Osijek
DAN LOGIKE

Po uzoru na CSI i Holmesa
Objavljeno 15. siječnja, 2021.
Svjetski dan logike obilježava se već treću godinu zaredom 14. siječnja. Tako je odlučio UNESCO, a ovaj je nadnevak izabran u znak sjećanja na dan smrti austrijsko-američkog logičara Kurta Gödela i dan rođenja njegova poljsko-američkog kolege Alfreda Tarskog. Sa željom da i Osijek bude dio ovog događaja, Udruga studenata filozofije "logOS" i Centar za interdisciplinarna istraživanja Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku priredili su predavanje o temi "Indukcija i dedukcija na primjeru CSI-a i Sherlocka Holmesa".


Predavanje je u četvrtak održao Hrvoje Potlimbrzović, asistent na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta, preko digitalne platforme Zoom.


- Glavni je povod ovome predavanju to što logiku mnogi smatraju nejasnom, dosadnom i previše apstraktnom zbog čega želim na konkretnim suvremenim primjerima pokazati da to nije tako, dakle, zašto logika može biti itekako korisna, svakodnevno primjenjiva, pa čak i zabavna - objasnio nam je Potlimbrzović.


Tijekom predavanja Potlimbrzović je pokazao na koji se način indukcija i dedukcija koriste u kriminalistici, i to s pomoću primjera iz dvije popularne televizijske nizanke, "CSI" i "Sherlock Holmes". Kako je rekao, uobičajeno je bilo smatrati da se u "CSI-u" koristi pretežno indukcija, odnosno da se koriste isključivo uobičajene forenzičke metode kao što su promatranje, mjerenje ili brojenje, dakle nešto egzaktno. Dok je Sherlock Holmes (i na filmu i u književnosti) poznat kao majstor dedukcije. Međutim, kako naglašava Potlimbrzović, to nije posve točno jer se u oba primjera obilno koriste indukcijom i dedukcijom, pa čak i još jednom, trećom metodom koja se zove abdukcija.
Hrvoje Potlimbrzović održava na Odsjeku za filozofiju seminare iz kolegija Logika, a također piše i doktorsku disertaciju u sklopu poslijediplomskog doktorskog studija na Filzofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu o temi "Djela o logici u Hrvata tijekom 19. stoljeća". D.Celing
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana