Regija
ZAJEDNIČKI PROGRAM DVIJU ŽUPANIJA

Dokumentacija za gradnju klaonice
Objavljeno 13. siječnja, 2021.
ČAĐAVICA

U prostorijama Općine Čađavica načelnik Mirko Rončević i direktor tvrtke Statera d.o.o. iz Osijeka Denis Škugor potpisali su ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije za gradnju Regionalne klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačom u Čađavici. Potpisanim ugovorom počeo se konkretno ostvarivati iznimno značajan zajednički program Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije kojim će biti izgrađene klaonice u Čađavici i Otoku.

- U suradnji s Virovitičko-podravskom županijom i Razvojnom agencijom VIDRA napravili smo studiju isplativosti, ispitali smo županijske potrebe i došli do zaključka da bi jedna takva mala klaonica bila potrebna našoj županiji, naravno i općini Čađavica. I ova epidemija koronavirusa upozorila nas je, uz ostalo, da u Hrvatskoj nemamo dostatnu proizvodnju hrane, što također ide u prilog realizaciji toga projekta - kaže načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević.

On podsjeća da su obitelji nekad u Slavoniji održavale kolinja, a sve poslove obavljale su ekipe ljudi, rođaka i prijatelja. Danas, međutim, i oni koji uhrane brava nemaju s kim obaviti kolinje, pa će biti najlakše odvesti svinju u klaonicu, zatražiti rasjek i sutradan ostale poslove obaviti samostalno kod kuće.

U prilog gradnji klaonica u Čađavici i Otoku idu i učestale priče da Hrvatska uvozi meso sumnjive kvalitete, jer iz domaćih klaonica bit će poznato podrijetlo mesa i njegova kakvoća zbog načina prehrane životinja. Valja očekivati da će u budućnosti Hrvatskoj upravo takva hrana trebati i da će nove klaonice biti sastavni dio tog proizvodnog lanca.

Potpisnik ugovora Denis Škugor glavni je projektant obiju klaonica.

- Budući da su to dva vezana projekta, bit će ih znatno lakše realizirati. Veseli nas što će naši poljoprivrednici u ovim ruralnim krajevima napokon imati gdje obaviti klanje i rasijecanje - rekao je projektant Škugor uz napomenu da je ovo prilika za klanje i rasijecanje odraslih goveda, junadi, teladi i svinja pod kontroliranim uvjetima i radi ostvarenja ideje o spajanju zelene i plave Hrvatske.

- Mislim da će ovo biti veliki poticaj da mladi ostanu u ovim krajevima, da se nastave baviti stočarstvom i iznimno smo radosni što sudjelujemo u ovakvom projektu - rekao je Škugor. P.Ž.
Možda ste propustili...

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana