Svijet
OPOZIV PREDSJEDNIKA SAD-A

Pelosi: On predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost, mora otići
Objavljeno 13. siječnja, 2021.
Zastupnički dom američkog Kongresa u srijedu je započeo raspravu o drugom pokušaju opoziva predsjednika Donalda Trumpa, nakon što su njegovi pobornici prije tjedan dana upali u tu zgradu.

Nancy Pelosi, čelnica Zastupničkog doma, u raspravi o opozivu kazala je kako Trumpa moraju maknuti s predsjedničke funkcije jer je opasnost za nacionalnu sigurnost. Dodala je da očajni predsjednik širi laži jer osjeća da mu moć izmiče. “Mora ići. On je jasna opasnost za naciju koju svi volimo”, rekla je Pelosi.

Donji dom parlamenta prvo je planirao glasati o pravilima rasprave koja će uslijediti, a kasnije i o članku opoziva kojim se Trumpa optužuje da je prošli tjedan svojim govorom potaknuo nemire na Kapitolu u kojima je život izgubilo pet osoba. Trump je prvi američki predsjednik o čijem se opozivu dvaput raspravljalo u Zastupničkom domu Kongresa, no svjetski mediji pišu kako su male šanse da se opoziv potvrdi i u gornjem domu, u kojem većinu i dalje imaju republikanci, iako su je izgubili nakon nedavnih izbora u saveznoj državi Georgiji. Senat s republikanskom većinom je na pauzi do 19. siječnja, što je dan prije inauguracije izabranog predsjednika Joea Bidena. Za opoziv su potrebne ruke dviju trećina zastupnika u gornjem domu, što znači da bi se najmanje 17 republikanaca tada trebalo usprotiviti predsjedniku, piše agencija Reuters.

Zastupnički dom izglasao je u utorak rezoluciju kojom poziva potpredsjednika Mikea Pencea da započne proces, koji se oslanja na 25. amandman Ustava, uklanjanja s vlasti predsjednika Trumpa. Potpredsjednik Pence već je prije toga u pismu Nancy Pelosi naveo da ne prihvaća tu inicijativu te da to neće napraviti. Oslanjanje na 25. amandman podrazumijeva da bi Pence i većina Trumpove administracije morali proglasiti Trumpa nesposobnim za obavljanje dužnosti. Pence je u pismu Nancy Pelosi naveo kako "ne vjeruje da je to u najboljem interesu naše nacije i sukladno našem Ustavu" te je pozvao Pelosi i Zastupnički dom da se zajedno usmjere na miran prijenos vlasti i inauguraciju novog predsjednika. Prema navodima njemačke agencije Dpa, Pence je u pismu napore demokrata da izvrše pritisak na njega nazvao "političkim igrama". "Prema našem Ustavu 25. amandman nije sredstvo kažnjavanja ili uzurpacije", naveo je Pence.

Čvrsti Trumpov stisak prema Republikanskoj stranci nastavio je pokazivati nove znakove slabosti nakon što je troje republikanaca, uključujući i člana vodstva u Kongresu, najavilo da će poduprijeti njegov opoziv. Liz Cheney, broj 3 među republikancima u Zastupničkom domu, kazala je da se "nikada nije dogodila veća izdaja predsjednika Sjedinjenih Država njegove dužnosti i njegove zakletve Ustavu". Trump je sazvao ovu rulju, okupio ovu rulju i potpalio vatru napada na Kapitol prošle srijede, kazala je Cheney, kćerka bivšeg republikanskog potpredsjednika Dicka Cheneya dodavši: "Ja ću glasati za opoziv predsjednika." Još dva republikanca u Zastupničkom domu, John Katko i Adam Kinzinger, kazali su da će glasati za opoziv republikanskog predsjednika. D.Pav./H
PONIŠTENJE
New York će poništiti ugovore s Organizacijom Trump koji joj godišnje donose 17 milijuna dolara, izjavio je u srijedu gradonačelnik Bill de Blasio, optuživši predsjednika Donalda Trumpa da je huškao svjetinu na prošlotjedni upad u Kapitol. “Ako se kompanija i njezino vodstvo bave kriminalom, imamo pravo poništiti ugovor”, rekao je de Blasio za MSNBC. “Huškanje na pobunu protiv američke vlade je očita kriminalna aktivnost”, dodao je. “Prema tome, New York ne želi više ništa imati s Organizacijom Trump”.
Možda ste propustili...

SAD, KINA I RUSIJA NAJVEĆI POTROŠAČI

Porast globalne vojne potrošnje

NAPAD NOŽEM NA BISKUPA ASIRSKE CRKVE U SYDNEYJU

Motiv napada - vjerski ekstremizam

Najčitanije iz rubrike