Osijek
U ČETVRTAK TEK POKOJA PAHULJA

Snijeg nije prouzročio
probleme, no očekuju se
temeperature do -9 °C
Objavljeno 14. siječnja, 2021.

Snijeg koji je ponovno, ali malo, zabijelio Osijek nije pravio probleme ni pješacima ni vozilima. Radna jedinica Prometnice osječkog Unikoma zadužena je u zimskim mjesecima i za održavanje nerazvrstanih cesta u zimskim uvjetima, ali ovaj put nije imala velikog posla. Prema vremenskoj prognozi ne bi trebalo biti snijega, no meteorolozi najavljuju temperature zraka ispod nule sve do srijede. Najniže se temperature u jutarnjim satima očekuju i do minus devet stupnjeva, a izgledno bi u nedjelju u noći snijeg opet mogao pasti u manjim količinama.

Zimske službe koje čiste snijeg na području grada Osijeka (Unikom) kao i na području Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i dijela Virovitičko-podravske županije (Cesting) zbog toga će i nadalje biti u pripravnosti, a i inače su, u ovo doba godine, zakonski u tom režimu promatranja i praćenja vremenskih uvjeta i brze reakcije na prve znakove moguće poledice na cestama.

Već u sljedeći četvrtak očekuje se topli val, pa će se zrak, kažu, zagrijati na čak14 Celzijevih stupnjeva.

No, što se tiče cesta, jučer su, cestarskim rječnikom, očišćene na crno, a i snijeg nije mnogo padao, pa se nije ni zadržao na tlu.

Inače, zimska služba Radne jedinice Prometnice ralicama istovremeno čisti snijeg i rasipa sol na očišćeni asfalt. Ako snijeg bez prestanka pada, taj se postupak neprestano ponavlja. Zimskoj je službi, navode u toj gradskoj komunalnoj tvrtki, potrebno pet sati da očisti i baci sol od prvog do posljednjeg od svih 180 kilometara prioritetnih cesta i onda kreću ispočetka.

Sudeći prema situaciji koja je zabilježena jučer na osječkim prometnicama, vozači ne bi trebali imati ni danas nikakvih problema u prometu, no, ipak, valja biti oprezan jer vremenske se prilike mogu preokrenuti.

Darko Pejić
Oprezno na mostovima i podvožnjacima
S meteoprilikama treba biti oprezan jer vidjelo se to prije izvjesnog vremena kada se, unatoč meteorološkim najavama, u Osijeku danima ipak vidjelo sunce, baš kao što je to bilo i ovog proteklog utorka, a djelomično i jučer. Dakle, pouzdajte se, ne uz meteorologe, nego u vlastitu i iskustvenu procjenu, posebice kada ste na cestama na kojima izjutra, unatoč tome što neće biti snijega, može biti tankog mokrog i skliskog sloja na asfaltnim zastorima, posebice u nekim mikrozonama u kojima vladaju specifični meteouvjeti, primjerice na mostovima, podvožnjacima, nadvožnjacima...
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike