Kultura
NOVI BROJ MEĐUNARODNOG DIGITALNOG ČASOPISA “ALTAZOR”

Hrvatski književnici i svijet - Čile
Objavljeno 16. siječnja, 2021.
U prvome ovogodišnjem broju međunarodnoga digitalnog časopisa "Altazor", koji već tri godine u Čileu izdaje Zaklada Vicente Huidobro, objavljeni su radovi troje hrvatskih autora: pjesnika Drage Štambuka i pjesnikinja Lane Derkač i Ružice Cindori. Prijevod potpisuje hispanistica i dopisna članica Hispanoameričke književne akademije Željka Lovrenčić, a pjesme je odabrao jedan od urednika časopisa i član Međunarodnog odbora Zaklade, panamski književnik Javier Alvarado.

Naši su se pjesnici tako našli u društvu svojih mnogobrojnih kolega, suvremenih svjetskih pjesnika iz SAD-a, Brazila, Italije, Nigerije, Australije, Bangladeša itd.

Osim u međunarodnoj poeziji prevedenoj na španjolski jezik, čitatelji na stranicama ovoga časopisa mogu uživati i u suvremenome čileanskom i latinskoameričkom pjesništvu. Poseban je pak dio posvećen klasicima latinskoameričke i svjetske književnosti poput Pabla Nerude, Gabriela Garcíje Márqueza, Fernanda Pessoe i drugih.

U njemu se također mogu pročitati tekstovi o Vicenteu Huidobru, vijesti o raznim književnim događajima koje organizira Zaklada (nagrada V. Huidobro, pjesnički festival) o njezinim izdanjima i Katedri "Vicente Huidobro" te o Muzeju posvećenome tome glasovitome čileanskom pjesniku.

Osim na stranicama Zaklade, hrvatski su književnici u prijevodu Željke Lovrenčić prisutni i na web-stranici "Croacia"/"Chile" koju uređuje pjesnik i akademik Andrés Morales Milohnic, na njoj su nedavno objavljene dvije pripovijesti Antuna Paveškovića. T.K.
Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas