Tehno
TEST: NOKIA 3.4

Brz i fluidan, za štedljive koji traže što veći zaslon
Objavljeno 15. siječnja, 2021.
Prikaz je boja za ovu cjenovnu kategoriju dobar, nedostatak oštrine ipak se osjeti

Finska tvrtka HMD Global predstavila je novi model Nokia 3.4. Iako mnoge buni naziv tvrtke HMD Global pokraj slavnog imena Nokia, sve to proizišlo je iz turbulentne nedavne prošlosti tog slavnog proizvođača telefona. Tako HMD Global licencira ime Nokia i prodaje svoje pametne telefone pod tim slavnim imenom. Bilo kako bilo, upravo zahvaljujući njima Nokia živi novi život i nudi zanimljive telefone koje tržište itekako traži, a upravo jedan od traženijih bit će i Nokia 3.4.



Cijena kao fokus

Nokia danas nudi nekoliko iznimno povoljnih a dobrih modela. Među njima je i Nokia 2.4, koju smo nedavno testirali, te model o kojem sada govorimo – Nokia 3.4. Stoga krenimo od cijene, koja za ovaj uređaj iznosi oko 1200 kuna. Tražiti u toj cjenovnoj kategoriji čudesa pomalo je nezahvalno, no Nokia 3.4 sasvim je solidan telefon, koji će zadovoljiti mnoge. Telefon stiže u pakiranju zajedno s punjačem i papirologijom. Od dodataka tu je samo iglica za promjenu SIM kartice, a od ostale opreme kao što su slušalice nema ni traga. Uzimanjem u ruke Nokia 3.4 otkriva koliko je to uistinu velik telefon, pa će oni željni veličine – doći na svoje. Telefon je u cijelosti izrađen od plastike, kao u neka dobra stara vremena, kada su svi telefoni bili plastični, a njihovo ispadanje iz ruke nismo doživljavali kao veći šok ili manji srčani napadaj (kako je danas sa staklenim telefonima). Stoga to što je Nokia 3.4 izrađena od plastike, nikako nije minus. Štoviše, kvaliteta izrade i spojeva na visokom je nivou, a kako će telefon vrlo vjerojatno imati i svoju maskicu, time je i izrada od plastike manje važna. Na desnoj strani nalaze se tipke za kontrolu glasnoće i tipka za paljenje zaslona, a na suprotnoj strani nalazimo (po nama, beskorisnu) tipku za Google Asistenta te utor za nano SIM kartice i micro SD karticu. Tipku za Google Asistenta moguće je isključiti, ali nema opcija mapiranja tipke na neku drugu značajku, što bi mnogima bio logičan izbor i dalo neki smisao toj tipki. Na vrhu uređaja nalazimo 3,5-milimetarski utor za slušalice i mikrofon, a na dnu uređaja imamo zvučnik, USB utor Tip C i mikrofon. Stražnja strana telefona donosi kružno kućište kamere u kojem se nalaze tri senzora i LED bljeskalica. Poleđina prati već viđeni dizajnerski izričaj tvrtke HMD Global s nanoteksturom na poleđini.

Veliki zaslon


Uključivanjem telefona dočekuje nas velik zaslon, dijagonale 6,39 inča, rezolucija je HD+, odnosno 1560 x 720 piksela, što daje gustoću od 269 piksela po inču. I dok je prikaz boja dobar za ovu cjenovnu kategoriju, nedostatak oštrine ipak se osjeti zbog niske rezolucije zaslona.
Čisto sučelje

U konačnici se korisnik navikne, no pogled na zaslon nekog skupljeg telefona jasno otkiva razliku. Glede svjetline, maksimalna svjetlina zaslona bit će dovoljna za korištenje u vanjskim uvjetima, iako bi bilo bolje da je svjetlina još veća. Pohvalno je što uređaj podržava gestu za dvostruko tapkanje za buđenja zaslona i buđenje zaslona kad pristigne nova obavijest, što podiže užitak rada na telefonu. S hardverske strane Nokiju 3.4 pokreće Qualcommov procesor Snapdragon 460 u kombinaciji sa 3 GB ili 4 GB radne memorije te 32 GB odnosno 64 GB interne memorije proširive MicroSD karticom. Snapdragon 460 sastoji se od 4 Kyro 240 Gold (Cortex-A73) jezgre na maksimalnom taktu od 1,8GHz i 4 Kyro 240 Silver (Cortex A-53) jezgre na istom radnom taktu, a za grafiku je zadužen Adreno 610. Nokia smartfoni dio su obitelji Android One, a riječ je o verziji Androida koja se diči čistim korisničkim sučeljem i Googleovim blagoslovom za svaku intervenciju proizvođača.

Ovo ima veliku prednost u tome što će korisnici dobiti novu verziju Androida jako brzo, no nedostatak je u tome što nema popratnih intervencija na sučelju koje rade drugi proizvođači. Inače, Nokia 3.4 pokretana je Androidom 10, a rad na telefonu je fluidan i brz.

Za kraj dotaknimo se i fotografije. Primarna kamera ima senzor veličine 13 MP uz već standardni 2 MP dubinski senzor, koji se koristi kod hvatanja portretnih fotografija s efektom zamućene pozadine. Ultra širokokutna kamera ima senzor od 5MP, a s prednje strane nalazimo 8MP prednju kameru smještenu u rupicu u zaslonu. U uvjetima dobrog osvjetljenja primarna kamera Nokije 3.4 sposobna je uhvatiti solidne fotografije. Ultraširoka kamera okinut će dobre fotografije samo uz jako dobro osvjetljenje. Prednja kamera također traži dobro osvjetljenje, a u mračnijim uvjetima osjeti se pad kvalitete. No, sve u svemu, možemo reći kako smo zadovoljni onim što nudi Nokia 3.4, posebice kada uzmemo u obzir cijenu.
Marin Režić
Najčitanije iz rubrike