Magazin
LOŠE VIJESTI IZ AMERIKE

Uporaba rulje nespojiva s liberalnom demokracijom
Objavljeno 16. siječnja, 2021.

Koliko je demokracija krhka, to smo mogli uživo vidjeti u televizijskom prijenosu pokušaja zauzimanja Kongresa od strane rulje koju je na tu adresu poslao američki predsjednik na odlasku Donald Trump. Želja ovog čudnovatog političara kakvog Zapad još nije vidio bila je pod svaku cijenu, pa i uz ljudske žrtve, pokušati spriječiti redovitu smjenu vlasti u Bijeloj kući.

Upravo je to ključna činjenica dramatičnih događaja na Kapitolu, a ne dvojba je li rogati šaman iz Arizone Jake Angeli prototip istinskog američkog domoljuba ili pak obična protuha. Američki predsjednik, koji bi prema ustavu svoje zemlje trebao bdjeti nad provedbom zakona, odlučio je poslati hrpu svojih bijesnih pristaša na najviše zakonodavno tijelo u zemlji. Njihov zadatak bio je zaustaviti kongresnu proceduru potvrđivanja zakonitog izbora demokrata Joea Bidena za novog američkog predsjednika. To je trebao biti posljednji formalni čin prije njegove inauguracije koja se prema ustavu ima održati 20. siječnja.

OVO JE REVOLUCIJA
Nema nikakve dvojbe da je upravo Donald Trump, a ne nekakav Jake Angeli, onaj tko je razularenu rulju uputio da obavi zadatak nevjerojatno smiješne, ali ne zbog toga i manje dramatične srednjovjekovne opsade američkog Kongresa. Odmah po nasilnom upadu u Kapitol, koji je uključivao i premlaćivanje policajaca, pripadnici različitih političkih plemena i sekti s dna američkog društva počeli su ljutito uzvikivati "Objesimo Mikea Pencea!" Ime američkog dopredsjednika i predsjednika Senata nisu uzaludno zazivali s obzirom na činjenicu da je Pence toga povijesnog dana odbio poslušati naredbu iz Bijele kuće da protuustavno zaobiđe izborne rezultate i novim predsjednikom proglasi gubitnika Trumpa, a ne stvarnog pobjednika Bidena. Zanimljivo je znati, pokazala je to i usporedna kronologija događaja koju je objavio The New York Times, da su u trenutku kada je bijesna rulja uspjela stići do vrata dvorane gdje je prekinuta zajednička sjednica Kongresa ondje još bili kongresnici i senatori, plašeći se najgorega. Bio je to jedan od najjadnijih dana u povijesti Amerike! Usporediv je jedino s nadrealnim prizorima atentata na predsjednika Johna F. Kennedyja iz 1963. ili ništa manje razornog atentata na afroameričkog pacifističkog vođu Martina Luthera Kinga pet godina kasnije. Sigurnosne procjene govore kako još uvijek nije sve gotovo te da opasnost od masovne uporabe uličnog nasilja nije otklonjena, naročito na dan inauguracije Joea Bidena kao 46. američkog predsjednika. Srećom, rogati šaman Jake Angeli je u zatvoru, a njegova majka apelira na vlasti da ga hrane organskom hranom. No, opasnost prijeti od više milijuna Trumpovih pristaša koji su očito još uvijek spremni na "revoluciju". Posljednja riječ stavljena u navodnike nije nikakva greška u ovome tekstu, revolucija je bila jedna od najčešćih riječi koju su proteklih dana izgovarali Trumpovi pristaše. Posebno je bio znakovit kratki video u kome mlada trumpistica, predstavljena kao Elizabeth iz Knoxvillea u Tennesseeju, prostodušno objašnjava kako je stigla u glavni grad da bi sudjelovala u "jurišu na Kapitol", dodajući kako je riječ o "revoluciji". Valja pojasniti da se pod Kapitolom podrazumijeva ona veličanstvena palača u Washingtonu s velikom bijelom kupolom u kojoj se nalaze oba doma američkog Kongresa, Zastupnički dom i Senat.

Revolucija je ključni pojam koji obilježava političku doktrinu Donalda Trumpa, poznatu i kao trumpizam. Iako još od vremena Weimarske Republike postoji zbunjujući termin "konzervativne revolucije" nekako je teško u istoj rečenici spojiti suvremeni američki republikanizam i revoluciju. U ovome trenutku stavimo na stranu poigravanje s tim pojmom na način na koji je to činio američki predsjednik Ronald Reagan osamdesetih godina. Naime, praktički sve do jučer konzervativizam i revolucija su bili dva posve suprotna pojma. Poanta trumpovskog shvaćanja revolucije je ne samo prezir prema demokratskom postupku, nego i pokušaj da se prakticiranjem revolucionarnih metoda, poput juriša na Kapitol, demokratski izražena volja građana na izborima zaobiđe uporabom nasilja. Po tome se Donald Trump puno ne razlikuje od komunista i fašista koji su se na isti način popeli na vlast. Dovoljno je podsjetiti se boljševičkog juriša na Zimski dvorac u tadašnjem Petrogradu 1917., neuspješnog Mussolinijevog Marša na Rim iz 1922. ili pokušaja Hitlerovog puča godinu dana kasnije, začetog u zloglasnoj münchenskoj pivnici. Nisu li ključnu ulogu u povijesti nacionalsocijalizma odigrali upravo pripadnici Jurišnih odreda (njem. Sturmabteilung, SA)? Upravo se u tome ogleda sva bijeda, ali i opasnost Trumpove političke doktrine, bez obzira na više desetaka milijuna njegovih birača. Nasilno preuzimanje vlasti nad Kongresom sa svrhom zaobilaženja političke volje američkih birača iskazane na predsjedničkim izborima i sprječavanja mirnog prijenosa vlasti u Bijeloj kući nije ništa drugo nego pokušaj državnog udara! Ono po čemu se demokracija razlikuje u odnosu na diktaturu jest mirna smjena jedne vlasti drugom.

ZAMALO DRŽAVNI UDAR
Zvuči posve nevjerojatno da nam Sjedinjene Države godine Gospodnje 2021. poručuju kako je moguće opstati na vlasti slanjem rulje na Kongres. Iz gomile vijesti iz Amerike kojima smo proteklih dana bili obasuti jedna je posebno zanimljiva. Naime, prosvjednici su u nekom od hodnika zgrade Kongresa obavili i veliku nuždu, raznoseći na svojim cipelama posvuda trag svog nedjela. Bio je to vrhunac trumpovskog prezira prema demokraciji, bez obzira je li im predsjednik Trump to naredio ili je riječ o samoinicijativnoj gesti uličnih revolucionara. Na sličan način je etiopska komunistička hunta posmrtne ostatke svrgnutog cara Hailea Selasija zakopala ispod zahoda u bivšoj carskoj palači u Adis Abebi, koja i danas služi kao sjedište državnog poglavara. Poznato je da je skatologija je jedan od ozbiljnih psihopatoloških poremećaja. Carevom krvniku, zloglasnom generalu Mengistuu Haileu Mariamu je 1978., samo tri godine kasnije, u Osijeku priređen veličanstveni doček na gradskim ulicama. Toliko o ulozi bivše komunističke Jugoslavije u toj skatološkoj i koprofagijskoj epizodi.

Najveću cijenu juriša na Kapitol platilo je petoro ljudi, među kojima i jedan policajac koji nije preživio udarac protupožarnim uređajem u glavu. Naravno, da revolucije nema bez krvi. Nadajmo se da će američko pravosuđe pronaći način da Donaldu Trumpu sudi za zločin protiv demokracije koji je počinio i za izgubljene živote ljudi poslanih u suludi juriš na Kapitol.

Piše: Draško CELING
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike