Osijek
OSTRIČKI O POČETKU RADA UKOPOVA KREMATORIJA:

Počinjemo krajem siječnja, nakon probne kremacije
Objavljeno 14. siječnja, 2021.

S prvim su se danima 2021. godine u gradu pojavile špekulacije kako osječki krematorij, čije je puštanje u rad najavljeno za siječanj, neće biti gotov do travnja. Te glasine opovrgava direktor Ukopa Hrvoje Ostrički i potvrđuje već iznesene planove o početku rada do kraja siječnja.


- Peć se već zagrijava, za to je potrebno nekoliko dana. Proces ide svojim planiranim tijekom, no moram naglasiti kako je riječ o uistinu složenom projektu, koji mora proći sve ateste i provjere, poput provjere plina, dimovoda i ostalih komponenti. Dogovoren je princip "ključ u ruke" te je prije toga potrebno proći i prvu kremaciju, nakon čega krematorij kreće u redoviti rad - objasnio je Ostrički, dodavši kako će višednevni rad kremacijske peći i probna kremacija pokazati je li kremacijska peć doista spremna za rad krematorija u idućim desetljećima. Inače, probna kremacija ne znači spaljivanje tijela, nego patološkoga otpada. Nakon što to prođe, nadaju se u Ukopu, krematorij će početi rad kako je planirano.


Kao što je i najavljeno, ovaj projekt vrijedan 3,5 milijuna kuna doista je završen u prosincu 2020., no nakon blagdanskoga razdoblja završna etapa, zagrijavanje peći, prijeko je potrebna, stoga nije moguće reći točan datum početka rada krematorija, nego samo okvirno vrijeme, koje je i dalje, kako je naglasio Ostrički, u gabaritima prethodno navedenog termina. Direktor objašnjava da je bila potrebna i obuka djelatnika za rad u krematoriju, što je obavljeno u Zagrebu i Osijeku.


- Ovo je naš najveći iskorak i moramo naglasiti da je Zagreb krematorij izgradio 1984. godine, a Osijek tek sad. Centralno groblje bilo je do sada najveći naš projekt i želimo da i ovaj bude u savršenom redu kad krene u rad, uz napomenu da će kremacija biti upola jeftinija od klasičnoga pokopa - dodaje Ostrički.
Podsjetimo, kremacija, koja se do sada obavljala u Zagrebu, Osječane i druge Slavonce stajala je oko 6300 kuna. Nakon izgradnje osječkog krematorija isti postupak, i to zajedno s kremacijskim lijesom, dakako, zbog izostanka troškova prijevoza u Zagreb, Osječane će stajati 3070 kuna. Bit će na raspolaganju cijeloj regiji, u krugu od stotinjak kilometara. U planu je i spaljivanje patološkoga otpada, koji se više neće voziti u Zagreb, nego će se, u suradnji s desetak bolničkih ustanova, zbrinjavati u osječkom krematoriju. M. Mihelić
Hrvoje Ostrički

direktor Ukopa

Želimo da sve funkcionira besprijekorno kada krematorij krene u rad, uz napomenu da će kremacija biti upola jeftinija od one koju su Slavonci do sada plaćali u Zagrebu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike