Osijek
U LOŽIŠNOJ SEZONI NUŽAN OPREZ

Svakih 45 minuta treba
prozračiti prostoriju
Objavljeno 15. siječnja, 2021.
Tragedija koja se prvoga dana 2021. godine dogodila u Posušju, kada je zbog trovanja ugljičnim monoksidom život izgubilo osmero mladih ljudi, podsjetnik je svima da u sezoni loženja valja pripaziti na niz savjeta na koje upozoravaju stručnjaci.

Direktor tvrtke Dimnjak d.o.o. Dejan Lončarić tako upozorava na obvezno prozračivanje prostora, što je obvezno kako ne bi došlo do nedostatka kisika u prostoru.

- Neovisno o tome jesu li u vanjskom prostoru temperature u minusu kao ovih dana, građani moraju znati da povremeno, točnije svakih 45 minuta, prozrače prostoriju u kojoj se griju. Ako je u prostoriji PVC stolarija, moramo znati da ona vakuumira prostor, dok kod drvene stolarije cirkulira zrak, no neovisno o tome prozračivanje je obvezno. Isto tako, prostorije moraju biti povezane u smislu odzrake na vratima, odnosno podrezanih vrata kako prostor ne bi bio zatvoren – podsjeća Lončarić, kao i na to da ugljen i plin trebaju puno kisika za izgaranje, a ako prostoriju ne dopunjavao svježim zrakom, dolazi do smanjenja količine kisika što može dovesti do gašenja trošila i povrata dimnih plinova u prostor.

Valja naglasiti, kaže nadalje, da postoje tri razine trovanja. Pri prvoj dolazi do glavobolje, mučnine i povraćanja i u tim trenutcima još uvijek je moguće prepoznati da nešto nije u redu pa otvoriti prozor za dotok svježega zraka. Kod druge razine nastaje bol u grudima, ubrzano disanje i zamagljivanje vida uz ubrzan rad srca te otežan hod, a u trećoj fazi dolazi do nesvjestice i u tim je trenutcima, naglašava Lončarić, vrlo mala vjerojatnost za preživljavanje.

- Preporuka je da se trošila koja su starija od deset godina minimalno jednom godišnje servisiraju kod ovlaštenih servisera, jer je starost uređaja za loženje jedan od razloga trovanja u prostoru. Točnije, stare peći i stari dimnjak znak su za nužnu provjeru, a ako netko sumnja u ispravnost, može i nabaviti detektor ugljičnoga monoksida – savjetuje Lončarić, naglašavajući važnost ispravnih dimnjaka i uređaja za loženje, odnosno opasnosti kod ugrađene PVC stolarije ili korištenja uređaja za loženje u isto vrijeme kad je u radu napa ili ventilator. Da je doista tako pokazuje i nekoliko požara u ovoj ložišnoj sezoni, no tvrtka Dimnjak stoga redovno pruža usluge čišćenja dimnjaka. Konkretno, do ožujka traju kontrole i čišćenje dimovodnih objekata, u travnju će te usluge biti aktualne u višestambenim zgradama i pravnim subjektima, dok će kontrole dimnjaka izvan uporabe biti završene do kraja ljeta.

- U jesenskom dijelu obavit ćemo preglede i čišćenje dimnjaka po dinamici ponovno u tvrtkama i zgradama, no i tijekom cijele godine radimo po pozivu građana i na osnovi zahtjeva ovlaštenih plinoinstalatera kad je u pitanju izgradnja nove plinske instalacije, odnosno rekonstrukcija postojeće – ističe Lončarić. Valja naglasiti i da je velik broj neispravnih dimnjaka koji nisu sukladni današnjim normama. Stoga će djelatnici tvrtke Dimnjak redovito obilaziti i upozoravati građane te zatražiti da otklone neispravnosti kako ne bi došlo do požara, odnosno trovanja.

- Ako građani dobiju upozorenja proizišla iz nemogućnosti pružanja dimnjačarske usluge, mogu nam se javiti telefonom, no preporuka je mail dimnjak@dimnjak.hr, odnosno preko obrasca na stranici www.dimnjak.hr - dodaje Lončarić. M. Mihelić
Možda ste propustili...

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

REGIONALNI ZNANSTVENI CENTAR PANONSKE HRVATSKE

Otkriveni talenti - lokomotiva razvoja

Najčitanije iz rubrike