Zdravlje
OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA POKRETAČ I KOORDINATOR SPORTA I REKREACIJE

Rekreacija na otvorenom je procvjetala
Objavljeno 18. siječnja, 2021.
Aktivno se provode pripreme, planovi, programi, kalendari za cijelu sezonu u nadi da će se sport i rekreacija moći odvijati normalno

Zbog pandemije COVID-19 sport i sportska rekreacija pretrpjeli su veliku štetu. Najveća sportska natjecanja poput Olimpijskih igara, Lige prvaka, Europske lige, utrke Formule 1 odgađana su i obustavljena.

Njihov primjer slijedila su i ostala natjecanja u svijetu i Republici Hrvatskoj. Prvo je prekinuta pa nastavljena Hrvatska nogometna liga, odbojkaška liga, poništena je rukometna, a klubovi i sportaši našli su se u nezavidnoj i teškoj situaciji. Svim klubovima u novoj normalnosti od velike pomoći bile su krovne sportske organizacije kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini. Stoga su, nakon prvog šoka, sport i rekreacija nastavljeni, ali uz zaštitne mjere poput fizičkog distanciranja, izostanaka gledatelja na sportskim priredbama, potom uz evidencije sportaša, mjerenje temperature, nošenje maski, pridržavanje higijene, dezinfekcije, korištenje vode i sportskih napitaka iz zatvorenih boca itd.

Pravo na trening i natjecanja zadržano je samo sportašima I. i II. kategorije u individualnim i u ekipnim sportovima te 1. i 2. stupnja natjecanja juniora. Nažalost, kod ostalih profesionalaca, amatera i rekreativaca dopušteno je isključivo individualno vježbanje na otvorenim terenima. Stoga se sport kakav smo nekada poznavali našao u velikoj krizi, a korona je posebno pogodila dvoranske sportove poput Ju jitsu kluba "Tatami" iz Osijeka. O njihovim aktivnostima u vrijeme pandemije trener Andrej Jovanović nam je kazao: "Našli smo se zatečeni, korona nas je satrla. Mislili smo da će sve to kraće trajati. Prije pandemije imali smo više od 100 članova od kojih šezdesetak mladih koji su trenirali tri puta tjedno. Bili smo izvrsna ekipa. Nadam se kako ćemo kada ovo prođe nastaviti uzlaznom putanjom."

Vježbanje na otvorenom
Koliko god je sve povezano s koronom za profesionalni i dvoranski sport postalo zamršeno i teško, rekreacija na otvorenom je procvjetala. To potvrđuje svakodnevno velik broj rekreativaca prisutnih na osječkoj promenadi, a najmnogobrojniji su šetači, trkači, biciklisti i roleri. I navečer na popularnoj Srednjiki sve vrvi od trkača, basketaša, nogometaša, vježbača kao i na igralištima osječkih gradskih četvrti te u ostalim mjestima Osječko-baranjske županije poput Đakova, Belog Manastira, Valpova, Našica, Đakova, Belišća i Donjeg Miholjca.

Hodanjem do zdravlja
Zbog toga smo razgovarali s glavnim tajnikom Športske zajednice Osječko-baranjske županije Dubravkom Ižakovićem koji nam je kazao: "S obzirom na zimu i pandemiju, više je individualnih izletničkih aktivnosti na Jankovcu, Krndiji, Papuku, na stazi Aljmaš - Erdut, u Baranji, na Banovu brdu. Što se tiče sportske rekreacije u organiziranom smislu, preporučujemo inicijativu "Hodanjem do zdravlja" koju vodi uhodana ekipa iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo svake subote od 10 sati ispred pješačkog mosta, zatim nordijsko hodanje, u organizaciji Gradskog saveza za sport i rekreaciju "Sport za sve" Osijek, te planinarske izlete planinarskih društava "Jankovac" i "Zanatlija". Od ostalih aktivnosti na raspolaganju su, uz obvezno poštovanje epidemioloških mjera, klizanje na klizalištima u Osijeku, Đakovu i Belišću te rekreativno plivanje na Bazenima Gradski vrt u Osijeku. Također su otvorene i saune."

U vezi sa skijanjem, Ižaković ističe da za skijaše nema organiziranih odlazaka na europska skijališta, ali su otvorena ona na Medvednici i u Gorskom kotaru, a za sve odlučnije Slavonke i Slavonce, pod određenim uvjetima, na raspolaganju su skijališta u susjednoj Republici Bosni i Hercegovini poput Bjelašnice, Jahorine, Kupresa i Vlašića. Dodaje da je Osječko-baranjska županija preko Športske zajednice Osječko-baranjske županije, zajednica sportova gradova, Saveza sportske rekreacije "Sport za sve" Osječko-baranjske županije i Školskog športskog saveza Osječko-baranjske županije bila i ostala pokretač, poticatelj, koordinator i mjesto objedinjavanja sporta i rekreacije na području Osječko-baranjske županije.

Osvrćući se na prošlu godinu, naglašava kako je u razdoblju između koronaograničenja održano nekoliko sportskih priredaba i inicijativa, a za Novu godinu priređena je i Novogodišnja utrka, ali u specifičnom obliku i intervalni start, čime je održana više desetljeća stara tradicija legendarne cestovne utrke oko mostova u organizaciji Gradskog saveza za sport i rekreaciju "Sport za sve" Osijek.

Zaključuje kako se sada, u ovom mirnijem razdoblju, aktivno provode pripreme, planovi, programi, kalendari za cijelu sezonu u nadi da će se sport i rekreacija moći odvijati normalno, a odnose se na: planinarenja, trailove, triatlone, utrke (5 km, 10 km, polumaraton), biciklizam, kanuing, obuku neplivača i sl. Također, Školski športski savez Osječko-baranjske županije priprema redovni sustav natjecanja kad se to omogući, ali i izvannastavne i izvanškolske programe.

Dario Majetić
NA280 ndamlicides
Dectum no. Simus itilles pro vivirmi hinum. Fici et ina ca re aus coente caet; ex non it fini perbemorusce niae, ditemen itiorsus invertus imis, suncule rfendam derei pl. Gra vilicaurnit ocut voltors patrit; int. Opterfes An ad adhuceps, que rem. Elibem mordio, nonsigilius bonsul
Više je individualnih izletničkih aktivnosti na Jankovcu, Krndiji, Papuku, na stazi Aljmaš - Erdut, u Baranji
Možda ste propustili...

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

Najčitanije iz rubrike