Sport
SVJETSKO RUKOMETNO PRVENSTVO

Kauboji na početku
izbjegli "harakiri"
Objavljeno 15. siječnja, 2021.
Gubila je Hrvatska od Japana u prvom poluvremenu i šest pogodaka razlike, na kraju smo pogotkom iz sedmerca spasili bod

Kada devet sekundi prije kraja iz sedmerca zabiješ pogodak za bod protiv Japana, kojim na kraju moraš biti zadovoljan, jer si izbjegao poraz, onda je jasno kakav je bio start Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Egiptu. Loš. Vrlo loš. Kauboji su zamalo doživjeli "harakiri"! "Samurajima" je malo nedostajalo da Hrvatskoj nanese jedan od najsramotnijih poraza na velikim natjecanjima.


Naši rukometaši, čini se, spavali su na videoanalizama Japana. Kao da nisu dovoljno ozbiljno shvatili sve informacije kako je islandski strateg Dagur Sigurdsson od japanskih rukometaša stvorio ozbiljnu momčad pripremljenu za domaćinstvo Olimpijskih igara. Na njihovu brzinu Islanđanin je "nadogradio" raznovrsnost u napadu i taktičku disciplinu.

"Kemijanja" u obrani



Imao je Japan u prvom poluvremenu čak šest pogodaka prednosti, pa s konačnih tri pogodaka minusa" do odmora mogli smo biti iznimno zadovoljni s obzirom na prikazano. Dan prije utakmice Lino Červar je izabrao 16 igrača za prvi krug. Čudna odluka da u momčad uvrsti četiri pivota. Od njih trojice, Marina Šipića protiv Japana uopće nije ni koristio. Čudi i odluka da u sastav ne uvrsti iskusnog srednjeg vanjskog NEXE-a Janka Kevića, s obzirom na to da se Luka Cindrić i dan ranije žalio na ozljedu aduktora. Luka je igrao protiv Japana, ali u završnici više nije mogao pomoći. Tek je stisnuo zube u posljednjem napadu kada se spašavalo od poraza. Bilo je nervoze, gotovo klasične na početku velikog natjecanja. Mamić i Šebetić promašivali su cijela vrata, Duvnjaku je šut skidao Iwashita, koji je u prvom poluvremenu skinuo i zicer s krila Ivanu Čupiću. U napadu smo se ipak u prvom poluvremenu donekle posložili. Ivan Martinović pokazao je kako nema preveliku tremu u debiju na svjetskim prvenstvima. No nakon dobrog prvog poluvremena ostao je u nastavku na klupi. Lopta je na crti počela dolaziti do Marića, što je bilo zapravo jedino ubojito oružje za koje Japanci cijeli susret nisu imali rješenje. Veliki problem je bila potraga za idealnom obranom. Krenula je Hrvatska sa standardnih 5-1 s Duvnjakom na prednjem. Kratko smo bili u 6-0, koju bi ipak nešto niži Japanci teško prepucavali. Červar je zapravo na njihovu brzinu odlučio odgovoriti brzinom.



Čupić promašio pa zabio



Tražio je varijante u 5-1 obrani, na prednjem je zaigrao i Mandić, a u završnici prvog poluvremena postavio je "malog i manjeg". Čupić i Horvat zaigrali su istovremeno u oba pravca. Horvat je dobio obrambenu zadaću na halfu, a Čupić je igrao na desnom vanjskom, što mu je često uloga i u Vardaru. Takva vrsta obrane nije nam djelovala kao nešto pripremljeno, nego Červarovo "ad hoc" rješenje. Mogla je Hrvatska čak doći i do pobjede. Čak četiri puta imali smo napad za vodstvo u završnici. Nismo ni jedan iskoristili. Ispadale su lopte, radili smo prekršaje, Duvnjak je zapucao, a kod rezultata 28:28 Čupić, slično kao na početku susreta, nije iskoristio čisti šut s krila. Vratar Sakai obranio je njegov udarac koji je naplatio Agarie za vodstvo Japana 29:28 u posljednjoj minuti. Hrvatska je u završni napad krenula s igračem manje (Brozović). Čupić je iz sedmerca dobio prigodu za popravni. Priliku je iskoristio za konačnih 29:29 i spas od još veće sramote.


Krešimir Lacković

HRVATSKA *29 (14)

JAPAN *29 (17)

ALEKSANDRIJA – Dvorana Hallal Borg al Arab. Suci: Samir Krichen i Samir Makhlouf (Tunis).

HRVATSKA: Pešić (7+0), Šunjić (1+0), Mandić 1, Duvnjak 4, Brozović 1, Čupić 3(2), Martinović 3, Šarac, Šebetić, Cindrić 4, Štrlek 2, Šipić, Marić 7, Mamić 1, Musa i Horvat 3.

JAPAN: Sakai (1+0), Iwashita (9+0), Baig, Kitazume, Motoki 4, Tamakawa 2, Watanabe 1, Kasahara, Narita 3, Mizumachi 3, Sugioka, Demura, Doi 1, R. Tokuda 5(2), Yoshida 1, Takano 1, Yoshino 1 i Agarie 7(1).

SEDMERCI: Hrvatska 2(2), Japan 4(3); ISKLJUČENJA: Hrvatska 2 minute (Šarac 2+2), Japan 6 minuta Takano 2, Doi 2, Mizumachi 2)

Samo bod

LOŠ START HRVATSKE

Možda ste propustili...

KOHORTA ĆE U SUBOTU PROSLAVITI SVOJ 36. ROĐENDAN

Samo pobjede nam daj, uz tebe smo uvijek znaj

EUROPSKO PRVENSTVO U BOKSU

Veočić je krenuo pobjedom od 5:0

VAŽAN DOMAĆI ISPIT RUKOMETAŠICA OSIJEKA

Protiv Zameta motiv će biti i poraz iz prve utakmice na Kvarneru

Najčitanije iz rubrike