Regija
ZAHUKTALE SE PRIPREME ZA 54. MANIFESTACIJU

Šokačko sijelo, pod motom “Inat šokački”, bit će online
Objavljeno 14. siječnja, 2021.
Iako bez publike, Županjci će, koroni unatoč, nastaviti kontinuitet i tradiciju
ŽUPANJA

Županja je od 6. do 16. veljače, po 54. put zaredom, trebala bila velika pozornica tradicijske kulture, folklora i narodnog stvaralaštva Šokadije, u kojoj će uživati brojni posjetitelji sa svih strana. Ovogodišnje Šokačko sijelo bit će održano u predviđenom terminu, ali bez publike, program će ići online, pod simboličnim sloganom – "Inat šokački".

Manifestacija se održava u iznimnim vremenima pandemije koronavirusa i uvjetima kojima su se organizatori morali prilagoditi i organizirati se na potpuno drugačiji način, poštujući sve propisane epidemiološke mjere. Predsjednica Izvršnog odbora Terezija Nemetz podsjeća da je Sijelo bilo održano i u vrijeme Domovinskog rata, i nastojalo se učiniti sve da se kontinuitet i tradicija ne prekinu ni ove godine. Građani će program Šokačkog sijela moći pratiti u programu elektroničkih medija, na društvenim mrežama, internetskim stranicama Grada, Šokačkog sijela, Turističke zajednice…

Uživo će se u praznim dvoranama snimati Večer uz tamburu, otvorenje Sijela i izbor "Šokačkog cvita", koji će potom biti emitirani u predviđenim terminima. Tu su i izložbe Likovne udruge Županja, Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera, koji će organizirati izložbu tikvica, a bit će postavljena i izložba "Masku nosim, njome se ponosim". Riječ je o 30-ak kreativnih zaštitnih maski, epidemiološki funkcionalnih, izrađenih ili ukrašenih nekom od tradicijskih tekstilnih tehnika. Izrađene su na temelju natječaja koji je raspisala Posudionica i radionica narodnih nošnji radi ukazivanja na važnost očuvanja tradicijskog rukotvorstva i poticanja njihove suvremene primjene.

U program će biti uključeni i vrtićarci i osnovnoškolci. Na temu Šokačkog sijela izrađivat će radove koji će potom biti izloženi na trgu, ili u izlozima poslovnih prostora u gradu. Program Sijela bit će sniman u segmentima. Ovogodišnju manifestaciju najavit će veseli jahači, pjesma i topot konja odjekivat će ulicama grada. Predsjednik Konjogojske udruge "Stari Graničar" Marko Maroševac ističe da se jahanje održava na otvorenom i da se bez problema može osigurati potreban razmak među jahačima koji će odjeveni u narodne nošnje projahati Županjom. Ovaj put ih neće dočekivati i častiti domaćini na nekoliko postaja, kako su to do sada redovito činili. Snimke dviju večeri folklora iz prošle godine, čiji su domaćini bili KUD Tomislav i KUU Kristal-Sladorana, bit će prikazane na velikom digitalnom ekranu na trgu.

Radi se i spot 54. Šokačkog sijela. Prikazuje jahača koji se propinje na konju, što najbolje ilustrira šokački inat, gdje se Šokci, s došljacima, jedni drugima inate.

- Iako se ove godine Sijelo održava bez publike, uspjet ćemo na ovaj način doprijeti do svih onih koje naša manifestacija zanima. Omogućit ćemo im da uživaju u raskoši, bogatstvu i ljepoti tradicije, narodnih običaja, u svemu onome čime se mi Županjci oduvijek dičimo i ponosimo. To su nam u zalog ostavili naši stari da ljubomorno čuvamo i prenosimo s koljena na koljeno - zaključuje Nemetz.

Marija Lešić Omerović
OTVORENJE
Svečanost otvorenja Sijela snimat će se u segmentima: KUD-ovci, glumci i tamburaši, a potom montirati, objediniti i prikazati kao cjelovečernji program. Tema je djevojačko-momački inat. “Priča o ljubavi dvoje mladih isprepliće se prkosom i odlukom roditelja da ljubav ne može uvijek pobijediti. Djevojka je zaljubljena u drugoga, ali se za njega se ne može udati, jer je već ranije obećana drugome. Ona se zbog toga inati i roditeljima i momku kojeg voli, a samim tim još je veća draž njihove ljubavi”, govori član Izvršnog odbora Ivan Zlatunić, koji je ujedno i scenarist i redatelj programa. U izboru “Šokačkog cvita” sudjelovat će deset djevojaka koje su ranijih godina zakasnile s prijavom. Pred stručnom komisijom predstavit će svoje nošnje, uz poštivanje svih mjera.
Možda ste propustili...

NA OBRONCIMA FRUŠKE GORE

Idući vikend drugi Ilok Walk & Wine

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

Najčitanije iz rubrike