću količinu duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija policajci su od nadležnog suda zatražili, i dobili, nalog za pretragu doma i drugih prostorija 55-godišnjaka. Sumnjalo se kako duhan u automobilu nije jedini koji posjeduje 55-godišnjak.


Policajci su sudski nalog čekali kratko, pa se u detaljnu pretragu automobila, ali i dvije obiteljske kuće na području Osječko-baranjske županije, krenulo istoga dana, u subotu. Policijska sumnja pokazala se opravdanom jer su policajci, uz prisutnost svjedoka, pronašli i oduzeli još nekoliko crnih vreća, pronađen je sitno rezani duhan. Nakon fotografiranja svih zaplijenjenih vreća, policajci su izvagali duhan, bilo ga je oko 120 kilograma. Pretrazi je nazočio i 55-godišnjak koji je nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske. Protiv njega je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.


U postupku koji će nedvojbeno uslijediti 55-godišnjaku prijeti zatvorska kazna, no ono što ga zasigurno više plaši je "paprena" novčana kazna koja će mu stići u obliku ispostavljenog računa za neplaćenu trošarinu, koja će biti viša od 50.000 kuna.

Identična količina duhana, oko 120 kilograma, zaplijenjena je 7. siječnja, također u Osijek. Policajci su tada u Strossmayerovoj ulici za dana zaustavili automobil koji je vozio 44-godišnjak. U unutrašnjosti automobila policajci su uočili crne najlonske vreće, pa su posumnjali da je riječ o duhanu. To se i utvrdilo nakon detaljnog pregleda vozila kada je stigao nalog za njegovu pretragu od nadležnog suda. U vrećama je bilo ukupno 120 kilograma sitno rezanog duhana, naravno, bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske. Vozač je uhićen i kazneno prijavljen.


Milan Bugarić
tisuće kuna
ŠVERCERI

SE BOJE

TROŠARINE
ŠVERCANI JE DUHAN LAGANO NABAVITI
U policiji su svjesni da su šverceri duhana svakodnevno u "poslu" u Osijeku i okolici. Visoke cijene legalnih duhanskih proizvoda pridonijele su razvijanju crnog tržišta. Dovoljno je prošetati se po glavnoj tržnici i zasigurno ćete dobiti "šaptajuću" ponudu za kupnju duhana. Preprodavači vizualno ocjenjuju tko bi im mogao biti potencijalni kupac, pa na diskretan način, šaptom, nude duhan koji je obično pakiran u male vrećice. Da šverca ima svjedoči i činjenica da se po trgovinama rizle i filtri jako dobro prodaju. Švercani se duhan, kako smo to u više navrata pisali, nabavlja u Virovitičko-podravskoj županiji, koja je najveći proizvođač duhana u Hrvatskoj. Gotovo se sav isporučuje otkupljivačima, no dio završi na crnom tržištu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike