Svijet
KAMPANJA KRENULA I U VATIKANU

Cjepivo primili papa Franjo i Benedikt XVI.
Objavljeno 15. siječnja, 2021.
"U okviru programa cijepljenja u Državi Vatikanskog Grada, papa Franjo i papa emeritus Benedikt XVI. primili su prvu dozu cjepiva protiv bolesti COVID-19", rekao je u četvrtak u priopćenju glasnogovornik Svete Stolice Matteo Bruni, u odgovoru na brojne upite. Papa rođen u Argentini primio je prvo cjepivo u srijedu, a umirovljeni papa rođen u Njemačkoj cijepljen je u četvrtak ujutro, u okviru kampanje cijepljenja koja je u srijedu počela za približno 5000 zaposlenika Vatikana, navodi informativni portal Vatikana. U televizijskom razgovoru objavljenom u nedjelju Sveti Otac je protivljenje cijepljenju nazvao "samoubojičkim poricanjem", istaknuvši da trebamo donijeti "moralnu odluku" radi zaštite tuđih života. Njegovo će cijepljenje donijeti olakšanje okružju Pape koji nije previše sklon nošenju maske i držati se na udaljenosti od vjernika i posjetitelja.

Njegov osobni liječnik, koji se za njega skrbio u zadnjih pet godina Fabrizio Soccorsi, umro je u subotu, u 78. godini, od "komplikacija povezanih s bolesti COVID-19", dok se u bolnici liječio od raka. Više prelata u Papinu okružju zaraženo je ovih mjeseci.

Poglavara 1,3 milijarde katolika smatraju rizičnim zbog visoke dobi. Jorge Bergoglio je kao mladić prebolio akutnu upalu plućne maramice, zbog koje mu je odstranjen dio desnog plućnog krila. Papa emeritus Benedikt XVI., koji se rijetko pojavljuje u javnosti, čini se sve slabiji, kreće se u kolicima i teško govori. Od odreknuća 2013., živi u vatikanskom samostanu. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike