Regija
VINSKI ATLAS OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Četiri izvrsna vinogorja
Objavljeno 16. siječnja, 2021.
Turisti s ovom brošurom u rukama točno mogu znati kamo otići i kušati vino koje ih zanima

Unatoč pandemiji koronavirusa Osječko-baranjska županija protekle je, 2020., godine intenzivno ulagala u promociju enoponude Slavonije i Baranje, poštujući propisane epidemiološke mjere.

Tako je Turistička zajednica Osječko-baranjske županije organizirala Dane otvorenih podruma, koji su se održavali od 12. lipnja do 11. srpnja u četiri vinogorja, po principu – "4 vinogorja, 4 vikenda vinskog hedonizma". Kako je zbog koronavirusa najviše događaja otkazano, nastala je ideja organizacije "disperzirane manifestacije", u skladu s mjerama Nacionalnog kriznog stožera.

Uz otvorene podrume, posjetitelji su mogli naučiti nešto novo o vinu u organiziranoj Maloj školi vina u svakom vinogorju, uživati u koncertima, čitanju poezije te vođenim šetnjama kroz vinograde. Tako je uživanje u vinu, vinskim podrumima i vinogradima brojnim posjetiteljima poslužilo kao najbolji društveni lijek nakon razdoblja restriktivnih mjera.

Dani otvorenih podruma prvi put su organizirani prije 30 godina u Toskani, i svake godine od tada u Italiji se posljednjeg vikenda u svibnju nacionalno otvaraju vinski podrumi. Tomu su se pridružile brojne vinske regije, a od prošle godine tom se vinskom društvu pridružuje i Osječko-baranjska županija, i to cijelim mjesecom vinskog hedonizma!

Ljubiteljima vina koji žele posjetiti i istražiti vinske ceste svih četiriju vinogorja Osječko-baranjske županije na raspolaganju je izvrstan vodič – Vinski atlas.

- Osječko-baranjska županija po mnogočemu je jedinstvena kada je riječ o turističkim atrakcijama, a kao jedan od najvećih turističkih aduta četiri su izvrsna vinogorja koja se protežu na području Osječko-baranjske županije. Ovim atlasom stavljamo njihovu cjelokupnu ponudu na jedno mjesto. Turisti koji nam dolaze s ovom će brošurom u rukama točno znati kamo otići i kušati vino koje ih zanima. Listajući Atlas imate priliku upoznati čovjeka koji stoji iza vina koje pijete, a onda i samo kušanje vina ima drukčiji doživljaj – kazao je Ivan Anušić, osječko-baranjski župan.

Atlas sadržava informacije o baranjskom, erdutskom, feričanačkom i đakovačkom vinogorju, od kojih svako krije svoje posebnosti. Produkt takvih posebnosti jednako su izvrsna vina proizvedena u mnogobrojnim vinskim podrumima nanizanima na vinskim cestama, a koji nisu samo turistička atrakcija za posjetitelje nego i znatno više od toga, jer odišu tradicijom i mirisom visokokvalitetnih vina u čije je okuse utkana ljubav, trud i gostoprimstvo vinara.

Vinskim atlasom obuhvaćene su vinarije iz svih naših vinogorja, pa je tako iz baranjskog vinogorja predstavljeno 17 vinarija, iz erdutskog devet, iz đakovačkog tri te dvije vinarije iz feričanačkog vinogorja. Uz opise svake od predstavljenih vinarija, Vinski atlas sadržava i pregršt vrhunskih fotografija, koje najbolje opisuju sve ljepote vinorodnih krajeva, kao i važnije popise nagrađivanih vina. Priručnik je to za hedonističko istraživanje Osječko-baranjske županije.

Vinarije koje su se predstavile u Atlasu imaju proizvodnju na najmanje jednom hektaru vinograda i buteljiraju svoja vina. A vinari govoreći o sebi predstavljaju i najzastupljenije sorte svojih vinarija, od koji se mogu izdvojiti bijele sorte kao što su graševina, chardonnay, traminac, bijeli i sivi pinot, sauvignon blanc i zeleni silvanac te frankovka, cabernet sauvignon i franc, merlot, crni pinot, zweigelt i syrah od crnih sorti.

Vinski atlas dostupan je u uredima turističkih zajednica, vinarijama i Regionalnoj vinoteci u Osijeku te je za sve koji žele saznati više o bogatoj ponudi vina Osječko-baranjske županije – besplatan.

Dario Kuštro
Besplatan vinski atlas dostupan je u uredima turističkih zajednica, vinarijama i Regionalnoj vinoteci u Osijeku
17

vinarija u baranjskom vinogorju

9

u erdutskom vinogorju

3

u đakovačkom vinogorju

2

vinarije u feričanačkom vinogorju
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike