Osijek
U KUHAČEVOJ OPET DIŽU KREDIT

Za kraj mandata zadužuju grad za još 25 mil. kuna
Objavljeno 15. siječnja, 2021.
U Gradu kažu kako će, zbog procedure, ugovor o kreditnom zaduženju “vrlo vjerojatno” dočekati novog gradonačenika!?

Nakon što se Grad Osijeku u prošloj godini kod financijskih institucija kreditno zadužio za rekordni 91 milijun kuna, i u posljednjim se mjesecima mandata traži novo zaduživanje. Ovaj put u iznosu od 25 milijuna kuna, rok je otplate osam godina, rok povlačenja iznosa je do prosinca iduće godine, a početak je otplate siječanj 2023. godine.

- Kredit će se iskoristiti za gradnju dječjeg vrtića u Tenji (8 milijuna kuna), nastavak energetske obnove dječjih vrtića i osnovnih škola (10 mil. kn) te uređenje Kopike (7 mil. kn). Povlačenje ovih sredstava predviđeno je kroz dvije proračunske godine, u ovoj 14, a iduće godine preostalih 11 milijuna kuna - pojašnjava David Krmpotić, pročelnik Upravnog odjela za financije i nabavu Grada Osijeka.

No je li se s odlukom o novom zaduženju moralo ići u posljednjoj godini mandata? To pitanje još više dobiva na značaju nakon pojašnjenja iz Kuhačeve 9, gdje kažu kako će, zbog procedure oko kreditnog zaduženja, ugovor o kreditu ionako "vrlo vjerojatno" dočekati novog gradonačenika!?

U politiku dugoročnog kreditnog zaduživanja krenulo se u drugom mandatu gradonačelnika Ivana Vrkića. U pravilu su bila dva kreditna zaduženje godišnje, za manje iznose na pet godina, za veće iznose 15 godina, u većini slučajeva na rok od deset godina. Ovogodišnje će zaduženje biti na rok otplate od osam godina.

Dakle, u novi ciklus kreditnih zaduživanja Grad Osijek krenuo je 2017. godine, počelo se iznosom od 19 milijuna kuna, godinu dana poslije bilo je to 60 milijuna (45 + 15 mil. kn, oba na rok od deset godina). Potom u 2019. ponovno dva kreditna zaduženja u ukupnom iznosu od 30 milijuna kuna, a prošle (2020.) godine planirano kreditno zaduženje bilo je rekordno - 91 milijun kuna. U dvije tranše, prva od 58,5 milijuna kuna te druga od 33 milijuna kuna. Podizanje tih posljednjih kredita opravdavalo se ulaganjem u gradnju sustava oborinske odvodnje u Industrijskoj zoni Nemetin, uređenje Kulturnog centra, energetsku obnovu nekoliko škola i vrtića te gradnju jedne višestambene zgrade...

No tijekom 2020. godine pokazalo se kako se neki projekti realiziraju sporije, neki nisu počeli, pa je na kraju realizirano kredita u iznosu od 65 milijuna kuna. Tako je dijelom bilo i prijašnjih godina, kreditna sredstva povlačila su se prema dinamici realizacije radova. Tako će i ove godine biti povlačenja kreditnih sredstava za koje su ugovori zaključeni u 2019. i 2020. godini.

Dario Kuštro
Najčitanije iz rubrike