Novosti
VEĆINA IMA VRLO BLAGE SIMPTOME

U đakovačkom domu oboljele 43 osobe
Objavljeno 14. siječnja, 2021.
U Osječko-baranjskoj županiji u 24 sata 66 je novopozitivnih osoba na koronavirus nakon što je u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i županijskog Zavoda za javno zdravstvo analiziran 361 uzorak. "Hospitalizirano je 109 osoba. U KBC-u Osijek su 72 osobe, a od toga broja 22 su na respiratoru. U županijskoj Općoj bolnici Našice nalazi se 37 osoba", izjavio je načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ-a Ivan Hampovčan.


Voditelj epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije Tomislav Dijanić potvrdio je da su u Domu za starije i nemoćne osobe Đakovo 43 oboljele osobe od koronavirusa - pet djelatnika i 38 korisnika. Svi novooboljeli imaju blažu kliničku sliku. U cilju prevencije daljnjeg širenja virusa, djelatnici se testiraju svaki dan, a što nam je i potvrdila Branka Barna, ravnateljica tog doma. "Mi smo jedan u nizu domova u Hrvatskoj u koji je ušao koronavirus i ništa ne možemo napraviti o tom pitanju, jer je bilo pitanje vremena kad će se pojaviti i kod nas. Pratimo situaciju pojačano i u kontaktu smo s epidemiolozima, ali i liječnicom naših korisnika. Svi su korisnici dobro i o njihovu stanju izvijestili smo i njihove obitelji. Mogu vam čak reći da neki ne vjeruju da su zaraženi, jer se dobro osjećaju", kaže Barna, dodajući da su kuhinja i "vešeraj" u ustanovi sada zatvorene cjeline, a s oboljelim korisnicima su djelatnici koji su virus preboljeli i to sa svom zaštitnom opremom, baš kao i djelatnici koji su negativni. Kad je u pitanju cijepljenje, ono se kod korisnika koji nisu preboljeli koronavirus i nisu zaraženi treba provesti kroz desetak dana. Oni koji su pozitivni mogu očekivati cijepljenje nakon mjesec dana.

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji je 787 osoba. Policija je provela i 121 obilazak objekata i nisu utvrđene nepravilnosti, a načelnik Hampovčan naglasio je i da su inspektori Civilne zaštite obavili 56 nadzora te su u dva slučaja utvrdili kršenje mjera. M.Mihelić