Magazin
ŽELJANA ZOVKO HRVATSKA ZASTUPNICA U EUROPSKOM PARLAMENTU

Sad vidimo kolike benefite imamo što smo u Europskoj uniji
Objavljeno 16. siječnja, 2021.

U velikom intervjuu za TV Jadran zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko (HDZ) osvrnula se na pandemiju, ali i na potres u Banovini, kao i na reakcije iz Europe. Također je prokomentirala događaje u SAD-u, kao i nedavne izbore u Mostaru.

Kakve su reakcije Europe na razoran potres u Banovini? Koja je poruka građanima?

- Poruka za građane Banovine, kao i za građane Zagreba i Hrvatske, jest da Europa stoji uz njih. Ni jedan građanin, ma gdje on bio, neće biti nezaštićen. U prilog tomu govori i činjenica da je Komisija stavila na raspolaganje punu fleksibilnost pri već dodijeljenim sredstvima za potres u Zagrebu, tako da se dio potrebnih sredstava alocira za potres u Banovini. Velika povezanost Vlade s administracijom u Bruxellesu također je pridonijela fleksibilnosti, ali i tomu da se procedure rješavaju munjevitom brzinom. Aktiviranje mehanizma RescEU, na čijoj sam uspostavi radila u prošlom mandatu i na što sam najponosnija, sada vidimo na djelu. U ovom vremenu Hrvatska je vidjela, ali i svaki građanin, kolike benefite imamo zato što smo u Europskoj uniji. Biti izvan Europe izuzetno je rizična avantura u ovom vremenu.

Pandemija i cijepljenje u Europi?

- Kada je počela pandemija, Europa nije imala adekvatan odgovor. Italija se našla sama, usamljena, bez dovoljno sredstava, bez dovoljno medicinske opreme, i bez svega onoga što je bilo potrebno da se nosi s tom krizom. To je ujedno opomena, ali i velik teret kako za Komisiju tako i za nas zastupnike. Zbog toga smo tražili da ubuduće odgovor bude adekvatan i ujednačen, tako da svaki građanin Hrvatske, Estonije i Njemačke bude tretiran jednako. Europa se ne smije spašavati pojedinačno. Trebamo imati povjerenja u europsku agenciju za lijekove i potrebu cijepljenja.

Kako komentirate scene iz Washingtona? Je li najstabilnija demokracija na svijetu poljuljana?

- To je bila zaprepašćujuća scena, koja se odigrala pred svima nama. To je zapravo bila kulminacija svega što se događalo u proteklim godinama, s retorikom koja je izazivala rascijep u američkom društvu. Poljuljano je povjerenje građana u sustav. Institucije su tretirane kao reality show, potpuno su degradirane. Sve će to ostaviti dubok trag i na Europskoj uniji.

Izbori u Mostaru? Rezultat je poznat, ali nije jasno tko će biti gradonačelnik...

- HDZ-BiH osjetio se prevarenim u tim izborima i prijavio je iznimno velik broj lažnih prijava u općini Jug, gdje je u nekim povratničkim naseljima bilo više od 300 prijava o lažnom boravku s ciljem pribavljanja biračkog prava, kako bi se to moglo iskoristiti za izbornu manipulaciju. Nadležna tijela moraju raditi na toj kaznenoj prijavi. Ako povjerenje u slučaju Mostar bude uništeno, imam dojam da ćemo dugo gledati tu zemlju kako nastavlja s degradiranjem i stagniranjem u odnosu prema cijelom zapadnom Balkanu. (D.J.)

Darko Jerković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike